World

«Απασφάλισαν» οι Τούρκοι: Η Άγκυρα αναθεωρεί το «Μυστικό Σύνταγμα του Κράτους» - Στοχοποιούν με ειδικές αναφορές Ελλάδα-Κύπρο

Σε μία περίεργη κίνηση προχώρησε σήμερα η Τουρκία, η οποία δείχνει πως η Άγκυρα όχι μόνο θέλει να διατηρήσει την ένταση στην περιοχή, αλλά και να την αυξήσει. Η Άγκυρα κλιμακώνει σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο με δύο όπλα στη φαρέτρα της. Από την μια οι μετανάστες και από την άλλη με τα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά πλοία.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή το δόγμα «Γαλάζια Πατρίδα» και να αποσπάσει εδάφη που ανήκουν στην Ελλάδα.

Εκτιμάται πως οι προκλήσεις θα κλιμακωθούν εκ νέου σε αέρα και θάλασσα, ενώ σοβαρή απειλή αποτελεί και το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο η Τουρκία χρησιμοποιεί ως όπλο κατά της Ελλάδας.

Η Τουρκία «θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές» της στην ανατολική Μεσόγειο ανέφερε με ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που κράτησε 3,5 ώρες υπό τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανέφερε πρώτο το Πενταπόσταγμα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «έχει υπογραμμιστεί ότι θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα οι δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο που διεξάγονται στην υφαλοκρηπίδα που η Τουρκία έχει δηλώσει στα Ηνωμένα Έθνη και στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν γίνει με την ‘ΤΔΒΚ’». 

Όμως πριν λίγο βγήκαν νέες πληροφορίες από το Τουρκικό ΣΕΑ που προβληματίζουν.

Στο Συμβούλιο συζήτηθηκαν τα εξής σύμφωνα με ανακοίνωση της Άγκυρας:

«Έχει συζητηθεί και θεωρήθηκε κατάλληλο το Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας που έχει ετοιμαστεί δια της αξιολόγησης όλων των πτυχών της επιχειρηματολογίας των εξελίξεων της εθνικής μας ασφάλειας στη χώρα μας, την περιοχή και τον κόσμο».

Σημειώνεται ότι το έγγραφο αυτό, το οποίο έχει χαρακτηριστεί και «Μυστικό Σύνταγμα του Κράτους», θεωρείται απόρρητο και μπορεί να τροποποιηθεί μόνο με απόφαση του ΣΕΑ και σύμφωνα με διαρροές στον τουρκικό Τύπο γίνονται αναφορές τόσο στην Κύπρο όσο στην Ελλάδα.

Τέλος, στη σημερινή ανακοίνωση του ΣΕΑ αναφέρεται ακόμη ότι οι ειλικρινείς προσπάθειες της Τουρκίας για πραγματοποίηση της ζώνης ασφαλείας στην Συρία θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, προσθέτοντας ότι «επιβεβαιώθηκε ότι οι επιχειρήσεις Πέντσε θα συνεχιστούν μέχρι να καθαρίσει η περιοχή από τους τρομοκράτες».

Ετοιμάζουν κάτι οι Τούρκοι; Οι συνεχείς απειλές δεν είναι τυχαίες. Ενδεικτικό ως προς τις τουρκικές διαθέσεις είναι και το ίδιο το όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», στη βάση του οποίου η τουρκική ηγεσία αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα μόνο στα ηπειρωτικά κράτη της Μεσογείου με βάση οριοθέτησης τη μέση γραμμή, περιορίζοντας αντιθέτως τα νησιά στα χωρικά τους ύδατα (των 6 ναυτικών μιλίων για τα ελληνικά νησιά και των 12 ναυτικών μιλίων για την Κύπρο).

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR