File

Θέμα θαλάσσιων ζωνών και από Λίβανο - Μ. Αβν: "Η Ελλάδα παραβιάζει την ΑΟΖ μας" - Παρέμβαση σε αξιωματούχο του Στ. Ντιπάρτμεντ

Επίθεση στην Ελλάδα ενώπιον του «νούμερο 3» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ντέιβιντ Χέιλ εξαπέλυσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αβν, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες που είχε εξαπολύσει προ ημερών για φερόμενη παραβίαση της ΑΟΖ του Λιβάνου από ελληνικά πλοία.

Συγκεκριμένα, κατά την υποδοχή του Αμερικανού αξιωματούχου και άμεσου συνεργάτη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα παραβιάζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας του.

«Η είσοδος ελληνικού πλοίου στα χωρικά μας ύδατα και την ΑΟΖ αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου», επισήμανε ο κ. Αβν, ο οποίος εν συνεχεία επισήμανε ότι «ζητήσαμε από τα Ηνωμένα Έθνη να διεξάγουν έρευνα».

Να σημειωθεί, βέβαια, πως την Πέμπτη η εφημερίδα Yeni Safak έκανε λόγο για παραβίαση της ΑΟΖ του Λιβάνου από τη χώρα μας.

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αβν, παραπονέθηκε, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στον ΟΗΕ ότι ελληνικό πλοίο παραβίασε τα χωρικά ύδατα του Λιβάνου, ζητώντας τη διερεύνηση των συμβάντων. Σύμφωνα με αναφορές στα μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου, ελληνόκτητο πλοίο με την ονομασία «Survey Med Surveyor», ένα τεχνολογικά εξοπλισμένο σκάφος που εργάζεται για λογαριασμό του Ισραήλ, διενέργησε πολύωρες έρευνες στα χωρικά ύδατα της χώρας. Αφού έφυγε από την περιοχή, επέστρεψε στην ισραηλινή ανοικτή θάλασσα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει προκαλέσει πανικό στην Ελλάδα, την οποία «έσπευσαν να βοηθήσουν το Ισραήλ και η ΗΠΑ». Εν συνεχεία θίγει το ζήτημα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα κατεχόμενα, αλλά και τη χρησιμοποίηση του αεροδρομίου του Λευκόνοικου ως βάση για τουρκικά F-16.

Υπενθυμίζουμε επίσης πως από την Άγκυρα προωθείται ένα μοντέλο τετραμερούς μεταξύ Τουρκίας, Συρίας, Λιβάνου, ψευδοκράτους κατά Ελλάδας και Κύπρου, μια ιδέα που φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά από την πλευρά της Βηρυττού.

Τετραμερή Τουρκίας – Συρίας – Λιβάνου και ψευδοκράτους βλέπει ο καθηγητής του τουρκικού Πανεπιστημίου Κοτς Σούχα Τσουμπουκτσούογλου ως το επόμενο βήμα της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία οπωσδήποτε δεν πρέπει να επιτρέψει ο Λίβανος να ενταχθεί στο μέτωπο των χωρών που βρίσκονται με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμη εισηγείται όπως η Τουρκία, στο πλαίσιο της «ειρηνευτικής διαδικασίας» στη Συρία, πρέπει να πιέσει το καθεστώς Άσαντ ώστε να ξεκινήσει εμπορική συνεργασία με την κατεχόμενη Κύπρο με τη στήριξη μάλιστα και της Μόσχας.

Ο Ερντογάν κάνει τα πάντα για να βρει συμμάχους στην Ανατολική Μεσόγειο, και μάλλον ο Λίβανος είναι το πρώτο "ψάρι" που έπιασε η Άγκυρα. Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πλούσια σε αποθέματα υδρογονανθράκων, αποτελεί το επόμενο "πύρινο" μέτωπο ακριβώς για αυτό το λόγο, και η Τουρκία κάνει τα πάντα για να υφαρπάξει μέρος του πλούτου αυτού.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR