File

Ισραηλινή "ασπίδα" στον EastMed: Δημιουργείται νέα επίλεκτη στρατιωτική μονάδα - "Εγκλωβίζονται" οι Τούρκοι στην Α. Μεσόγειο

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας

Ενώ σήμερα, οι πρωθυπουργοί Ισραήλ και Ελλάδος, κκ. Νετανιάχου και Μητσοτάκης μαζί με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Αναστασιάδη υπέγραψαν μια τριμερή συμφωνία που θα θέσει τις βάσεις για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med μήκους 1,900 χλμ. και αυτό είναι πιθανόν να προκαλέσει νέες  εντάσεις με την Τουρκία, το Ισραήλ ανακοινώνει τη δημιουργία μιας επίλεκτης στρατιωτικής δύναμης, για επικίνδυνες αποστολές οπουδήποτε απαιτηθεί στην περιοχή μας, όχι φυσικά τυχαία.

Η στρατιωτική μονάδα με το όνομα "Shiloah", συνδυάζοντας την παρουσία στρατιωτών, από το πεζικό, το τεχνικό σώμα και τα τεθωρακισμένα, και έχοντας την υποστήριξη τόσο από θαλάσσης όσο και από αέρος, προετοιμάζεται στην κυριολεξία για οπουδήποτε απαιτηθεί.

Μια από τις κορυφαίες αποστολές της νέας μονάδας θα είναι η δοκιμή νέων τεχνικών και στρατηγικών μάχης.

Η νέα τακτική μονάδα του ισραηλινού στρατού που περιλαμβάνει εκατοντάδες στρατιώτες, ανταποκρίνεται σε μια νέα φιλοσοφία, ώστε να δώσει απαντήσεις στις νέες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα αυτή, με την πιθανή παράλληλη δράση της Χεζμπολάχ και της Χαμάς στο εσωτερικό, σε συνδυασμό με μια πιθανή κρίση στην περιοχή κατασκευής του αγωγού East Med, για παράδειγμα.

Μιλάμε για προκλήσεις και απειλές τις οποίες οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα και σίγουρα η κίνηση τους αυτή  αποτελεί προπομπό για την δημιουργία ανάλογης δύναμης στην Α.Μεσόγειο για την πιθανή περίπτωση ταυτόχρονων κρίσεων με Τουρκία και λοιπές παλαιστινιακές οργανώσεις.

Η μονάδα αυτή χαιρετίστηκε ως η πρώτη του είδους της στον κόσμο και συγκροτήθηκε με εντολές του Ισραηλινού Α/ΓΕΕΔ στρατηγού Aviv Kochavi.

"Η στρατιωτική μονάδα, Shiloah, διαμορφώθηκε ως μέρος του πολυετούς σχεδίου εργασίας του Kochavi, το οποίο είχε το τίτλο Momentum.

Σκοπός του σχεδίου είναι η μετατροπή του ισραηλινού στρατού σε ακόμα πιο θανατηφόρα και πιο προετοιμασμένη στρατιωτική δύναμη, για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις διάφορες απειλές που αναμένει, τόσο στα σύνορα του Ισραήλ όσο και στο περιφερειακό θέατρο”, αναφέρει ο ισραηλινός τύπος.

Η μονάδα θα λειτουργήσει υπό την αιγίδα της 98ης μεραρχίας  αλεξιπτωτιστών, γνωστή και ως “αποτρεπτική δύναμη”, η οποία είναι σημειωτέον μία από τις πιο επίλεκτες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού.

Η νέα στρατιωτική μονάδα, θα διαθέτει και ειδικά τμήματα πληροφοριών και επικοινωνιών, των οποίων τα μέλη,  ήδη υποβάλλονται σε ειδική εκπαίδευση για να ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα.

Το Ισραήλ αναμένει να δηλώσει την μονάδα πλήρως επιχειρησιακή έως τα τέλη του 2020.

Οι Ισραηλινοί λοιπόν παίρνουν τα μέτρα τους όπως φαίνεται μετά την υπογραφή του αγωγού East Med και νομίζουμε ότι και η χώρα μας οφείλει, παρά τις αντιξοότητες, να προετοιμαστεί αναλόγως για αυτό που πολλοί ειδικοί αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ως μια  πιθανή “σύγκρουση για τους υδρογονάνθρακες” στην Α.Μεσόγειο, λόγω του τουρκικού σχεδίου “Γαλάζια πατρίδα”, με το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος  θέλει να μείνει στην ιστορία.

Η Τουρκία σύμφωνα με ειδικούς, δεν θα μπορέσει τελικά να κάνει απολύτως τίποτα, ακριβώς  λόγω των τεραστίων συμφερόντων και άλλων χωρών της περιοχής, που συμπράττουν ήδη αμυντικά με την Ελλάδα.

Η Άγκυρα βλέπει το σχέδιο κατασκευής του αγωγού αξίας 6 δις ευρώ, ως μια προσπάθεια υπονόμευσης των δικαιωμάτων της Τουρκίας στα αποθέματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, για αυτό και υπέγραψε συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ το Νοέμβριο με την κυβέρνηση της Τρίπολης και αυτό προμηνύει σίγουρα εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

https://youtu.be/EQEOyZ0EtGE

https://youtu.be/1ZXWpdDw1V4?t=2

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR