Greek-Turkish Relations

Η Τουρκία εγκαταλείπει την ΕΕ και στρέφεται σε άλλες αγορές για εξοπλισμούς!

Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνουμε μία συντονισμένη "επίθεση φιλίας" και πρόθεσης διαλόγου, της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο η Τουρκία παρά τις δηλώσεις του Ερντογάν, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει προβεί σε 2 κινήσεις, οι οποίες δείχνουν ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή αποστασιοποιείται ολοταχώς από την ΕΕ και τη Δύση γενικότερα

Συγκεκριμένα, η Aselsan εγκατέστησε το ουκρανικό σύστημα ενεργού Άμυνας PULAT σε 14 άρματα μάχης στο Golbasi της Άγκυρας

Επίσης η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις μέσω της Hyundai Rotem με τις νοτιοκορεατικές εταιρείες Doosan και S&T Dynamics, με στόχο την απόκτηση κινητήρα και συστήματος μετάδοσης, αντίστοιχα, για το πρόγραμμα άρματος μάχης Altay.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει την άρνηση εξαγωγής  αντίστοιχων συστημάτων από τη Γερμανία, ενώ το ίδιο πιθανό εμπόδιο υπάρχει και για την προμήθεια συλλογών θωράκισης από γαλλική εταιρία.

Επίσης η Τουρκία επιθυμεί να «γνωρίσει έγκαιρα τις δυνατότητες του βλήματος αέρος – αέρος Meteor, το οποίο αναμένεται να προμηθευθεί  η ΠΑ  μας ως μέρος του οπλισμού των υπό προμήθεια αεροσκαφών Rafale.

Στο πλαίσιο αυτό, από τις 16 Νοεμβρίου αεροσκάφη Typhoon της IX Μοίρας της βρετανικης RAF από τη βάση Lossiemouth, μεταστάθμευσαν στην αεροπορική βάση του Ικονίου, όπου συνεκπαιδεύθηκαν με F-16 της προσφάτως μετονομασθείσας 132 Μοίρας Όπλων-Τακτικής της ΤΗΚ.

Το πιθανότερο είναι στα πλαίσια της συνεκπαίδευσης των Βρετανών και των Τούρκων πιλότων, να έγινε ενημέρωση στους δεύτερους αναφορικά με τους πυραύλους Meteor

Πρέπει να σημειωθεί και να προσεχθεί ιδιαίτερα η σύγκλιση Μ. Βρετανίας και Τουρκίας, καθώς  η πρώτη αναζητεί νέες αγορές και συνεργασίες μετά το Brexit, με κορυφαίο παράδειγμα της συμμετοχή της BAE στην ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού TF-X.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR