World

Ερντογάν: Αυτοψία στις δικές του «Πυραμίδες» - Τα μεγαλειώδη πλάνα

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο "Σουλτάνος" δείχνει με διάφορους τρόπους τη μεγαλομανία του. Υπερπολιτελή παλάτια, θαλαμηγοί, αλλά και ότι φαντάζεται ο Ερντογάν, το πραγματοποιεί αδιαφορόντας για την οικονομική κατάσταση της χώρας του ή τις αντιδράσεις.

Στον καταπράσινο λόφο Τσαμλίκα, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης που είναι και ο ψηλότερος λόφος της πόλης αποφάσισε να αφήσει το ...αποτύπωμά του. Μέχρι πρόσφατα ήταν ένας καταπράσινος λόφος και ένας από τους τελευταίους ανοιχτούς πνεύμονες του τεράστιου πολεοδομικού συγκροτήματος.

Δεσπόζει πάνω από την πόλη των 14 εκατομμυρίων κατοίκων και ότι είναι χτισμένο πάνω του φαίνεται από όπου κι άν σηκώσεις το κεφάλι στην ευρωπαική ή την ασιατική πλευρά της μεγαλούπολης.

Δεν τον πτόησαν οι διαμαρτυρίες περιβαλλοντικά ευαίσθητων πολιτών και οι αντιδράσεις του επιμελητηρίου των τούρκων αρχιτεκτόνων καθώς ο Ερντογάν θυσίασε αρκετή από την βλάστηση για να φιλοξενεί πλέον ένα σύμπλεγμα γύρω από το μεγαλύτερο τζαμί της Κωνσταντινούπολης και τον ψηλότερο πύργο τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας.

Τα ρεκόρ φαίνεται να αρέσουν στον Τούρκο πρόεδρο που ξέρει ότι τα κτίσματα είναι αυτά που μένουν και χτίζουν προφίλ "εθνάρχη". Δεν τσιγγουνεύτηκε ούτε σε προδιαγραφές ούτε σε χρήμα.

Με ύψος 369, μετά την εγκατάσταση των κεραιών στην κορυφή του, ξεπερνά με άνεση τον Πύργο του Άιφελ. Η στατική του επάρκεια για να αντιμετωπίσει τη σεισμογενή περιοχή που είναι κτισμένος απορρόφησε σημαντικά ποσά από τον – αδιαφανή – προϋπολογισμό. Το τουρκικό καθεστώς για ακόμη μία φορά δεν φείδεται χρημάτων όταν πρόκειται για τα αγαπημένα πρότζεκτ που χτίζουν τον "μύθο" του Ταγίπ Ερντογάν.

Η αυτοψία

Το Σάββατο ο Ταγίπ Ερντογάν έφυγε από το ανάκτορο του και αφού έκανε μια τηλεδιάσκεψη για άλλα μεγάλα έργα κατέληξε για αυτοψία στον πύργο Τσαμλίκα ο οποίος κοντεύει στην αποπεράτωση του. Στην κορυφή του οι τεχνικοί διευθυντές του έργου ενημέρωσαν τον σουλτάνο για την πρόοδο των εργασιών.

Ο ψηλότερος πύργος, το μεγαλύτερο τζαμί είναι οι πιο συμβολικές παρεμβάσεις στα φαραωνικού τύπου έργα που ξεκίνησαν επί ηγεσίας του. Οι πιο εμβληματικές προσπάθειες να αφήσει το αποτύπωμά του στην πόλη. Η παράκαμψη του Βοσπόρου με μια νέα διώρυγα, το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ανήκουν επίσης στην κληρονομιά Ερντογάν την οποία προσπαθεί να σφυρηλατήσει.

 

Ο πύργος και το τζαμί της Τσαμλίκα όμως είναι πιο κοντά στην καρδιά του Τούρκου ηγέτη. Το τζαμί είναι ένα σύμπλεγμα κτηρίων πολλαπλών χρήσεων, κάτι που προσπαθεί να συμβολίσει το σύγχρονο ρόλο του Ισλάμ. Ο δε ρυθμός του, κάτι θυμίζει…

Ο πύργος τηλεπικοινωνιών, θα είναι το πιο ορατό λόγω ύψους και αναγνωρίσιμο κτίσμα στον ορίζοντα της πόλης, από όπου κι αν τον δει κανείς.

Η κληρονομιά του "εθνάρχη" φυσικά πέρα από τα φαραωνικά πρότζεκτ απαιτεί και ταπεινό πρόσωπο προς το λαό. Έτσι, όπως ενημερώνει η τουρκική Προεδρία, μετά την αυτοψία στον Πύργο, δέχθηκε... αυθόρμητες εκδηλώσεις αγάπης από τον κόσμο, τις οποίες δεν αρνήθηκε, αλλά σταμάτησε και ήπιε τσάι συζητώντας με τους πολίτες.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR