World

Η Δύση ''τράβηξε το τελευταίο χαρτί'' για ανατροπή του Ερντογάν: Διεθνή ΜΜΕ προωθούν τον Μπαμπατζάν ως εναλλακτική λύση

Ο Α. Μπαμπατζάν, ο άνθρωπος  που θεωρείται ευρέως ως η ενσάρκωση της άνθησης της τουρκικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, προειδοποιεί ότι η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στην πανδημία υπολείπεται κατά πολύ της προστασίας της οικονομίας από μόνιμες και μεγάλες ζημιές.
  

“Η Τουρκία χρειάζεται ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα τόνωσης που θα βασίζεται στις δημοσιονομικές δαπάνες αντί στις αναβολές πληρωμών και στην πίστωση”, δήλωσε ο Αλί Μπαμπατζάν, πρώην υπουργός οικονομίας και τώρα αντίπαλος του Ερντογάν.

«Μπορεί να υπάρχουν δύο είδη κινήσεων στις φορολογικές και νομισματικές παρεμβάσεις, να κάνεις κάποιος πολύ λίγα ή πάρα πολλά», είπε ο ίδιος μιλώντας στο Bloomberg καθώς αξιολόγησε τις κυβερνητικές στρατηγικές για να ξεπεραστεί η οικονομική καταιγίδα.

«Είμαστε σε μια τέτοια περίοδο που το δεύτερο είδος λάθους είναι καλύτερο. Δεν θα είναι πολύ δύσκολο να πατήσεις φρένο αργότερα αν γίνουν πάρα πολλά. Αλλά αν η απάντηση δεν είναι μεγάλη και έγκαιρη, το κόστος πιθανότατα θα είναι τεράστιο”, τόνισε ο ίδιος.

Η συνέντευξη του Μπαμπατζάν υπογραμμίζει την επιστροφή του στην πολιτική ζωή, μετά την ίδρυση του νέου πολιτικού του κόμματος που ονομάζεται Ντέβα ή «θεραπεία» στα τουρκικά.

Με τις πρώτες ενδείξεις ότι η πανδημία χαλαρώνει, αξιωματούχοι του κόμματος του Μπαμπατζάν ξεκίνησαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα ελεγχόμενα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας για να μεταδώσουν το μήνυμά τους στο τουρκικό κοινό.

Με μια καλή φήμη στις παγκόσμιες αγορές κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Μπαμπατζάν ετοιμάζει να προωθήσει ένα πρόγραμμα ανάκαμψης για την οικονομία της Τουρκίας, η οποία είναι σε βαθιά ύφεση.

Η συνετή δημοσιονομική του προσέγγιση θεωρείται ευρέως αποδεκτή στην επιτυχία της Τουρκίας να ξεφύγει από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 σχετικά αβλαβής.

Για τους κριτικούς ωστόσο, υπάρχει μια προσεκτική πλευρά στην ίδια ιστορία. Όταν ο Μπαμπατζάν αποχώρησε είχαμε παράλληλα πτώση και των δημοκρατικών προτύπων της Τουρκίας.

Ήταν τότε που η Τουρκία ξεκίνησε να βασίζεται στην ανάπτυξη που στηρίζεται στην κατανάλωση, ενώ οι αυξανόμενες εξωτερικές ανισορροπίες άφησαν εκτεθειμένη όλο και περισσότερο την οικονομία που κινδυνεύει με κραχ σήμερα.

Στις δηλώσεις του ο Μπαμπατζάν, είπε ότι οι εσωτερικοί κανονισμοί των τουρκικών πολιτικών κομμάτων δεν επιτρέπουν στους αντιφρονούντες να μιλούν ανοιχτά και αυτό το πληρώνει σκληρά σήμερα η χώρα του.

Η  ζημία για την τουρκική οικονομία είναι πλέον πολύ πιο δύσκολο να εκτραπεί, με τις μεγάλες εξαγωγικές αγορές στην Ευρώπη να κλείνουν και τον τουρισμό να χτυπάει “κόκκινο” αυτό το καλοκαίρι.

Για τον Μπαμπατζάν, η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει μια σημαντική δημοσιονομική παρέμβαση χωρίς να διατρέξει τον κίνδυνο διόγκωσης των τιμών, ενώ η ανάπτυξη παραμένει καταθλιπτική.

Ακόμη και το χαμηλό χρέος της Τουρκίας που ήταν η βασική δύναμη της χώρας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

“Η Τουρκία χρειάζεται  έναν μεσοπρόθεσμο χάρτη για να επιστρέψει τα δημόσια οικονομικά στο φυσιολογικό μετά την πανδημία του Covid-19”, δήλωσε ο Μπαμπατζάν. Οποιαδήποτε επιτυχία θα εξαρτηθεί από την αξιοπιστία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, είπε ο Τούρκος πολιτικός.

“Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της Τουρκίας από το εξωτερικό, ακόμη και αν η κυβέρνηση ζητούσε βοήθεια, καθιστώντας αναγκαίες τις συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων με άλλες κεντρικές τράπεζες”, δήλωσε ο Μπαμπατσάν.

Ωστόσο, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας που είναι ολοένα και πιο δύσκολη καθιστά μια τέτοια ρύθμιση πιο δύσκολη, κατέληξε ο ίδιος .

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR