USA

Ανακοινώσεις Τραμπ για το Ιράν: "Έτοιμες οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ" - "Μην μας απειλείτε αν εκτιμάτε τις ζωές σας"

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απευθύνει διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο μετά τα ιρανικά πλήγματα εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ. Το προεδρικό διάγγελμα θα γίνει στις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος), διευκρίνισε η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι «δεν είχαμε καμία απώλεια και είμαστε έτοιμοι για όλα. Το Ιράν φαίνεται να υποχωρεί και αυτό είναι πολύ καλό. Κανείς δεν έχασε τη ζωή του. Χαιρετίζω όλους τους Αμερικανούς που φορούν τη στολή.

Εδώ και πολλές δεκαετίες έχουν σταθεροποιήσει την κατάσταση στην περιοχή. Η στρατιωτική μηχανή των ΗΠΑ εξουδετέρωσε τον μεγαλύτερο τρομοκράτη, τον Σολεϊμάνι».

Δείτε live:

https://www.youtube.com/watch?v=RIhFlmXCqDE&feature=emb_title

«Στη δική μου προεδρία το Ιράν ποτέ δεν θα επιτραπεί να έχει πυρηνικά όπλα. Ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να είναι ευγνώμων και ευτυχής. Δεν επλήγησαν Αμερικανοί από τις επιθέσεις. Μικρές ζημιές υποστήκαμε. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για όλα. Το Ιράν εμφανίζεται να υποχωρεί. Κανένας δεν απώλεσε τη ζωή του, λόγω των προφυλάξεων που λάβαμε»

«Το Ιράν απειλούσε τον πολιτισμένο κόσμο. Ποτέ δεν θα αφήσουμε να γίνει αυτό. Την περασμένη εβδομάδα λάβαμε την απόφαση να εξουδετερώσουμε τον νούμερο ένα τρομοκράτη στον κόσμο, τον Κασέμ Σουλεϊμανί. Ήταν υπεύθυνος για κάποιες από τις χειρότερες επιθέσεις στον κόσμο. Εκπαίδευε τρομοκράτες, δολοφόνησε χιλιάδες στρατιώτες, διέταξε βομβιστικές επιθέσεις».

«Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά του ιρανικού καθεστώτος, και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι οι ηγέτες του καθεστώτος να συμμορφωθούν».

https://www.youtube.com/watch?v=Jrml93M16cs&feature=emb_title

Διάγγελμα Χαμενεΐ για τις ιρανικές επιθέσεις: Ρίξαμε χαστούκι στο πρόσωπο των ΗΠΑ

Ως «χαστούκι» στο πρόσωπο των ΗΠΑ χαρακτήρισε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Χαμενεϊ τις χθεσινές πυραυλικές επιθέσεις κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, ενώ η ιρανική τηλεόραση μεταδίδει προετοιμασίες για τον "μεγάλο πόλεμο" όπως σας ανέφερε το Πενταπόσταγμα.

Μιλώντας στην ιερή για τους σιίτες πόλη Κομ του Ιράν σε μια κατάμεστη αίθουσα όπου το πλήθος ξεσπά σε κλάματα μετά τη δολοφονία του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί και εκστομίζει κατάρες κατά της Ουάσιγκτον και συνθήματα όπως «θάνατος στην Αμερική» ο Χαμενεϊ είπε: «Τους ρίξαμε ένα χαστούκι στο πρόσωπο χθες τη νύχτα. Αλλά δεν είναι ανάλογο με αυτό που έκαναν», τόνισε για τις πυραυλικές επιθέσεις.

Στη συνέχεια άρχισε να απαριθμεί τα κακά που συνεπάγεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του φονευθέντος διοικητή της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν: «Ο θάνατός του έδειξε ότι η [ισλαμική] επανάσταση είναι ζωντανή», είπε.

Διπλή επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ εξαπέλυσαν οι «Φρουροί της Επανάστασης», επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν.

Οι δυο επιθέσεις που εξαπολύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, έγιναν σε αντίποινα για την εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ την Παρασκευή, μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης εξαπέλυσε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στην επικράτεια του Ιράκ, μία στην Αρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν, βόρεια) και μία στην επαρχία Άνμπαρ, την Άιν αλ Άσαντ. Σύμφωνα με το Tasnim, έχουν εκτοξευθεί τουλάχιστον 35 πύραυλοι μέχρι στιγμής.

Η Τεχεράνη δεν θέλει πόλεμο αλλά θα ανταποδώσει με συντριπτικό τρόπο οποιαδήποτε επίθεση δεχθεί

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπιί μέσω Twitter, μερικές ώρες μετά τα πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης, ανέφερε ότι το Ιράν δεν επιδιώκει τον πόλεμο, αλλά η αντίδρασή του έναντι οποιασδήποτε επίθεσης θα είναι συντριπτική.

Εξέφρασε επίσης τις «ευχαριστίες» της κυβέρνησης του Ιράν στους Φρουρούς της Επανάστασης για την «επιτυχή» επιχείρηση.

Από την πλευρά του σύμβουλος του προέδρου του Ιράν προειδοποίησε ότι εάν ο αμερικανικός στρατός ανταποδώσει τα πλήγματα, βομβαρδίζοντας στόχους στην ιρανική επικράτεια, θα πυροδοτήσει την έναρξη πολέμου.

«Οποιαδήποτε (…) στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ θα αντιμετωπιστεί με ολοκληρωτικό πόλεμο απ’ άκρου σ’ άκρο της περιοχής», ανέφερε μέσω Twitter ο Χισαμεντίν Ασένα, σύμβουλος του Χασάν Ρουχανί, ο οποίος συμπλήρωσε πως «οι Σαουδάραβες όμως μπορεί να πάρουν διαφορετικό δρόμο, να έχουν απόλυτη ειρήνη». Δεν έκανε σαφές τι εννοούσε με το σχόλιό του για το σουνιτικό βασίλειο, μεγάλο αντίπαλο της σιιτικής Ισλαμικής Δημοκρατίας στην περιοχή.

Τεχεράνη και Ριάντ εμπλέκονται σε πολέμους μέσω ενδιαμέσων στην περιοχή για δεκαετίες, από το Ιράκ και τη Συρία ως την Υεμένη. Η Τεχεράνη έχει καλέσει επανειλημμένα το Ριάντ να καταβάλλει προσπάθειες αποκλιμάκωσης ώστε να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=0XY_RVhO4mc

https://www.youtube.com/watch?v=AbT_6864Ouo&feature=emb_title

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR