Greek-Turkish Relations

Χριστούγεννα με υπερπτήσεις και μπαράζ εμπλοκών στο Αιγαίο - Το τουρκικό θράσος και οι απαντήσεις των Ελλήνων πιλότων

Προκλητικότητα η οποία συνοδεύεται από εμπρηστική ρητορική των Τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι δείχνουν τουλάχιστον προς το παρόν να ξεχνούν Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο και να επικεντρώνονται στο Αιγαίο, σταθερό για αυτούς εδώ και δεκαετίες πεδίο αμφισβήτησης.

Οι επτά υπερπτήσεις των Τουρκικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα Ελληνικά νησιά παραμονή Χριστουγέννων, οι 56 παραβιάσεις, τα οπλισμένα μαχητικά και οι εμπλοκές πάνω από το Αρχιπέλαγος δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας ότι η προκλητικότητα των γειτόνων θα ελαττωθεί έστω και προσωρινά τις ημέρες των εορτών.

Προκλητικότητα η οποία συνοδεύεται από εμπρηστική ρητορική των Τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι δείχνουν τουλάχιστον προς το παρόν να ξεχνούν Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο και να επικεντρώνονται στο Αιγαίο, σταθερό για αυτούς εδώ και δεκαετίες πεδίο αμφισβήτησης, αναφέρει το newpost.gr

του Κώστα Σαρικά

Χθες ήταν το ελικόπτερο Chinook το οποίο μετέφερε τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας στο Καστελόριζο, την περασμένη Τετάρτη το NH-90 του Αρχηγού ΓΕΣ στις Οινούσσες. Και στις δύο περιπτώσεις το Τουρκικό ραντάρ τα καλούσε να αποχωρήσουν γιατί δήθεν πετούσαν σε Τουρκικό εναέριο χώρο.

Ακολούθησαν υπερπτήσεις Τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα Ελληνικά νησιά παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή τα μαχητικά των γειτόνων ήταν ‘’κλειδωμένα’’ και στοχοποιημένα από τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ πριν καν προσεγγίσουν τα ακριτικά συμπλέγματα του Καστελόριζου και των Οινουσσών.

‘’Όχι απλά δεν θα μας αποτρέψουν να επισκεφθούμε να ακριτικά μας νησιά για να βρεθούμε κοντά στους κατοίκους και στις φρουρές τους αλλά αντίθετα με αυτές τις ενέργειες μας αναγκάζουν να δηλώνουμε συνεχώς παρόντες’’ είναι το μήνυμα που στέλνει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.

Κάθε φορά που οι Έλληνες πολιτικοί, διπλωμάτες αλλά και στρατιωτικοί θέτουν στους γείτονες το ζήτημα των υπερπτήσεων πάνω από Ελληνικά νησιά σαφή απάντηση δεν παίρνουν. Όπως φυσικά και για τις εξαιρετικά επικίνδυνες σε πολλές περιπτώσεις παρενοχλήσεις μεταγωγικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών τα οποία μεταφέρουν την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στα ακριτικά μας νησιά.

Την ίδια ώρα η Πολεμική Αεροπορία είναι αποφασισμένη να απαντά δυναμικά και σε δυο επίπεδα στις Τουρκικές προκλήσεις.

Να αποδεικνύει κάθε φορά την ξεκάθαρη ποιοτική υπεροχή της στον αέρα έναντι των γειτόνων. Όπως έγινε δηλαδή τις τελευταίες ημέρες τόσο στο Καστελόριζο όσο και στις Οινούσες με τους αεροπόρους από τα ‘’Φαντάσματα’’ της 337,τους ‘’Κεραυνούς’’ της 330,τα ‘’Αστέρια’’ της 343 και από τον ‘’Θησέα’’ της 331 Μοίρας να βρίσκονται συνεχώς στην ‘’ώρα 6’’ των Τούρκων δηλαδή συνεχώς σε ρόλο κυνηγού.

Και πάντα οι Πολεμικές Μοίρες και τα αεροδρόμια επιφυλακής να απογειώνουν μεγάλο αριθμό μαχητικών στέλνοντας το μήνυμα όχι μόνο της ποιοτικής αλλά και ποσοτικής υπεροχής αν χρειαστεί. Αν η Τουρκική αεροπορία επιδιώκει πέρα από τις προκλήσεις και έναν ‘’πόλεμο’’ φθοράς τόσο στους Έλληνες πιλότους όσο και στα μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας όπως επισημαίνουν από το Ελληνικό Επιτελείο έχουν πετύχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Το κλίμα το οποίο μεταφέρεται από τις Πολεμικές Μοίρες είναι ότι όσο περισσότερο πετάνε οι Έλληνες αεροπόροι τόσο εκτινάσσεται στα ύψη το ηθικό τους. Ειδικά όσοι βρίσκονται σε υπηρεσία Readiness στα αεροδρόμια επιφυλακής προτιμούν να βρίσκονται στον αέρα παρά να περνά η μέρα χωρίς να χτυπήσει το τηλέφωνο και να τους ζητηθεί άμεση απογείωση.

Η ανακοίνωση της τετραμερούς στην Αίγυπτο με συμμετοχή και της Γαλλίας ,το ‘’άνοιγμα’’ της Αθήνας στη Λιβύη και η αναμενόμενη υπογραφή του αγωγού East Med στις αρχές του 2020 είναι ξεκάθαρο ότι έχουν προκαλέσει νευρικό κλονισμό στην Άγκυρα. Και κάθε φορά που η Τουρκία πιέζεται οι Έλληνες Επιτελείς γνωρίζουν καλά ότι επιχειρεί να μεταφέρει την ένταση στο Αιγαίο. Ανάλογη όμως ενόχληση επιφέρει στους γείτονες και η ψύχραιμη, μελετημένη στάση των Ελληνικών ΕΔ η οποία μετουσιώνεται σε πράξη καθημερινά πάνω από το Αιγαίο από τους Έλληνες αεροπόρους. Ξέρουν ότι αν χρειαστεί θα κάνουν Χριστούγεννα στον αέρα απλώνοντας τα φτερά τους πάνω από τα ακριτικά μας νησιά.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR