Greek-Turkish Relations

Η αρχή του τέλους για τον Ερντογάν: Τριγμοί στην κυβερνητική συμμαχία με τον Μπαχτσελί

Τόσο ο αρχηγός του Προέδρου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο εκλογικός του εταίρος Ντέβελτ Μπαχτσέλι, επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικών Κινήσεων (MHP), δεν χάνουν την ευκαιρία να επισημάνουν ότι η Λαϊκή Συμμαχία τους "στέκεται σταθερά", επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή τους, ότι η συμμαχία θα κερδίσει τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του 2023.

Ωστόσο, κοιτάζοντας μια σειρά εξελίξεων κατά τους τελευταίους μήνες του 2020, μπορεί κανείς να δει, ότι τα πράγματα μέσα στη "Λαϊκή Συμμαχία" δεν είναι τόσο άνετα όσο στις εκλογές του 2018, για παράδειγμα, ή στις εκλογές του 2019.

Αυτή η δυσφορία οφείλεται εν μέρει στις διεθνείς εξελίξεις.

CONTINUE READING

Ο Τζο Μπάιντεν μετακινείται σήμερα στον Λευκό Οίκο, γεγονός που επιτείνει την αυξανόμενη πίεση στην Τουρκία και τον Ερντογάν. Υπάρχουν όμως και εσωτερικοί λόγοι για το κλίμα δυσφορίας που επικρατεί στον κυβερνητικό συνασπισμό και αυτοί δεν εμπεριστατώνονται στον Covid και στα οικονομικά προβλήματα της χώρας μόνο.

Υπάρχει ιδεολογικό και πολιτικό πρόβλημα ταυτότητας της Λαϊκής Συμμαχίας.

Από τον Ερντογάν στον Ερμπακάν, από τον Μπαxτσέλι έως τον Τουρκές

Η αγάπη του Ερντογάν για τον Milli Görüş, οι πολιτικές του ρίζες που μεταφράστηκαν περίπου ως «Εθνικό Όραμα» έχει υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες. Στις 6 Ιανουαρίου, συναντήθηκε με τον Oğuzhan Asiltürk, μια ανώτερη προσωπικότητα του κόμματος Saadet, ένα μέρος του κινήματος Milli Görüş και την επόμενη μέρα με τον ηγέτη του κόμματος Oğuzhan Asiltürk. Στις 19 Ιανουαρίου επισκέφτηκε τον τάφο του Necmettin Erbakan, τον πολιτικό του μέντορα. Αυτές οι επισκέψεις και φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν από τη Διεύθυνση Επικοινωνιών της Προεδρίας.

Μια μέρα πριν συναντηθεί με τον Karamollaoğlu, ο Ερντογάν επισκέφθηκε το Μπαχτσέλι, στο σπίτι του στις 5 Ιανουαρίου για τρίτη φορά σε μια εβδομάδα. Ανακοινώθηκε ότι συζητήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις. Οι αντιρρήσεις του Μπαχτσέλι για το πεδίο της δικαστικής μεταρρύθμισης ήταν γνωστές. Όταν ο Bülent Arınç του AKP μίλησε για την απελευθέρωση των Selahattin Demirtaş και Osman Kavala, απομονώθηκε κάτω από την πίεση του Μπαχτσέλι.

Η νέα έμφαση του Ερντογάν στις ρίζες του Εθνικού Οράματος τη στιγμή που έψαχνε μια βάση για συμφιλίωση με την ΕΕ ,κυρίως για οικονομικούς λόγους , θα μπορούσε  να εξισορροπήσει την δυσφορία που αισθάνεται το AKP έναντι του MHP που ενεργεί σαν κυβερνώντος εταίρος. Ο Μπατσέλι έκανε  επίσης τις κινήσεις  εναντίον του Ερντογάν ο οποίος  εναγκαλίζεται  την κληρονομιά του Ερμπάκεν,  τονίζοντας την εθνικιστική κληρονομιά του Alparslan Türkeş.

Η εκστρατεία "Gray Wolves" στα κοινωνικά μέσα

Η ετικέτα #ÜlküOcakları (ο εθνικιστής Γκρίζοι Λύκοι) άνοιξε στα κοινωνικά μέσα μετά την κίνηση του Μπαχτσέλι στις 14 Ιανουαρίου. Ο Μπαχτσέλι στόχευσε μερικούς δημοσιογράφους, επειδή υποστήριξαν ότι το MHP πιέζει το AKP να κλείσει το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP).

Ταυτόχρονα, δημοσίευσε  "14 σημεία", στα οποία δεν δόθηκαν προσοχή. Μεταξύ αυτών των σημείων, υπήρχαν άρθρα που κάνουν λόγο από τους όρους αλλαγής του νόμου για τις εκλογές και των πολιτικών κομμάτων έως τον αποκλεισμό του HDP και τον έλεγχο των πολιτικών δημοσκοπήσεων.

Ο Μπατσέλι δημοσίευσε αυτά τα αιτήματα αφού ο Ερντογάν δεσμεύτηκε να προβεί σεμεταρρυθμίσεις στους Πρεσβευτές της ΕΕ στην Άγκυρα στις 12 Ιανουαρίου. Ο πρόεδρος ήταν ο αποδέκτης των αιτημάτων του Μπαχτσέλι.

Την ίδια ημέρα, δέχθηκε επίθεση ο πολιτικός Selçuk Özdağ, ο Αντιπρόεδρος του "Future Party" και ο εκπρόσωπος της εφημερίδας Yeniçağ , Orhan Ugüroğlu.

Την προηγούμενη μέρα, ο Ugüroğlu δημοσίευσε μια συνέντευξη, στην οποία ο Özdağ o οποίος είναι πολιτικός με καταβολές  στους γκρίζους λύκους, είχε επικρίνει τον Μπαχτσέλι.

Στις 18 Ιανουαρίου, ο Μπαχτσέλι στόχευσε τον Τάχα Ακιόλ, ο οποίος πήρε συνέντευξη από τον ηγέτη του "Future party" Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θεωρούσε τον Ερντογάν υπεύθυνο για τις επιθέσεις και προειδοποίησε ότι ο Ερντογάν «θα εκκαθαριστεί» από τους υποστηρικτές του μεταμοντέρνου πραξικοπήματος της 28ης Φεβρουαρίου 1997 ». Ο Akyol ανήκε  στην  ηγετική ομάδα του  MHP πριν από το στρατιωτικό πραξικόπημα στις 12 Σεπτεμβρίου 1980

Το πρόβλημα του Μπαχτσέλι: εθνικιστές εκτός του MHP

Οι δημοσιογράφοι Ahmet Takan, Yavuz Selim Demirağ και Sabahattin Önkibar, που τραυματίστηκαν σε παρόμοιες επιθέσεις στο παρελθόν, είχαν  επίσης καταβολές από τους γκρίζους λύκους.

Έγιναν για να δείξουν τι θα συνέβαινε σε εκείνους που έφυγαν από τις τάξεις των γκρίζων λύκων;

Η ετικέτα #ÜlküOcakları άνοιξε σε μια εποχή που ορισμένες χώρες της ΕΕ βρισκόταν σε δράση για να ονομάσουν τους Γκρίζους Λύκους παράνομους. Κάτω από την ετικέτα, βίντεο δείχνουν τον Μπατσελί τονίζοντας ότι οι Γκρίζοι Λύκοι, η οργάνωση νεολαίας του MHP, είναι η «κληρονομιά» του  ηγέτη του κόμματος, Alparslan Türkeş, ενώ  παρατηρείται επίσης μια προσπάθεια να αποφευχθεί η ανάμιξη της ταυτότητας MHP με το AKP ή άλλες κομματικές ταυτότητες.

Όσο το "Καλό Κόμμα", το οποίο ιδρύθηκε από εκείνους που έφυγαν με το MHP σε μεγάλο βαθμό, παρέμεινε εντός της Συμμαχίας του Έθνους με το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης (CHP), δεν θα ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα για τον Μπαχτσέλι.

CONTINUE READING

Αλλά το γεγονός ότι εμφανίστηκαν  σχόλια  στα μέσα ενημέρωσης που βλέπουν την αρχηγό του İYİ Party, Meral Akşener, ότι  θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Μπαχτσέλι ως σύμμαχο με το AKP, αλλάζουν την κατάσταση.

Επιπλέον, ορισμένες πρώην φιγούρες MHP ή Γκρίζοι Λύκοι  βρίσκονται σήμερα μέσα στο Future Party, το Deva Party, το Democrat Party και ακόμη και το CHP. Για παράδειγμα, ο Mansur Yavaş εξελέγη δήμαρχος της Άγκυρας από το CHP.

Τουρκές και «έξαλλος εθνικισμός»

Στην πραγματικότητα, οι διασπάσεις του ΜΗΡ είχαν αρχίσει όταν ο Tuğrul Türkeş, γιος του ιδρυτή MHP Türkeş, μετακόμισε στο AKP σε μια εποχή που ο Μπατσέλι επέκρινε έντονα τον Ερντογάν.

Ο Türkeş έδειξε στη βάση του MHP ότι η συνεργασία με το AKΡ μπορεί να είναι αποτελεσματική στην κρατική διοίκηση και ότι τα πράγματα μπορούν να αποβούν προς όφελος των Gray Wolves σε κρατικά γραφεία ή δήμους.

Η αλλαγή πορείας του Μπαχτσέλι προς τη Λαϊκή Συμμαχία ήρθε επειδή είδε την άνοδο του HDP στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 πριν από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και έθεσε έναν στόχο να συμμετάσχει στην κρατική διοίκηση, ξεκινώντας συζήτηση με τον Ερντογάν για το Προεδρικό σύστημα . Ο Tuğrul Türkeş έπαιξε σημαντικό ρόλο εκείνη την περίοδο.

Ο Türkeş αργότερα δημοσίευσε ένα άρθρο, το οποίο προφανώς γράφτηκε πριν από τις πρόσφατες επιθέσεις, αλλά παραδέχτηκε ότι «συνέπεσε καλά». Το άρθρο είχε τίτλο «Εξαγριωμένος εθνικισμός: Σχετικά με τις εξελίξεις στον κόσμο και την Τουρκία κατά το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα. Στο άρθρο του, ο Türkeş εισήγαγε έννοιες του «κακού εθνικισμού» και του «εξαγριωμένου εθνικισμού» μαζί με τον «καλό εθνικισμό». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ιδρυτής της Τουρκίας ήταν ένα παράδειγμα «καλού εθνικισμού», όπως ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν ένα παράδειγμα «εξαγριωμένου».

Οι πραγματικοί τρόμοι βρίσκονται στο ιδεολογικό υπόβαθρο

Το κάλεσμα της ιστορίας σύμφωνα με τον  Türkeş είναι ο άνεμος της αλλαγής και του μετασχηματισμού που αντιμετώπισε ο κόσμος στις αρχές του 21ου αιώνα. Φαίνεται ότι η αναπόφευκτη άνοδος της Κίνας, και στη συνέχεια η πανδημία Covid-19 έφερε την ανθρωπότητα σε μια νέα γωνιά στην πορεία της ιστορίας. Οι τρόμοι που βιώνουν οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική δύναμη του κόσμου, αποτελούν σαφή ένδειξη για αυτό.

Η διοίκηση του Τζο Μπάιντεν θα είναι μια δοκιμασία όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για το διεθνές πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Ο μετασχηματισμός και η αλλαγή φαίνονται αναπόφευκτα. Θα επηρεάσει αναπόφευκτα την Τουρκία και τη Λαϊκή Συμμαχία που την κυβερνά.

 

CONTINUE READING

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ερντογάν άρχισε να επισημαίνει το Εθνικό Όραμα και την ροπή προς την  ΕΕ και ο Μπατσέλι τη ρητορική τάση εθνικισμού σε μια τέτοια περίοδο. Οι πραγματικοί τρόμοι και ο πόνος μετασχηματισμού της "Λαϊκής Συμμαχίας" εντείνονται στο ιδεολογικό έδαφος, το πρόβλημα ταυτότητας.

Εκτίμηση είναι ότι η έλλειψη ταυτότητας σε μια πολιτική συμμαχία, όπως αυτή του ΑΚΡ και του ΜΗΡ, δείχνει ότι είναι θνησιγενής και θα την αποβάλει ο ίδιος ο τουρκικός λαός.

Η αρχή του τέλους ξεκίνησε για το καθεστώς Ερνογάν- Μπαχτσελί στην Τουρκία

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR