Armed Conflicts

Θα αυξήσει ο Μπάιντεν την επιρροή των ΗΠΑ στη Συρία - Πώς θα προστατεύσει τους Κούρδους από την Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθιέρωσε καλές σχέσεις με τον Τζορτζ Μπους, τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος "ανέχτηκε" σε μεγάλο βαθμό τις ενέργειές του.

Αυτό το σερί των καλών σχέσεων τελειώνει με τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βλέπει τον πραγματικό Ερντογάν και δεν είναι πρόθυμος να επηρεαστεί από λόγια ή ομιλίες για την προσέγγιση του Τούρκου Προέδρου με το Ισραήλ.

Το πιο σημαντικό είναι ότι όχι μόνο η Τουρκία κατά την τελευταία δεκαετία έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό  τη συμπάθεια στο Κογκρέσο, το Πεντάγωνο και την κοινότητα πληροφοριών, αλλά το γεγονός  οι Κούρδοι έχουν κερδίσει συμπάθεια.

CONTINUE READING

Οι Σύριοι Κούρδοι θεωρούνται ευρέως στην Ουάσιγκτον ως ηρωικοί και προοδευτικοί, ενώ ο Ερντογάν πιστεύεται ότι είναι διεφθαρμένος και αντιδραστικός

Επιπλέον, έχουν αποχωρήσει φιλότουρκοι διπλωμάτες όπως ο Τζέιμς Τζέφρι. Με την απομάκρυνση του Τζέφρι, το τουρκικό λόμπι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαλύεται. Ο διορισμός του Brett McGurk υπογραμμίζει απλώς την αλλαγή στάσης.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο προβλήματα. Πρώτον, η ζημιά που προκλήθηκε από το «Πράσινο Φως» του Τζέφρι στην Τουρκία και η προδοσία του Τραμπ προς τους Κούρδους. Αυτό δεν μπορεί εύκολα να αναιρεθεί.

Το  δεύτερο είναι ο χαρακτηρισμός του PKK ως τρομοκρατική οργάνωση. Ανεξάρτητα από το αν ο "ορισμός" αυτός ήταν νόμιμος πριν από 25 χρόνια, είναι σαφές ότι δεν είναι πλέον νόμιμο σήμερα.

Αντί να άρει απλώς την ονομασία, ο Μπάιντεν πιθανότατα θα προσπαθήσει να κάνει και τα δύο: Να ευχαριστήσει την Τουρκία με τον χαρακτηρισμό PKK, ως τρομοκρατική οργάνωση αλλά στη συνέχεια να αντιμετωπίσει το SDF ως κάτι εντελώς ξεχωριστό.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR