Church

Μάνης Χρυσόστομος Γ’: «Αγέρωχη η Μανιάτισσα"» - Εικόνες

Όταν όμως ξημερώματα της 26ης Ιουνίου 1826 άρχισαν ν’ αποβιβάζονται έπειτα από διαταγή του οι πρώτοι Τουρκοαιγύπτιοι, στον όρμο του Διρού, σήμανε συναγερμός με τις καμπάνες από τους ιερείς και τότε επειδή έλειπαν οι άνδρες στη μάχη της Βέργας, ανέλαβαν τον αγώνα υπερασπίσεως της ελεύθερης πατρίδας οι γενναίες Μανιάτισσες, με τα ίδια τα δρεπάνια τους, που θέριζαν στα χωράφια, αντί όπλων και με ρόπαλα και τα παιδιά με πέτρες, κυριολεκτικά απέκρουσαν την εχθρική επίθεση και νίκησαν ουσιαστικά τον στρατό του Ιμπραήμ. Για τις γυναίκες αυτές ίσχυσαν πράγματι τα λόγια του Σολωμού ότι «ἡ Μανιάτισσα δεν θήλαζε τά παιδιά της μόνο μέ γάλα τῶν μαστῶν της, τά θήλαζε καί μέ τό γάλα τῆς ἀνδρείας καί της λευτεριᾶς».

CONTINUE READING

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ λειτούργησε, σήμερα Κυριακή 28 Ιουνίου 2020, στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Πύργου Διρού και στην συνέχεια τέλεσε την επίσημη Δοξολογία ως και στο Ηρώον της κεντρικής πλατείας του χωριού, την Επιμνημόσυνη Δέηση.

Μετά την όλη εκδήλωση που ακολούθησε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας προέβη στην λιτή δήλωση: «Η Μανιάτισσα είναι αγέρωχη. Ήταν και είναι ευλαβής στην Εκκλησία, μάνα στο σπίτι, ηρωίδα στους εθνικούς αγώνες».

Στους εορτασμούς για την επέτειο της μάχης του Διρού, που διοργάνωσε ο Δήμος Αν. Μάνης, παρέστησαν εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο έλκων την καταγωγή του από την Μάνη, Υπουργός Εσωτερικών κ. Παν. Θεοδωρικάκος, ως εκπρόσωπος της Βουλής, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Κρητικός, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κ. Βερούτης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος, ο μανιάτικης καταγωγής, Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος, κ. Κολοκούρης, ο Υποστράτηγος κ. Τσιμπίδης, ως εκπρόσωπος των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, ο Σμήναρχος κ. Κρόκος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, ο Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής Λακωνίας, Ταξίαρχος, κ. Χρυσακόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Τσιγαρίδης, ο Λιμενάρχης Γυθείου, Αντιπλοίαρχος κ. Γιαννουράκος, η Δήμαρχος Ελαφονήσου κα Λιάρου, η οποία εκφώνησε και τον πανηγυρικό της ημέρας, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος κόσμου.

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR