USA

Τι πρέπει να μάθουμε από την υπόθεση του Metin Topuz

Με ποινή φυλάκισης άνω των οκτώ ετών καταδίκασε το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης την Πέμπτη τον υπάλληλο του  Προξενείου των ΗΠΑ, Metin Topuz. Η απόφαση αυτή θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη και θα αναταράξει τις διεθνείς σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας.

Να σημειωθεί ότι ο Metin Topuz εργαζόταν επί 25 χρόνια την αμερικανική πρεσβείας της Κωνσταντινούπολης μέχρι τη σύλληψη του 2 χρόνια πριν με το πρόσχημα ότι βοήθησε τους οπαδούς του Fethullah Gulen. Περισσότεροι από 20 Αμερικανοί πολίτες και οι τρεις Τούρκοι υπάλληλοι έπεσαν σε μαζικές συλλήψεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, κατηγορούμενοι ότι ήταν μέλη του κινήματος του κ. Gulen.

CONTINUE READING

Η κίνηση της Τουρκίας στην υπόθεση Topuz δεν ήταν τίποτα περισσότερο ως ένας μοχλός πίεσης αλλά και ως αντίποινο έναντι των πολλών δικαστικών υποθέσεων που ο Ερντογάν προσπάθησε να αποτρέψει τη διεξαγωγή τους στις ΗΠΑ. Κατά τ' άλλα η υπόθεση ρίχνει φως στις παραμορφωμένες ρήτρες του τουρκικού ποινικού κώδικα και τον εντελώς προβληματικό αντιτρομοκρατικό νόμο.

Η περίπτωση του Topuz δεν είναι η μόνη. Ακολουθούν οι υποθέσεις δυστυχίας όλων των πολιτικών κρατουμένων που είναι θύματα ενός πρωτόγονου, βάναυσου, άσχημου αγώνα εξουσίας στην Τουρκία, που δυστυχώς έχει μετατραπεί σε ένα μέρος όπου κυριαρχεί η ανομία και η σκληρότητα.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR