Society
Updated at:

Κορονοϊός: 58 νέοι θάνατοι και 942 κρούσματα σήμερα στη χώρα μας

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν για ακόμη ένα 24ωρο οι νεκροί από επιπλοκές του κορονοϊού καθώς και οι διασωληνωμένοι.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 942 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 137918, εκ των οποίων το 52.3% άνδρες.

5412 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40963 (29.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

443 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 142 (32.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 885 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4788 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1948 (40.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σαρηγιάννης για άνοιγμα σχολείων: «Τον Μάρτιο θα έχουμε 2.000 κρούσματα»

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, έκρουσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εμμένοντας στην άποψη ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου.

«Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί πραγματικά στις γιορτές», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Real FM ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

«Η δική μου γνώμη είναι ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν αργότερα. Εμείς έχουμε ήδη τρέξει προσομοιώσεις μέχρι τον Ιούνιο για μια σειρά από μέτρα που έχουν να κάνουμε το άνοιγμα των σχολείων, άνοιγμα λιανικού, άνοιγμα εστίασης, με/χωρίς απολύμανση του αέρα, με/χωρίς τηλεργασία κτλ. Να πω εδώ ότι το σημαντικότερο δεν είναι οι αριθμοί, είναι το πώς» δήλωσε αρχικά.

Τόνισε, δε, πως βάσει της εμπειρίας από το πρώτο κύμα, το άνοιγμα των σχολείων έφερε αύξηση στα κρούσματα λόγω της αύξησης κατά 10% στις επαφές και πρόσθεσε:

«Σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί πραγματικά στις γιορτές. Χθες είχαμε μια αύξηση κατά 200 κρούσματα πάνω από ότι προβλέπαμε εμείς, που σημαίνει ότι εμείς είχαμε προβλέψει ότι θα υπάρξει αύξηση λόγω click away και κοινωνικότητας λόγω των γιορτών αλλά εδώ είχαμε λίγο παραπάνω. Θέλω να δω αν είναι μια απλή διόρθωση ή μια απόκλιση που έγινε χθες και θα διορθωθεί σήμερα ή αύριο ή αν θα είναι συστηματικό. Αν είναι συστηματικό τότε η αύξηση που προβλέπαμε ότι θα συμβεί έτσι κι αλλιώς λόγω των γιορτών και λόγω του κλίματος συμβαίνει ήδη. Αντί να συμβεί από την Πρωτοχρονιά συνέβη δύο - τρεις ημέρες νωρίτερα».

Στη συνέχεια ο κ. Σαρηγιάννης, δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει για ενδεχόμενο «μπαμ», το οποίο δεν μπορεί να προβλεφθεί.

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι η αύξηση θα είναι αυτής της κλίμακας, αλλά η αύξηση είναι μεγαλύτερη όσο περνάει ο καιρός. Αυτό δεν μας επιτρέπει να είμαστε σε μειωτική πορεία. Το αν συμβεί ένα μπαμ δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Μπορούμε να το ανιχνεύσουμε νωρίς και να δούμε πώς και τι θα σημάνει αυτό σε βάθος χρόνου. Πρέπει να περιμένουμε δύο με τρεις ημέρες», συμπλήρωσε.

Δεν δίστασε μάλιστα να προβλέψει έκρηξη των κρουσμάτων, σε περίπτωση που ανοίξουν νωρίτερα τα σχολεία, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα είναι «να αποφύγουμε ένα τρίτο lockdown».

«Αν ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, η πρόβλεψή μας είναι ότι θα φτάναμε στα 2.000 κρούσματα γύρω στα μέσα του Μάρτη και στην αντίστοιχη περίοδο. Αν ανοίξουμε στις 20 για παράδειγμα για να κάνουμε μια σύγκριση θα φτάναμε στα 1.500 κρούσματα και εννοώ εβδομαδιαίο μέσο όρο. Αυτή τη στιγμή είμαστε στα 670 εβδομαδιαίο μέσο όρο σε κρούσματα. Άρα, το άνοιγμα των σχολείων θα έχει αρνητική επίπτωση, θα έχει δηλαδή αυξητική προσθήκη. Το θέμα δεν είναι όμως μόνο πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, προφανώς μιλάμε και για κάποιου είδους άνοιγμα της οικονομίας. Οπότε εκεί αρχίζει και ξεφεύγει άσχημα το σενάριο».

Πάνω από 500 κρούσματα συνολικά σε Αττική και Θεσσαλονίκη. 19 περιφέρειες καταγράφουν διψήφιο νούμερο κρουσμάτων

Η Αττική κρατάει τη θλιβερή πρωτιά με 341 νέα κρούσματα ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 170 κρούσματα. 19 Περιφέρειες μετράνε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Ο ΕΟΔΥ αναφέρει πως από το σύνολο των 942 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 29 είναι εισαγόμενα και 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Η κατανομή των 913 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.

Αιτωλοακαρνανίας 12

Αργολίδας 1

Αρκαδίας 4

Αττικής 341

Αχαΐας 16

Βοιωτίας 16

Γρεβενών 1

Δράμας 6

Έβρου 48

Εύβοιας 5

Ζακύνθου 3

Ηλείας 4

Ημαθίας 11

Θεσσαλονίκης 170

Ιωαννίνων 3

Καβάλας 10

Καλύμνου 12

Καρδίτσας 13

Καστοριάς 3

Κέας – Κύθνου 1

Κιλκίς 24

Κοζάνης 19

Κορινθίας 4

Λακωνίας 1

Λάρισας 28

Λέσβου 12

Μαγνησίας 19

Μεσσηνίας 1

Νήσων 6

Ξάνθης 13

Πέλλας 5

Πιερίας 20

Πρέβεζας 2

Ροδόπης 21

Ρόδου 2

Σερρών 12

Σποράδων 1

Τρικάλων 6

Φθιώτιδας 6

Φλώρινας 10

Χαλκιδικής 10

Χανίων 5

Χίου 2

Υπό διερεύνηση 4

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR