World

Στα «κάγκελα» οι Τούρκοι για την συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας - Ιδού τι φοβάται η Άγκυρα

Πυρ και μανία είναι ο τουρκικός τύπος με την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ.Πομπέο για την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με την χώρα μας, η οποία μας αναβαθμίζει σε κύρια βάση των ΗΠΑ στην περιοχή ουσιαστικά, διότι αυτό θα γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με τόση αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα.

Οι Τούρκοι μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό βλέπουν ότι ναι μεν «πουλάνε μούρη» σήμερα στην περιοχή, αλλά παράλληλα γνωρίζουν καλά ότι το παιχνίδι όσο περνάει ο καιρός θα το χάνουν πανηγυρικά, μιας και δεν θα  εξυπηρετούν πλέον τα συμφέροντα ΝΑΤΟ-ΗΠΑ ούτε κατ’ ελάχιστο.

Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά θα στοχοποιηθεί από ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους, σύμφωνα και με παλαιότερες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, ενώ στην «αμερικανοποίηση» της χώρας μας η Μόσχα αντέδρασε άμεσα ζητώντας την έκδοση NAVTEX για άσκηση ρωσικού πολεμικού πλοίου στο ΝΑ Αιγαίο από την Τουρκία, προκαλώντας οργή στην Αθήνα.         

Η Άγκυρα τώρα φοβάται επίσης ότι  Ισραήλ , Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, ΗΠΑ,  θα μοιράσουν τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, και οι ίδιοι θα βρεθούν στο περιθώριο.

Αυτό που επίσης ενόχλησε ακόμα πιο πολύ την Άγκυρα ήταν αυτό που έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter, ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας για την αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, «λέγοντας ότι αυτή  προστατεύει τα συμφέροντα της Ελλάδας και θα αποτελέσει στοιχείο σταθερότητας και ασφάλειας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια καλή συμφωνία»

Όσο και να ποιούν την νήσσαν οι Αμερικανοί και ο Πομπέο για την τουρκική προκλητικότητα σήμερα, είναι σίγουρο ότι η αμυντική συμφωνία Ελλάδος-ΗΠΑ, αλλάζει ολόκληρο το  status quo στην  Α.Μεσόγειο, επηρεάζοντας την στάση της Ουάσιγκτον στα ελληνουτουρκικά με την μορφή χορήγησης μελλοντικά «στρατιωτικής βοήθειας» και χαμηλότοκων δανείων για την αγορά αμερικανικών όπλων από την Ελλάδα.

Δεν πρέπει να περιμένουμε να αλλάξουν όλα από την μια ημέρα στην άλλη με την συμφωνία αυτή, αλλά οφείλουμε  να πιέζουμε ζητώντας αλλαγή στάσης των ΗΠΑ,  ενεργοποιώντας ακόμα  και την ελληνική ομογένεια και σύντομα θα δούμε την πλήρη αλλαγή μιας σχέσης δεκαετιών, όπως αυτής  μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, η οποία θα βαίνει προς το χειρότερο.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι η χώρα μας αποκτά τεράστια πλέον στρατιωτική σημασία για ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, ειδικά λόγω Ρωσίας και Κίνας, και αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στον εξοπλισμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, την  ισχύ των οποίων υπολογίζουν πάρα πολύ εκεί το Πεντάγωνο.

Η συμφωνία Ελλάδος –ΗΠΑ δεν έχει ημερομηνία λήξης και ανοίγει τον δρόμο για την επέκταση της παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, δίνοντας πολλά μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα  στην χώρα μας.

Έτσι έχουμε πλέον Αμερικανούς στην αεροπορική βάση της Λάρισας, στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Πέραν της Σούδας, το καθεστώς διοίκησης της οποίας δεν αλλάζει, στις άλλες τρεις εγκαταστάσεις η διοίκηση και ο έλεγχός τους παραμένουν στην ελληνική πλευρά. Οι ΗΠΑ θα διοικούν μόνο τις δικές τους δυνάμεις, κατά την περιορισμένη χρονική περίοδο της εκεί παρουσίας τους.

Στην πόλης της Αλεξανδρούπολης, θα έχουμε με πλήρως ανεπτυγμένες υποδομές (λιμάνι, αεροδρόμιο, χερσαία οδική και σιδηροδρομική σύνδεση) και ως παρακαμπτήριας των Δαρδανελλίων οδού προς Βουλγαρία και Ρουμανία.

Εμείς ως χώρα, οφείλουμε να μειώσουμε την επίδραση των μειονεκτημάτων της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδος-ΗΠΑ και να αυξήσουμε τις συνέπειες των πλεονεκτημάτων της το ταχύτερο δυνατό.

Ρεαλισμός, σχέδιο και αξιοπιστία,  αυτό είναι το τρίπτυχο για να πάμε μπροστά κάποια στιγμή ως κράτος και αυτό οφείλουμε να το κατανοήσουμε βαθιά, διότι δεν υπάρχουν μεγάλες νίκες ή ήττες σε αυτές τις συμφωνίες, ειδικά  όταν συνομιλούμε με μεγάλες χώρες, αλλά ρεαλισμός του τι καλύτερο μπορούμε να καταφέρουμε.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR