Ερντογάν στην Αγία Σοφία
World

Ερντογάν: Οι μουσουλμάνοι "φίλοι" του δεν πήγαν στη φιέστα της Αγίας Σοφίας

Προσκεκλημένοι φαίνεται να ήταν πολλοί ηγέτες του μουσουλμαικού κόσμου, όμως, την ημέρα της "φιέστας" για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, φαίνεται να ήταν μόνος του, πλαισιωμένος μόνο από τους κυβερνώντες υπουργούς του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τον μικρό κυβερνητικό εταίρο του συνασπισμού, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Στις 10 Ιουλίου, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε διάταγμα του 1934 που μετέτρεψε το βυζαντινό μνημείο της Αγίας Σοφίας του 6ου αιώνα σε μουσείο. Μέσα σε λίγες ώρες, ο Ερντογάν εξέδωσε διάταγμα για να μετατρέψει τον μουσείο σε τζαμί και οι πρώτες προσευχές της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν εκεί στις 24 Ιουλίου, αναφέρεουν τα tourkikanea.gr.

Η κίνηση – μια μακροχρόνια απαίτηση των ισλαμιστών της Τουρκίας – για τη μετατροπή της πρώην έδρας της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, αντιμετωπίστηκε με διεθνή καταδίκη, με επικριτές να κατηγορούν τον Ερντογάν ότι χρησιμοποιεί τον Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ως πολιτικό εργαλείο.

Η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι όλοι προσκλήθηκαν στην τελετή, συμπεριλαμβανομένου του Πάπα, υπενθύμισαν οι Ortodox Times, επισημαίνοντας ότι ο αυτό  καταδεικνύει την ιστορική άγνοια του Τούρκου προέδρου, ο οποίος ψευδώς είχε την ελπίδα ότι ο Πάπας θα παρευρεθεί σε μια τέτοια περίσταση.

Ο Ερντογάν απέτυχε να συγκεντρώσει το μεγάλο πλήθος ή τους πολιτικούς που περίμενε, είπε, με 350.000 άτομα να εμφανίζονται για τις προσευχές της Παρασκευής.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR