File

Σκληρή διαμάχη ΗΠΑ-Ρωσίας στην Α.Μεσόγειο: Αμερικανικός έλεγχος από το Γιβραλτάρ μέχρι τα Στενά - Εξελίξεις στα νησιά μας λόγω EastMed

Οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει τελεσίδικα και με κάθε κόστος να ελέγξουν πλήρως μια τεράστια έκταση στην ΝΑ Ευρώπη, με σκοπό τον πλήρη αποκλεισμό της Ρωσίας από τις "θερμές" θάλασσες, μαζί με την διάλυση της Τουρκίας λόγω Κουρδιστάν.

Για αυτό και "το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα αυξάνεται αλματωδώς, ενώ αντίθετα υποβαθμίζεται ο ρόλος της Τουρκίας συνεχώς προς αυτή την κατεύθυνση", αναφέρει ο Τούρκος Δρ. Mert Uzuner.

Το πρωτόκολλο που υπεγράφη μεταξύ του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκου Δένδια προβλέπει την επικαιροποίηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας του 1990.

“Σε αυτό το πλαίσιο, ειδικά στην Τουρκία ξεκίνησε έντονη συζήτηση για την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα”, δηλώνει ο Τούρκος ειδικός.

Σύμφωνα με τις συμφωνίες αυτές, σχεδιάζεται παράλληλα η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός της στρατιωτικής βάσης της Σούδας στην Κρήτη, με την υλοποίηση και βάσης ραντάρ για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι τα Στενά και το Ισραήλ.

“Πρόκειται για τα προοίμια ενός συνασπισμού που κινείται σε ευθεία γραμμή κατά της Τουρκίας, καθώς η συμμαχία θέτει υπό αμφισβήτηση την τουρκική παρουσία στο Αιγαίο, καθώς θα πάρουν θέσεις πλέον τα πλοία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, στρεφόμενα εναντίον μας.

Έτσι, με όλες αυτές τις κινήσεις, τι σκοπεύουν να κάνουν οι ΗΠΑ;

Πρόκειται για μια συμμαχία που έχει συναφθεί με την Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας;”, διερωτάται ο Τούρκος σύμβουλος του τουρκικού ΥΠΑΜ.

Οι ΗΠΑ έγιναν συχνοί επισκέπτες από το 2018 στην Ανατολική Μεσόγειο, ανησυχώντας για την αυξανόμενη ρωσική επιρροή. Από τότε το ΝΑΤΟ επέκτεινε την παρουσία του από την Ανατολική Ευρώπη, στο Βόρειο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

“Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε η αναθεώρηση συμφωνιών και η σύναψη νέων για τα ελληνικά νησιά και λιμένες στο Αιγαίο, για την στήριξη του αγωγού φυσικού αερίου EastMed,στο πλαίσιο των εναλλακτικών ενεργειακών γραμμών και της ενεργειακής ασφάλειας.

Σε πολιτικό επίπεδο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα έχουν συνεχή στρατιωτική παρουσία στα λιμάνια της περιοχής. Για παράδειγμα, η απομάκρυνση μιας βυθισμένης φορτηγίδας, η οποία καθιστά εμπόδια στην προβλήτα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, υλοποιήθηκε από την Διοίκηση των Θαλάσσιων Συστημάτων των ΗΠΑ (NAVPSA) στις 4 Σεπτεμβρίου 2019 και θεωρείται ως προοίμιο για τις μελλοντικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Στο πλαίσιο της υποστήριξης της σφαίρας επιρροής του ΝΑΤΟ κατά της επιρροής της Ρωσίας στα Σκόπια και το Μαυροβούνιο, είχαμε την συμφωνία των Πρεσπών, η οποία κατάργησε το βέτο της Ελλάδας για την είσοδο του κρατιδίου στο ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συναντήσεις για τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας που πραγματοποιήθηκαν εκατέρωθεν, επικεντρώθηκαν κυρίως στις στρατηγικές ασφαλείας και αποτέλεσαν μια ακόμη σημαντική εξέλιξη.

Οι ομάδες εργασίας που συγκροτήθηκαν με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων γραφειοκρατών πραγματοποίησαν εκτενείς συζητήσεις γύρω από θέματα στρατιωτικών υποθέσεων, περιφερειακών πολιτικών ζητημάτων, αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων και μεγαλύτερη συνεργασία στον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

Αυτό πρέπει να θεωρηθεί ότι συνδέεται στενά με τις πολιτικές των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις παγκόσμιες τους προτεραιότητες.

Έτσι και οι συναντήσεις του στρατηγικού διαλόγου των ΗΠΑ με πολλές διαφορετικές χώρες, όπως το Πακιστάν, η Ινδία, η Κίνα και η Ιταλία, αποσκοπούσαν στον έλεγχο σε περιφερειακό επίπεδο, ιδίως στις θαλάσσιες περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Mike Pompeo όρισε τα νέα “θαλάσσια σύνορα” της συμμαχίας, όταν συναντήθηκε με τους ηγέτες του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ιερουσαλήμ στις 20 Μαρτίου 2019, όταν δήλωσε ότι «είναι υποχρεωτικό να υπάρχει ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζει ο Τούρκος σύμβουλος.

Προκειμένου να διατηρηθεί ο έλεγχος στην Ανατολική Μεσόγειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι αποτελεσματικές σε στρατιωτικό επίπεδο σε μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή από το Γιβραλτάρ, την Σικελία, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, έως τα Στενά του Βοσπόρου, την Κύπρο, το Σούνιο και την Ερυθρά Θάλασσα”, καταλήγει ο ίδιος.

Σύμφωνα με άρθρο μας, οι ΗΠΑ είχαν δημοσιεύσει εδώ και ένα χρόνο την ετήσια έκθεση τους για την Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας (NSS), η οποία χαρακτήριζε την Κίνα και τη Ρωσία ως ανταγωνιστές, ενώ η Τουρκία δεν αναφέρονταν στην μελέτη ούτε ως «αντίπαλος» ούτε ως σύμμαχος και αυτό είχε προκαλέσει «έκρηξη» στην Άγκυρα σύμφωνα και με τον τουρκικό τύπο.

Όλα έχουν αλλάξει στις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ, σύμφωνα με αμερικανικά γεωπολιτικά ινστιτούτα και το Council of Foreign Relations, που έχει στενές σχέσεις με τον Λ. Οίκο, προχωράει σε ανάλυση-φωτιά και προειδοποιεί την Άγκυρα.

Η μελέτη των 68 σελίδων, η οποία κυκλοφόρησε από τον αμερικανικό τύπο, ανέφερε την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο μεταξύ των «φιλικών-συμμάχων» χωρών, όπως φυσικά και την Ελλάδα η θέση της οποίας αναβαθμίστηκε κατακόρυφα.

Η απουσία όμως οποιασδήποτε μνείας της Τουρκίας από τις ΗΠΑ στην έκθεση, παρά τις επανειλημμένες αντιρρήσεις της Άγκυρας για παραβίαση της συμφωνίας για την Συρία και το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK)  και οι συνεχείς προσπάθειές των ΗΠΑ να περικυκλώσουν το τουρκικό έδαφος με αύξηση του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή από 40.000 σε μόλις λίγους μήνες σε 65.000, έχει «σημάνει» εδώ και πολλούς μήνες κόκκινο» στο Σαράι του Ερντογάν.

Η κρίση που βλέπουμε σήμερα ανάμεσα στις δύο χώρες δεν ξεκίνησε όπως νομίζουν πολλοί την περίοδο διακυβέρνησης από τον Ερντογάν, αλλά από την εποχή της μεγάλης επιχείρησης «Καταιγίδα της Ερήμου».

Η αμερικανική ηγεσία ήθελε την εξόντωση του Σαντάμ για να αποκοπούν οι Κούρδοι από το ιρακινό κράτος ενόψει του σχεδίου που αφορά την δημιουργία του Κουρδιστάν.

Την εποχή που ανήλθε στην εξουσία ο νυν Τούρκος πρόεδρος είχε κυκλοφορήσει ένα μπεστ σέλερ στην Τουρκία με τίτλο «Metal Storm», το οποίο περιέγραφε την στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά της Τουρκίας με στόχο την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.

Αυτά τα σχέδια δεν αλλάζουν για κανέναν και για τίποτα και θα υλοποιηθούν μέχρι “κεραίας”, το πως όμως, θα το δούμε σίγουρα το επόμενο διάστημα.

https://twitter.com/kutsuit/status/1196690098806501376

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR