Russia

Οι ασκήσεις των Ρώσων στην Αρκτική προκάλεσαν ανησυχίες στο ΝΑΤΟ

Ο εμπειρογνώμονας Jakub Godzimirsky που εργάζεται στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής πιστεύει ότι πρόκειται για συμβολικό γεγονός.

Οι ομόλογοί του επιμένουν ότι τέτοιες ασκήσεις είναι «κακές ειδήσεις για τη Νορβηγία», διότι αυτό που έκανε ο ρωσικός στρατός στο αρχιπέλαγος τους μπορεί θεωρητικά να επαναληφθεί.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έστειλαν Αλεξιπτωτιστές στην Αρκτική, ανατολικά του Σβάλμπαρντ από ύψος 10 χιλιάδων μέτρων.

Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, πραγματοποίησαν επιχειρήσεις ρίψεων αερομεταφερόμενων δυνάμεων στις ακραίες συνθήκες της Αρκτικής από αεροσκάφη IL-76.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με άμεση εντολή του Ρώσου Υπουργού Άμυνας. Τέτοιες ασκήσεις θα πραγματοποιούνται ετησίως σε διαφορετικές περιοχές της Αρκτικής, με διαφορετική σύνθεση των συμμετεχόντων και σε διαφορετικές περιόδους εκπαίδευσης.

«Το θεωρώ ως επί το πλείστον συμβολική δράση. Δεν νομίζω ότι έχει μεγάλη σημασία από άποψη της πολιτικής ασφάλειας. Μπορείτε να συγκρίνετε αυτήν την επιχείρηση με αυτήν που πραγματοποιήθηκε το 2007, όταν η ρωσική αποστολή ύψωσε τη ρωσική σημαία στον πυθμένα της θάλασσας κάτω από τον Βόρειο Πόλο;”, δήλωσε ο Jakub Godzimirsky.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία με τη βοήθεια των δυνάμεων της επιδιώκει κυρίως να προσελκύσει την προσοχή.

«Αυτό το ερμηνεύω κυρίως ως στοιχείο της μιας ειδικής στρατηγικής επικοινωνίας. Το κάνουν για να γνωστοποιήσουν την παρουσία τους στην περιοχή. Και κάνουν ό, τι δεν έκανε άλλος πριν από αυτούς ποτέ. Δείχνουν ότι μπορούν να κάνουν στρατιωτικές ασκήσεις ακόμη και σε περιόδους κρίσης εξαιτίας του κορονοϊού.

Αλλά το γεγονός ότι οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές συμμετέχουν σε ασκήσεις στις συνθήκες της Αρκτικής δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Αυτό είναι τόσο φυσικό όσο οι ασκήσεις στρατιωτών της Σαουδικής Αραβίας στην έρημο», εξήγησε ο Γκόντζιμιρσκι.

Η εκπρόσωπος της επιχειρησιακής έδρας του Νορβηγικού Υπουργείου Άμυνας, Elisabeth Eikelann, δήλωσε ότι το υπουργείο της δεν σχολίασε ποτέ άλλες χώρες.

Ο συγγραφέας του άρθρου, Ole Christian, παραθέτει τα λόγια του Ρώσου διπλωμάτη Νικολάι Κορσόνοφ, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι η Ρωσία «ανησυχεί για την αυξανόμενη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στην περιοχή».

Οι Ρώσοι ανησυχούν ιδιαίτερα για την αυξημένη δραστηριότητα στην περιοχή των μη Αρκτικών κρατών, από μέλη της Βόρειας Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Korshunov τόνισε ότι αυτό οδηγεί σε ένταση και υπονομεύει τη διατήρηση της Αρκτικής ως ζώνης ειρήνης, σταθερότητας και εποικοδομητικής αλληλεπίδρασης.

 Ο συντάκτης της ιστοσελίδας  Aldrimer, Chietil Sturmark, εξέφρασε την άποψη ότι οι ρωσικές ασκήσεις μονάδων αλεξιπτωτιστών στην Αρκτική είναι σαφώς «κακές ειδήσεις για τη Νορβηγία» και αυτό αφορά ταυτόχρονα και το τεράστιο παιχνίδι που παίζεται σε μία ακόμα ανεκμετάλλευτη περιοχή του πλανήτη.

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR