National affairs

Γαλλική «ασπίδα» στις προκλήσεις Ακάρ για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, Γάλλοι αξιωματούχοι, στελέχη της γαλλικής πρεσβείας, μαζί με στρατιωτικό επιτελείο από το Παρίσι βρέθηκαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ώστε να ρυθμίσουν το πρόγραμμα έως και την τελευταία λεπτομέρεια σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας στην Ελλάδα. 

Η παρουσία της Φλοράνς Παρλί στις 24 Φεβρουαρίου στην Αθήνα έρχεται αμέσως μετά το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι όπου ελήφθησαν αποφάσεις οι οποίες αναβαθμίζουν την στρατιωτική συνεργασία των δυο χωρών. 

Η ατζέντα των θεμάτων βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση, ωστόσο έμφαση αναμένεται να δοθεί σε κινήσεις οι οποίες θα σηματοδοτούν μόνιμη παρουσία των Γάλλων στην περιοχή και συνεχή συνεργασία με τις ελληνικές ´Ένοπλες Δυνάμεις. 

Γάλλοι κομάντος συνεκπαιδεύτηκαν για σχεδόν 15 ημέρες με τους Έλληνες και Αμερικανούς Πεζοναύτες στη Μαγνησία και στο Αιγαίο την ώρα που το γαλλικό ελικοπτεροφόρο Dixmude έπλεε σε ελληνικά νερά λαμβάνοντας μέρος στην άσκηση «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2020». 

Μάλιστα η Γαλλία, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έδωσαν καμία απολύτως σημασία στις διαμαρτυρίες της Άγκυρας για τον «αποστρατιωτικοποιημένο» Άγιο Ευστράτιο και πραγματοποίησαν κανονικά τα αεροαποβατικά σενάρια με τη συμμετοχή στελεχών Ειδικών Επιχειρήσεων και των τριών κρατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες ελληνική φρεγάτα θα πλέει και πάλι δίπλα στο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle όταν λύσει ξανά κάβους από τη Λεμεσό. 

Οι επιτελείς της Γαλλίας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν κι άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα με την Ελλάδα. γαλλικά Rafale και ελληνικά F-16 Block 52 plus από τη Σούδα σχεδιάζεται να πετάξουν μαζί στο FIR Αθηνών ενώ τα γαλλικά μαχητικά 4,5 γενιάς θα προσγειωθούν και στην Τανάγρα, στη «φωλιά» των Mirage 2000-5 και των παλαιότερων «2λιτρων». 

Βέβαιο θεωρείται ότι το Παρίσι θα στείλει Rafale τον ερχόμενο Μάιο και στην Ανδραβίδα για να λάβουν μέρος στην μεγάλη αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2020». 

Η Γαλλία έχει δείξει ότι επιθυμεί ένα νέο ξεκίνημα στην στρατηγική σχέση που έχει αναπτυχθεί με την Ελλάδα. Όπως τονίζουν πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μπορεί η χώρα μας να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και μετά την αναθεωρημένη συμφωνία με τις ΗΠΑ, να υπάρξει ακόμη μια με το Παρίσι. 

Στα πλάνα των Γάλλων φυσικά υπάρχουν και οι δύο ψηφιακές φρεγάτες Belhara. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, αν προχωρήσει, όπως φαίνεται ουσιαστικά, το Πολεμικό μας Ναυτικό δεσμεύεται για τα επόμενα περίπου 40 χρόνια στη γαλλική τεχνολογία. 

Θετικό είναι και το γεγονός ότι η χώρα μας μπήκε πλέον στη σχεδίαση και κατασκευή της λεγόμενης «ευρωκορβέτας», ενός project το οποίο μπορεί να ανανεώσει σε βάθος χρόνου τον Ελληνικό Στόλο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR