World

Γερμανία και Γαλλία θέλουν να μειώσουν τις τεχνολογίες των ΗΠΑ στον στρατιωτικό τους εξοπλισμό

Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να μειώσουν την τεχνολογική τους εξάρτηση από τις ΗΠΑ - σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ - και να βασίζονται περισσότερο στα δικά τους προϊόντα όταν πρόκειται για την κατασκευή στρατιωτικού εξοπλισμού, σύμφωνα με την εφημερίδα «Welt am Sonntag».

Όπως αναφέρεται, οι γαλλικές και οι γερμανικές βιομηχανίες προσπαθούν να καταργήσουν τις αμερικανικές τεχνολογίες στην κατασκευή ελικοπτέρων, προχωρώντας στην δημιουργία ενός νέου τουφεκιού για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις (Bundeswehr), καθώς και ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Future Combat Air System (FCAS), με επικεφαλής τους σχεδιαστές των δύο χωρών.

Ένας από τους λόγους που Παρίσι και Βερολίνο αναζητούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το γερμανικό μέσο, είναι η προστασία ευαίσθητων δεδομένων στη στρατιωτική παραγωγή. Επιπλέον, οι εταιρείες ανησυχούν ότι οι ΗΠΑ διατηρούν τον έλεγχο οποιουδήποτε εξοπλισμού που χρησιμοποιεί την τεχνολογία τους, σύμφωνα με τους κανονισμούς του International Traffic in Arms (ITAR).

«Χωρίς ITAR και άλλα ρυθμιστικά συστήματα των ΗΠΑ, η Ευρώπη αποκτά μεγαλύτερη ελευθερία ως προς το ποιος θα μπορεί να προμηθεύει στρατιωτικά προϊόντα», δήλωσε ο Φλοράν Σαβανσί, διευθυντής πωλήσεων του τμήματος Helicopter Engines του γαλλικού κατασκευαστή Safran.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR