Armed Conflicts

Είμαστε κοντά σε ένα στρατιωτικό κτύπημα των ΗΠΑ στο Ιράν; - Στόχος της Τεχεράνης το Ισραήλ δηλώνει ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας

Πόσο κοντά είμαστε τελικά σε ένα πιθανό στρατιωτικό κτύπημα των ΗΠΑ και των χωρών του συνασπισμού τους, στο Ιράν, και τι στάση θα τηρήσουν οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής μας;

Για το υπουργό εξωτερικών της Σ.Αραβίας, τον επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών και τον Αμερικανό στρατηγό ε.α. jack Keane, βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά ένα τέτοιο σενάριο πλέον.

Για Ρωσία και Κίνα δεν έχουμε ακόμα καμία απτή αντίδραση, αλλά εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα ακούσουμε για πολλές δράσεις τους οι οποίες έχουν ήδη υλοποιηθεί λόγω του συμφώνου της ευρασιατικής ένωσης.

Ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι όλες οι επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν, είναι πιθανές,  μετά από τις επιθέσεις σε δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της ARAMCO, για τις οποίες κατηγόρησε την Τεχεράνη.

«Ενώ η Σαουδική Αραβία θέλησε να αποφύγει τον πόλεμο και την κλιμάκωση, το Ιράν θα αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις από μη επανδρωμένα οχήματα με πυραύλους»,  δήλωσε ο Adel al-Jubeir στο BBC.

Η αμερικανική εκτίμηση συνηγορεί στο ότι  το Ιράν ήταν πίσω από τις επιθέσεις, κάτι που υποστηρίχθηκε τόσο από το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και από Γαλλία και Γερμανία.

Το Ιράν όμως αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή.

Το κίνημα των Houthi στην Υεμένη, το οποίο πολεμάει  κατά του συνασπισμού  υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε επιθέσεις στις εγκαταστάσεις στο Ριάντ.

Ωστόσο, οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η εμβέλεια των συστημάτων, η απόσταση  και  η πολυπλοκότητα των επιθέσεων ξεπερνούν τις στρατιωτικές  δυνατότητες των Χούθι.

Μιλώντας στο γενικό διευθυντή του BBC Lyse Doucet στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ  δήλωσε: «Όλοι προσπαθούν να αποφύγουν τον πόλεμο και όλοι προσπαθούν να αποφύγουν την κλιμάκωση, οπότε θα εξετάσουμε όλες τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας, και θα λάβουμε την ορθή απόφαση την κατάλληλη στιγμή».

Οι  Ισραηλινοί προετοιμάζονται για πιθανή επίθεση από ιρανικούς πυραύλους.

Το ινστιτούτο πληροφοριών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) εκτιμά  ότι το Ιράν θα μπορούσε να εκτοξεύσει  πυραύλους κατά του  Ισραήλ,  όπως έπραξε στην περίπτωση της  Σαουδικής Αραβίας την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαίωσε  ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Ταξίαρχος  Dror Shalom.

Σύμφωνα με τον Σαλόμ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν πληροφορίες ότι στρατηγός Qasem Soleimani, διοικητής των Ιρανών Φρουρών, θα ήταν αυτός που πιθανόν να επιβλέψει μια πιθανή επίθεση αυτού του τύπου, η οποία όπως εκτιμά ο Σαλόμ ,  ότι θα μπορούσε να υλοποιηθεί από το ιρακινό έδαφος.

«Τελικά, αν  Soleimani, δεχθεί χτύπημα, τότε θα ανταποδώσει με τον ίδιο τρόπο. Έτσι λέει η δική μου υπόθεση και εκτιμώ  ότι αυτό είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να το προσπαθήσει», λέει ο Ισραηλινός αξιωματικός .

«Η επίθεση των ιρανών θα μπορούσε να έχει τη μορφή ενός βλήματος επιφανείας / επιφάνειας, πυραύλων Κρουζ  ή UAV μεγάλου βεληνεκούς. Έχουν οι Ιρανοί UAV που μπορούν να πετάξουν 1.000-1.200 χιλιόμετρα, τα οποία μάλιστα έχουν  χρησιμοποιήσει στον Περσικό Κόλπο», τονίζει ο Σαλόμ.

Ο ίδιος ο Ισραηλινός ταξίαρχος των πληροφοριών εξέφρασε την μεγάλη ανησυχία του για την πρόοδο που έχει σημειώσει το Ιράν στο πυρηνικό του πρόγραμμα, λέγοντας ότι το Ισραήλ ενδέχεται να ξοδέψει πολλούς  πόρους για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Σύμφωνα με τον Σαλόμ, η πιθανότητα μιας μεγάλης κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν είναι πιο πιθανή τώρα από ότι στο παρελθόν.

«Ζούμε σε μια  περίπλοκη πραγματικότητα, η οποία χειροτερεύει. Αρχίζουμε να προσεγγίζουμε το επίπεδο του πολέμου», προειδοποιεί ο ίδιος ο οποίος σαφώς γνωρίζει πολλά περισσότερα .

Ο Σαλόμ χαρακτηρίζει επίσης τους πυραύλους της Χεζμπολάχ ως "σοβαρή στρατηγική απειλή" για το Ισραήλ, αλλά τονίζει ότι η Χεζμπολάχ δεν διαθέτει επί του παρόντος πυραύλους ακριβείας στο έδαφος του Λιβάνου.

Αυτό που ενδιαφέρει εμάς τους Έλληνες είναι ότι σε ένα τέτοιο απευκταίο σενάριο πολέμου των ΗΠΑ κατά του Ιράν, η Ανατολική Μεσόγειο θα αποτελούσε πεδίο σύγκρουσης, σύμφωνα  με τους Ιρανούς. Σε κάτι τέτοιο όμως, ο μόνος που θα χαίρονταν θα ήταν ο Ερντογάν, ο οποίος  θέλει  σαφώς αναμπουμπούλα για να επιβάλει τα σχέδια του με την υφαρπαγή ΑΟΖ από την Ελλάδα και Κύπρο.     

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR