World

Σέρμπος: Η Τουρκία αξιοποιεί τα ρήγματα στην ευρωατλαντική συμμαχία

Βέβαιος ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στην εφαρμογή του μνημονίου με τη Λιβύη σχετικά με τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Σωτήρης Σέρμπος.

Μιλώντας στο Sputnik, στο περιθώριο του «Thessaloniki Regional Forum» που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, όσον αφορά τις κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με τη Λιβύη αλλά και εάν θα κλιμακώσει την επιθετικότητά της έναντι της Ελλάδας, ο κ. Σέρμπος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία αξιοποιεί τα «ρήγματα και τις αβεβαιότητες» που υπάρχουν εντός της ευρωατλαντικής συμμαχίας.

«Δεν υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός όσον αφορά τις δηλώσεις που έκανε ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, διότι ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του 2020 θα προχωρήσουν στην εφαρμογή του μνημονίου καθορισμού θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στη Λιβύη και στην Τουρκία. Από εκεί και πέρα ενδεχομένως η Τουρκία θα επιλέξει εκείνη το χρονικό διάστημα και να δούμε με ποιο τρόπο θα συμβεί αυτό, δηλαδή, εάν θα συμβεί με ένα ερευνητικό, αν θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία ή όχι, σε ποιο σημείο ακριβώς θα πάει κι αυτό επίσης θα έχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον» τόνισε ο κ. Σέρμπος και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα όσον αφορά το επιχειρησιακό κομμάτι, νομίζω ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν επεξεργαστεί μια σειρά σεναρίων για την αντιμετώπιση του και έχει στείλει πολύ ξεκάθαρα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις με τις δικές της κόκκινες γραμμές».

Σύμφωνα με τον κ. Σέρμπο, η Τουρκία θεωρεί ότι «υπάρχει ένα ανοιχτό γεωπολιτικό παράθυρο ευκαιρίας για εκείνη και αξιοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ρήγματα και αβεβαιότητες που υπάρχουν εντός της ευρωατλαντικής συμμαχίας».

Η Τουρκία επίσης όπως επισημαίνει ο κ. Σέρμπος αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό τις εξαιρετικές σχέσεις που έχει αυτή τη στιγμή ο κ. Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ ενώ την ίδια ώρα η ΕΕ αδυνατεί να επιβάλλει τη δική της πολιτική έναντι της Τουρκίας.

«Αξιοποιεί επίσης έναν κοινό βηματισμό που έχει επιτευχθεί μεταξύ Λευκού Οίκου και Λευκού Παλατιού. Αυτό είναι ένα μήνυμα που δεν περνά απαρατήρητο κι από Ευρωπαίους εταίρους το λέω αυτό λαμβάνοντας υπόψη και το πολύ πρόσφατο, πρώτο πλέγμα μέτρων της Ευρώπης όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Κι ας θυμήσουμε ότι έχουμε τρίτη γεωτρητική δραστηριότητα στο θαλάσσιο τεμάχιο 8 αδειοδοτημένο της Κυπριακής Δημοκρατίας αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι από πλευράς Ευρώπης απουσιάζει το καρότο προκειμένου να μπορεί να προσφερθεί και το μαστίγιο» τόνισε. 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του ΔΠΘ η Ελλάδα σωστά έχει «εξαπολύσει έναν διπλωματικό μαραθώνιο» εξισορρόπησης της επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας, ωστόσο αυτός δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς όπως τονίζει ο κ. Σέρμπος «υπάρχουν όρια και περιορισμοί κυρίως γιατί υπάρχουν μεγάλα θέματα ανοιχτά μεταξύ εταίρων και συμμάχων και της ίδιας Τουρκίας». 

Τέλος ο κ. Σέρμπος θεωρεί ότι η Τουρκία έχοντας ένα «πλούσιο διπλωματικό καλάθι» έχει καταστεί συνομιλητής εντός κι εκτός ΕΕ, ωστόσο, τονίζει ότι μεγάλο ρόλο στην περαιτέρω πορεία και τακτική της Τουρκίας σε σχέση με τις ΑΟΖ θα σημάνουν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. 

«Η αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα είναι ότι η Τουρκία συνεχίζει να συζητά σε επίπεδο διακυβερνητικό με συγκεκριμένα κράτη μέλη εντός κι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αξιοποιώντας το πλούσιο διπλωματικό της καλάθι. Έχει κατοχυρώσει μία θέση στο τραπέζι, όμως γίνεται στο πλαίσιο μια συναλλακτικής προσέγγισης δούναι και λαβείν που εξυπηρετεί κυρίως την Τουρκία και υπονομεύει τα συμφέροντα δυο εκ των κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό πιστεύω ότι η Τουρκία θα συνεχίσει και προς αυτή την κατεύθυνση μένει να αποδειχτεί εάν και κατά πόσο, η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι μια κλιμάκωση της κατάστασης με την Ελλάδα είναι κάτι που εξυπηρετεί τα εθνικά της συμφέροντα. Περιμένουμε όμως να προχωρήσει εντός του 2020 και σίγουρα ένα σημείο καμπής θα είναι σε ποιο βαθμό θα καταβληθούν προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού» κατέληξε ο κ. Σέρμπος. 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR