World
Updated at:

Eνισχύει την συμμαχία όλων των τουρκικών φύλων της Ασίας ο Ερντογάν

Εορτάζοντας την 25η επέτειο της μόνιμης ουδετερότητας του Τουρκμενιστάν, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε το Σάββατο την επιθυμία να συμπεριληφθεί η χώρα της Κεντρικής Ασίας στο τουρκικό συμβούλιο.

«Ακολουθούμε την ενεργό συμμετοχή του Τουρκμενιστάν τόσο στη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Κεντρικής Ασίας όσο και στη διαδικασία διαλόγου που πραγματοποιούν με κράτη και διεθνείς οργανισμούς εκτός της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο, θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι επιθυμούμε το Τουρκμενιστάν να συμπεριληφθεί στο Τουρκικό Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό », δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βίντεο μήνυμα.

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Τουρκμενιστάν και χαιρέτισε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ το 1995 και το 2015 για να καταστεί δυνατή η αναγνώριση της ουδετερότητάς του.

Δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά το έργο που επιτελέστηκε με τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς για τη δημιουργία διεθνούς ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στο πλαίσιο της πολιτικής ουδετερότητας του Τουρκμενιστάν και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στον τομέα αυτό.
Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι ήταν πολύ ικανοποιημένοι με τη συμβολή του Τουρκμενιστάν στη δημιουργία μόνιμης και βιώσιμης ειρήνης στο Αφγανιστάν.

"Τα παραδειγματικά βήματα που έλαβε το Τουρκμενιστάν στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της βιομηχανίας, του εμπορίου, της υγείας και του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ, φωτίζουν όχι μόνο το μέλλον του Τουρκμενιστάν, αλλά και το μέλλον ολόκληρης της περιοχής, " σημείωσε ο Ερντογάν.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που προκαλούνται από τη συνεχιζόμενη πανδημία του COVID-19, οι διμερείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκαν κατά 18% τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σημείωσε ο Τούρκος ηγέτης.

Ανέφερε επίσης ότι και οι δύο χώρες θα πραγματοποιήσουν ξανά συναντήσεις στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών συνεργασίας, όταν υποχωρήσει η πανδημία.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR