World

Οι κεμαλιστές σχεδιάζουν την επόμενη μέρα χωρίς τον Ερντογάν

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), θα υποστηρίξει τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκουλ για να διαδεχθεί τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις επόμενες εκλογές, δήλωσε ο αρθρογράφος της Hürriyet Αμπντουλάντιρ Σέλβι την Παρασκευή.

Ο Gül υπηρέτησε ως ο πρώτος πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μεταξύ του 2007 και του 2014, πριν αποχωρήσει από την πρώτη γραμμή της πολιτικής εν μέσω των εντάσεων που είχε με τον Ερντογάν.

Θεωρείται ευρέως ως η πιο φιλελεύθερη φιγούρα στην πολιτική ζωή της Τουρκίας και έχει επανειλημμένα χαρακτηριστεί ως ο καταλληλότερος υποψήφιος για να αντιμετωπίσει τον πολωμένο χαρακτήρα της τουρκικής πολιτικής.

Ο Gül κέρδισε την υποστήριξη τόσο του κοσμικού CHP όσο και του μικρότερου, ισλαμιστικού κόμματος Felicity

Ο αρθογράφος της Hürriyet υποστηρίζει ότι ο Γκουλ είναι ο προεδρικός υποψήφιος που προτιμά ο αρχηγός του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καθώς επιδιώκει να οικοδομήσει μια ευρεία συναίνεση για την επιστροφή της Τουρκίας σε ένα κοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα.

Ένα δημοψήφισμα του 2017 παραχώρησε στον Ερντογάν διευρυμένες εκτελεστικές εξουσίες, δίνοντας την δύναμη στον σουλτάνο να καταργήσει τους συνταγματικούς ελέγχους και να υπονομεύσει την τουρκική δημοκρατία.

Ωστόσο, ο Kılıçdaroğlu πρόκειται να αντιμετωπίσει εσωκομματική αντιπαράθεση από τους λαϊκούς του κόμματός του, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να ταχθούν με το πλευρό του δημάρχου της Άγκυρας Mansur Yavaş ή τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Imamoglu.

Και οι δύο δήμαρχοι ταιριάζουν καλύτερα στην κοσμική-εθνικιστική παράδοση του CHP καθώς έχουν ενισχύσει την εκλογική τους βάση, συγκεράζοντας ένα διαφορετικό φάσμα ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης για να κερδίσουν στις τοπικές δημοτικές εκλογές του 2019

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR