Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες έδωσαν το σύνθημα στο Παρίσι πιθανότατα για την άμεση προετοιμασία αποτροπής ενός πιθανού τουρκικού σεναρίου τύπου "Ναγκόρνο/Καραμπάχ” στην Α. Μεσόγειο το επόμενο διάστημα, αφού ο Ερντογάν θα θελήσει να κεφαλαιοποιήσει άμεσα τις νίκες του στο αρμενικό έδαφος στα δικά μας γαλάζια νερά, ξεκινώντας ήδη με μπαράζ παραβιάσεων τουρκικών κατασκοπευτικών.
Συγκεκριμένα, τρία τουρκικά αεροσκάφη τύπου CN-235, τα οποία ειδικεύονται στη συλλογή πληροφοριών, καθώς επίσης και σε ζητήματα ναυτικής συνεργασίας, προχώρησαν σε 30 παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου στην περιοχή του Αιγαίου.
Για τον λόγο αυτόν τρεις γαλλικές φρεγάτες υποστηριζόμενες από ένα αεροσκάφος AWACS και ένα αεροσκάφος ΑΦΝΣ (ναυτικής συνεργασίας) τύπου ATL 2, αποτελούν μια ομάδα επιτήρησης όπως την ονομάζει το γαλλικό επιτελείο στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας ζωντανή εικόνα του τι γίνεται στην περιοχή αυτή.
Στόχος της δύναμης αυτής σύμφωνα με το γαλλικό ΓΕΝ είναι “η επαύξηση της αυτόνομης αξιολόγησης της κατάστασης και της προσήλωσης της Γαλλίας στον σεβασμό της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας”.
Αυτό μεταφράζεται σε “αποστολή δυνάμεως επιτηρήσεως” λόγω πιθανής τουρκικής προκλήσεως σε περιοχές γαλλικών συμφερόντων, που αφορούν γαλλικές ενεργειακές εταιρείες όπως την TOTAL.
Την ίδια στιγμή προετοιμάζεται και νέος στολίσκος με πλοία του Γαλλικού πολεμικού ναυτικού που αναχωρούν από την Τουλόν και αφορούν μία φρεγάτα κλάσεως La Fayette, το ελικοπτεροφόρο Mistral και ένα υποβρύχιο, κινούμενα και αυτά πιθανόν στην ίδια περιοχή της Μεσογείου.
Τα βλέμματα νοτίως της Κρήτης
Η Γαλλία ενισχύει την ναυτική της παρουσία στη Μεσόγειο έχοντας κατά νου τυχόν τουρκικές προκλήσεις νοτίως της Κρήτης.
Στην περιοχή αυτή ο Μακρόν γνωρίζει ότι έχουν δοθεί άδειες στην TOTAL και μετά την αναγγελία-απειλή της Άγκυρας για έρευνες στην ίδια περιοχή σε απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, εκτιμά τυχόν εξελίξεις με αποστολή τουρκικών πλοίων μετά την νίκη των Τούρκων στο Καραμπάχ.
Ενδεικτικό των γαλλικών προθέσεων κατά της Άγκυρας είναι η δήλωση Μακρόν.
"Η Γαλλία επιμένει ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει κάθε είδους προκλητικές ενέργειες σχετικά με τη σύγκρουση Αρμενίων-Αζέρων στην περιοχή της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν.
Ο ίδιος έχει την άποψη ότι η Άγκυρα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο μια μελλοντική συμφωνία.
Το Παρίσι ανακοίνωσε ότι μελετά τις λεπτομέρειες της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε διαρκής ειρήνη στην περιοχή που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους θα πρέπει με κάθε τρόπο να λαμβάνει υπόψη και να «διατηρεί» τα συμφέροντα του Γερεβάν.
Η Γαλλία κινείται σε μια ανεξάρτητη κατά κάποιο τρόπο πορεία στην Μεσόγειο αφού διαβλέπει ότι η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλλει την τουρκική παρουσία σε περιοχές που αποτελούν “ενεργειακά φιλέτα”, ενώ έχουμε και το ζήτημα της ευρείας μετακίνησης Τζιχαντιστών σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι για το σύνολο της ΕΕ, η οποία δεν κινείται όμως με την ίδια θέρμη για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Ισχυρές οι ελληνογαλλικές σχέσεις
Οι καλές σχέσεις των Γάλλων με την Ελλάδα ως γνωστόν, δεν ευοδώθηκαν με την υπογραφή αμυντικού συμφώνου τον Ιούνιο, παρόλα αυτά παραμένουν ισχυρές και υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Ισπανία για παράδειγμα.
Οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας την ίδια στιγμή είναι στο χειρότερο σημείο καθώς ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ετοιμάζει χοντρό χουνέρι στην Άγκυρα.
Συγκεκριμένα, την διακοπή της τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας θα προτείνει η γαλλική κυβέρνηση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
H γαλλική πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της οργανωμένης αντεπίθεσης απέναντι στις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου το τελευταίο διάστημα.
Το Παρίσι στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο, μέσα σε ένα πλαίσιο υπακοής στους διεθνείς νόμους, αλλά και στήριξης των γαλλικών συμφερόντων.
Οι Γάλλοι ενδεχομένως ανησυχούν για μια πιθανότατη τουρκική προσπάθεια κεφαλαιοποιήσεως της δράσης τους στο Ναγκόρνο κατά της Αρμενίας, στην Α. Μεσόγειο αυτήν την φορά, καθώς η ανάληψη των καθηκόντων από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν έχει ένα “κενό” διάστημα, το οποίο η Άγκυρα θα προσπαθήσει σίγουρα να εκμεταλλευθεί στο έπακρο.
Πιθανό κέντρο μιας τουρκικής πρόκλησης λογικά θα είναι το Καστελόριζο και οι πέριξ αυτού θαλάσσιες περιοχές. Ποτέ όμως ο “επιτιθέμενος” δεν έρχεται από εκεί που τον αναμένουν.
Υπάρχουν πολλές “καυτές” περιοχές για πιθανή τουρκική πρόκληση μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο -Κύπρο.
Το σίγουρο είναι ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι οπουδήποτε απαιτηθεί, ταχύτατα με τρομερή αποτελεσματικότητα, για να αποτρέψουν κάθε πιθανή τουρκική πρόκληση, τόσο απλά και δυναμικά.