World
Updated at:

Άρχισαν οι προεκλογικές ζυμώσεις στην Τουρκία- Το Felicity Party εξετάζει την ένταξη στον συνασπιμό Ερντογάν

Ο αρχηγός του κόμματος Felicity Party, Temel Karamollaoğlu δήλωσε ότι το κόμμα του θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξής του στη Λαϊκή Συμμαχία, η οποία συγκροτήθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το συνεργαζόμενο Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης (MHP), μόνο εάν υπάρξει αλλαγή στο προεδρικό σύστημα.

CONTINUE READING

«Με αυτό το σύστημα, δεν μπορούμε να λάβουμε μέρος στη Λαϊκή Συμμαχία. Αυτό το σύστημα προκαλεί προβλήματα. Μπορεί να γίνει συμμαχία με το AK Party; Ναί. Υπό ποιες προϋποθέσεις; Υπό την προϋπόθεση ότι θα αλλάξουν τις πολιτικές που θεωρούμε λάθος. Εστιάζουμε στις αρχές», είπε στον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό HaberTürk στις 23 Ιανουαρίου.

Ο Karamollaoğlu απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Κόμματος Felicity party, Ozhuzhan Asiltürk, στο σπίτι του στις 7 Ιανουαρίου, ένα βήμα που θεωρείται ως προσπάθειες του AKP να βρει νέους συμμάχους.

«Μόνο ένα άτομο εκλέγεται στο προεδρικό σύστημα και είναι αυτός που είναι αποτελεσματικός. Το Κοινοβούλιο φαίνεται να  μην έχει σχεδόν καμία εξουσία. Υπάρχει τέτοιο προεδρικό σύστημα στην Ευρώπη και την Αμερική όπως σε εμάς; Με αυτό το σύστημα, δεν μπορούμε να λάβουμε μέρος στη Λαϊκή Συμμαχία. Αυτό το σύστημα είναι το σύστημα που προκαλεί προβλήματα», δήλωσε ο Karamollaoğlu.

«Βλέπουμε αυτές τις επισκέψεις θετικά. Πιστεύω ότι η επίσκεψη του Προέδρου σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες, που κάθονται γύρω από το τραπέζι και μιλάνε θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη πιο λογικών αποτελεσμάτων. Τι θα βγει από αυτό; Δεν είναι δυνατόν να το πούμε ήδη», δήλωσε.

Ο πολιτικός επεσήμανε για την επόμενη εκλογική περίοδο, η οποία έχει προγραμματιστεί για το 2023, ότι «Οι συμμαχίες δεν είναι συνασπισμός. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι δεν είναι σωστό να θίξουμε το ζήτημα νωρίς και να κάνουμε μακροχρόνια, σχόλια», πρόσθεσε.

Το κυβερνών AKP και το MHP’s People Alliance συναγωνίστηκαν τις εκλογές ενάντια στην Εθνική Συμμαχία, η οποία αποτελείται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της κύριας αντιπολίτευσης, το İY, (Καλό) Κόμμα, το Κόμμα Felicity party και το Δημοκρατικό Κόμμα (DP).

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Asiltürk, ο Ερντογάν στις 8 Ιανουαρίου δήλωσε ότι η επίσκεψή του στοχεύει τόσο σε μια πιθανή μελλοντική εκλογική συμμαχία όσο και στην επίτευξη της υποστήριξης του Κόμματος Felicity party στον αγώνα της κυβέρνησης κατά της τρομοκρατίας.

Το Felicity Party είναι ο διάδοχος του Κόμματος Πρόνοιας όπου ξεκίνησε η πολιτική σταδιοδρομία του Προέδρου Ερντογάν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος επισκέφθηκε επίσης τον τάφο του Necmettin Erbakan, πρώην ηγέτη του Κόμματος Πρόνοιας.

CONTINUE READING

Ο Ερντογάν και μια ομάδα μελών του κόμματος χωρίστηκαν αργότερα από τον Ερμπακάν για να σχηματίσουν το AKP.

Εκτίμηση είναι ότι παρά τα όσα προσπαθούν να περάσουν στη Διεθνή κοινότητα ο Ερντογάν, τα εξαπτέρυγά του και τα ελεγχόμενα από το καθεστώς του ΜΜΕ, οι εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν πολύ νωρίτερα από το 2023 που είναι προγραμματισμένες.

Αυτό μαρτυρούν οι πολλές "πολιτικές κινήσεις" στο εσωτερικό της Τουρκίας το τελευταίο χρονικό διάστημα, που δείχνουν ότι η χώρα αργά και σταθερά  μπαίνει σε προεκλογική περίοδο

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR