Greek-Turkish Relations

Μηταράκης για Έβρο: «Θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή όσο χρειαστεί»

Ως «ασύμμετρη απειλή» που δεν έχει καμία σχέση με προσφυγική κρίση, χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες σε Έβρο και Αιγαίο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε απέναντι σε μία ασύμμετρη απειλή, την οποία με αποφασιστικότητα και ενότητα την αντιμετωπίζουμε με αποτελεσματικότητα και στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα, όπου και χθες το βράδυ καταφέραμε να αποφύγουμε να υπάρξουν ροές στα νησιά μας», είπε αρχικά ο κ. Μηταράκης στον ΑΝΤ1 και συνέχισε:

«Οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας και σύσσωμος ο ελληνικός λαός που στηρίζει αυτήν την προσπάθεια, ζούμε μία δύσκολη στιγμή αλλά τα καταφέρνουμε. Θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή για όσο χρειαστεί, θα συνεχίζουμε προασπίζουμε τα σύνορα» και αφετέρου «διεθνοποιούμε το πρόβλημα».

Αναφερόμενος στη χθεσινή επίσκεψη των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, εκτίμησε ότι μετά από αυτό, «η ΕΕ θα κινηθεί ταχύτερα και πιο αποφασιστικά. Ανεξάρτητα από αυτό, η ευθύνη για τη φύλαξη των συνόρων είναι δική μας υπόθεση και θα την κάνουμε σωστά».

Ο Ν.Μηταράκης τόνισε ότι ο «ρόλος της Ελλάδας στη φύλαξη των συνόρων είναι καταλυτικός» και για τις διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

«Το ότι η Τουρκία δεν τηρεί τη συμφωνία με την ΕΕ είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί τις επόμενες μέρες. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αντιλαμβάνονται ότι αν δεν φυλάμε εμείς τα σύνορα και είχαμε μια αύξηση του ενός εκατομμυρίου, όπως το 2015, όλο αυτό το πρόβλημα θα μετακυληθεί σε όλη την Ευρώπη».

Σχετικά με τα κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά, για τα οποία υπήρξαν εντάσεις τις προηγούμενες μέρες, είπε πως αυτήν τη στιγμή «όλη η προσπάθεια είναι στην διαχείριση της προστασίας των συνόρων. Για τα κλειστά κέντρα κάνει ο πρωθυπουργός διαπραγμάτευση με την τοπική κοινωνία. Νομίζω ότι και οι νησιώτες σήμερα καταλαβαίνουν ότι από τα ανοιχτά κέντρα που βρίσκονται στη Μόρια, στο ΒΙΑΛ και στο Βαθύ, με τα προβλήματα και τα επεισόδια που έχουμε δει το τελευταίο 48ωρο, θα ήταν οι ίδιοι πολύ ασφαλέστεροι αν έκλειναν αυτά τα κέντρα και δημιουργούνταν κλειστές δομές. Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στο θέμα των συνόρων στέλνει μήνυμα στους νησιώτες ότι εμείς εννοούμε αυτά που λέμε».

Επανέλαβε ότι το τετράπτυχο για την αντιμετώπιση της κυβέρνησης είναι: «Φύλαξη συνόρων, επιστροφές, κλειστά κέντρα και διεθνοποίηση των συνόρων».

Απαντώντας, για το αν υπάρχει στο πλάνο η χρήση ξερονησιών για κλειστά κέντρα, απάντησε ότι «η συζήτηση για το πού θα γίνουν τα κλειστά κέντρα είναι ανοιχτή», τονίζοντας ότι, στη σύσκεψη τοπικών αρχόντων με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα, «όλοι συμφώνησαν ότι τα κλειστά κέντρα είναι καλύτερα από τη σημερινή κατάσταση στη Μόρια, τη ΒΙΑΛ και το Βαθύ».

«Υπάρχει γραμμή επικοινωνίας με όλα τα κόμματα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε και αναφέρθηκε στη λογική του βλέτο:

«Η λογική του βέτο από Τσίπρα, μου θύμισε τη λογική του 2015 που μας οδήγησε σε 3ο μνημόνιο».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR