USA

«East Med Act»: Ένα βήμα πριν την έγκριση - Τι προβλέπεται για Ελλάδα, Κύπρο και Μεσόγειο


Το αμερικανικό Κογκρέσο βρίσκεται πολύ κοντά στην ψήφιση της έγκρισης του «East Med Act», επισφραγίζοντας τη συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και ΗΠΑ.

Στο προωθούμενο νομοθετικό πακέτο για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ εντάχθηκε το νομοσχέδιο για την ασφάλεια και την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο, γνωστό και ως «East Med Act».

Πρόκειται για τη νομοθετική πρωτοβουλία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών, με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας των ΗΠΑ με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Στο επίμαχο νομοθέτημα, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής:

  • Η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο
  • Η εγκαθίδρυση Ενεργειακού Κέντρου Συνεργασίας ανάμεσα στα εμπλεκόμενα κράτη
  • Η παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα
  • Η παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο
  • Η υποχρέωση υποβολής ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου
  • Η υποχρέωση υποβολής έκθεσης με τις κακόβουλες δραστηριότητες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου

«Με την ένταξη του νομοσχεδίου στο κυβερνητικό πακέτο χρηματοδότησης, το Κογκρέσο των ΗΠΑ αναγνωρίζει τα σημαντικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο» έσπευσε να δηλώσει ο Μπομπ Μενέντεζ, Γερουσιαστής των Δημοκρατικών.

Και πρόσθεσε: «Ισχυροποιώντας και επεκτείνοντας τις σχέσεις με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο, το νομοσχέδιο θα ενισχύσει δραστικά τους δεσμούς φιλίας, μέσω των κοινών προσπαθειών προώθησης της ειρήνης, της ευημερίας και της ειρήνης».
Αξίζει να σημειωθεί τον Οκτώβριο - στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην Αθήνα - ΗΠΑ και Ελλάδα υπέγραψαν την αναθεωρημένη Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

Μεταξύ άλλων, η συγκεκριμένη συμφωνία προβλέπει την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα και την αξιοποίηση των νατοϊκών βάσεων στη χώρα.

Ωστόσο, διάφοροι αναλυτές, οι οποίοι μίλησαν στο Sputnik, ξεκαθάρισαν ότι η συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας δεν θα έχει κανένα όφελος για την ελληνική πλευρά, καθώς εξυπηρετεί αποκλειστικά τους αμερικανικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR