Greek-Turkish Relations

Μανιφέστο ψευδοϊστορίας από το τουρκικό ΓΕΝ: "Το αρχικό όνομα του Αιγαίου προέρχεται από την αρχαία Ανατολία" - Τι ετοιμάζει η Άγκυρα;

Προκλητική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του τουρκικού γενικού επιτελείου ναυτικού το οποίο σαφώς ελέγχεται ασφυκτικά από το ερντογανικό καθεστώς, μας  αναφέρει " φαρδιά πλατιά"  ότι το Αιγαίο δεν είναι ουσιαστικά το ελληνικό Αρχιπέλαγος που γνωρίζουμε όλοι από ην ιστορία , αντιπαραθέτοντας μάλιστα και ιστορικά «επιχειρήματα» για το όνομα του το οποίο λένε οι Αγαρηνοί ότι προέρχεται από την Ανατολία, από την οποία θεωρούν ότι κατάγονται και οι σημερινοί Τούρκοι.

Αυτά διδάσκουν στους νέους ναυτικούς τους δόκιμους οι Τούρκοι και γαλουχούν την επόμενη γενιά των αξιωματικών και υπαξιωματικών τους, που θα μας ζητήσουν σε λίγο "και τα ρέστα", προετοιμάζοντας την για την νέα Οθωμανική αυτοκρατορία που ονειρεύεται ο σουλτάνος Ερντογάν. 

Επίσης θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να κάνει ασκήσεις στο Αιγαίο κατά την πάγια τουρκική τακτική να αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία στο Αρχιπέλαγος.

Τι αναφέρει η ιστοσελίδα του τουρκικού ΓΕΝ: 

«Μια ιστορική εξέταση μας παρέχει μεγάλη γνώση για το νόημα της λέξης Ege (Αιγαίο) και από πού αυτή προέρχεται, ειδικά για την ετυμολογική προέλευση του λόγου.

Σύμφωνα με τον Bilge Umar, το όνομα του Αιγαίου, δεν μπορεί να εξηγηθεί ετυμολογικά με την ελληνική γλώσσα, αλλά πρόκειται για ένα όνομα που κληρονομήθηκε από τους προηγούμενους πολιτισμούς, όπως και πολλά άλλα ιστορικά ονόματα της Ανατολίας. Στον ελληνικό πολιτισμό δημιουργήθηκε ένα μυθικό άτομο με το όνομα Αιγέας για να δώσει την προέλευση του ονόματος, δίνοντας μια απαράδεκτη εξήγηση για την ετυμολογία του ονόματος «Αιγαίο Πέλαγος».

Σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο, συνεχίζει το τουρκικό ΓΕΝ, κατά την διάρκεια των εορτασμών των Παναθηναίων στην Αθήνα, σκοτώνεται ο υιός του Μίνωα, Ανδρόγεως.

Ως τιμωρία ο βασιλιάς της Κρήτης καταδίκασε την Αθήνα να αποστέλλει υποχρεωτικά ως "τροφή" στον Μινώταυρο κάθε χρόνο, επτά κορίτσια και επτά αγόρια.

Σε αυτή την πολύ σοβαρή κατάσταση, ο βασιλιάς των Αθηνών Αιγέας ζητάει από τον γιο του Θησέα να σκοτώσει τον Μινώταυρο, απαλλάσσοντας την πόλη από την θανατηφόρα υποχρέωση, ενώ γυρνώντας πίσω με το πλοίο  του , αν κατάφερνε εντωμεταξύ να σκοτώσει το τέρας, θα σήκωνε    λευκά πανιά για τα καλά νέα, αλλιώς θα είχε τα μαύρα.

Ο Θησέας πήγε στην Κρήτη κέρδισε τη μάχη και σκότωσε τον Μινώταυρο, ξεκινώντας το ταξίδι του γυρισμού στην Αθήνα.

Εν τω μεταξύ όμως, ξέχασε τη συμβουλή του πατέρα του, και μεθυσμένος όπως ήταν από τη νίκη του, άφησε τα μαύρα πανιά στο πλοίο του. Βλέποντας τα ο Αιγέας, περιμένοντας τον γιο του ψηλά σε βράχο στην ακτή, πιστεύοωντας ι ότι ο γιος του χάθηκε,  αυτοκτόνησε πέφτοντας στη θάλασσα από τη θλίψη του. Έτσι πήρε ο κόλπος της Αθήνας (και όχι ολόκληρο το Αρχιπέλαγος) το όνομα «Αιγαίο».

Το ιστορικό όνομα του Αιγαίου που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοι μας ήταν Άσπρη  θάλασσα. Υπάρχουν πολλά γραπτά ιστορικά έγγραφα που υποστηρίζουν αυτήν την άποψη. Όταν οι Τούρκοι συνάντησαν για πρώτη φορά το Αιγαίο Πέλαγος το 1081, το αποκάλεσαν Θάλασσα των Νήσων»,  λόγω της αφθονίας των νησιών σε αυτή τη θάλασσα.

Ο Πίρι Ρέις, στο βιβλίο του "Kitab-ı Bahriye", που έγραψε το 1519, ανέφερε την περιοχή ως Erso Peloga, διότι εμπεριέχει πολλά νησιά.

Ο Katip Çelebi, το 1656, έγραψε στο έργο του "Tuhfetü'l-Kibar Fi Esfari'l Bihar". "Οι ακτές της Ρούμελης (όλη η Ελλάδα και η βαλκανική χερσόνησο είχε το όνομα Ρούμεληαπό τους Οθωμανούς ) ξεκινούσε από την πεδιάδα του Βοσπόρου, την Καβάλα, το Ayanoroz, Lonkoz, Kesendire, τον Κόλπο Θεσσαλονίκης, την Εύβοια, την Ανατολία και το ακρωτήριο Menekşe και από Αθήνα έως Πελοπόννησο", χωρίς να αναφέρει πουθενά το όνομα Αιγαίο.

Επίσης η εντολή που έδωσε ο Κεμάλ Ατατούρκ μετά τη μάχη του Εσκή Σεχίρ στις τουρκικές δυνάμεις ήταν: «στρατιώτες! Ο πρώτος στόχος σας είναι η Μεσόγειος Θάλασσα. Προώθηση!».

Το άρθρο 12 της ειρηνευτικής συνθήκης της Λωζάνης της 24ης Ιουλίου 1923 ορίζει τα νησιά και την θάλασσα που τα περιβάλει ως,  «νησιά της  Ανατολικής Μεσογείου» και τίποτε άλλο.

Ωστόσο, όταν εξετάζονται οι έξι διακρατικές αποφάσεις που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Συνθήκης της Λωζάνης, υπάρχει το όνομα του «Αιγαίου». Στο έργο με τίτλο «Μνήμες του Τουρκικού και του Ελληνικού Πολέμου του 1909-1913 που εκδόθηκε από το  Ναυτικό Τυπογραφείο της Κωνσταντινούπολης το 1930, δεν βρέθηκε η φράση Αιγαίο, αλλά χρησιμοποιείται η έκφραση θάλασσα των νησιών (Ad Adarar Sea).

Ο F.Sabri αναφέρει ότι τα σχολικά βιβλία της Γεωγραφίας το 1938, κατηγορίας III, στην σελίδα 26 του βιβλίου, αναφέρουν  την έκφραση "Δυτική Ανατολία" και όχι Αιγαίο. Επίσης στο ίδιο βιβλίο  χρησιμοποιείται η έκφραση "θάλασσα των νησιών" στις σελίδες 70 και 328 (Ad Adarar Sea).

Στις  6-21 Ιουνίου 1941, εγκρίθηκε στο πρώτο Γεωγραφικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Σχολή Γλωσσολογίας και Γεωγραφίας της Άγκυρας, η τυποποίηση της ονομασίας του Αιγαίου και τότε άρχισε να χρησιμοποιείται», καταλήγει το τουρκικό δημοσίευμα.

Μιλάμε για μέρος μιας αισχρής τουρκικής προπαγάνδας, η οποία έχει στόχο να αλλάξει τελείως ιστορία χιλιάδων ετών και να την φέρει στα μέτρα των τουρκικών συμφερόντων, ώστε να παρουσιαστεί στο μέλλον ως μια «δίκαια» διεκδίκηση εκ μέρους της Άγκυρας.

Πρόκειται για άκρως φασιστικές λογικές που προέρχονται από το «βαθύ» τουρκικό κράτος, το οποίο, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην εξουσία, προσπαθεί να επιβάλει τις απίστευτα ανιστόρητες και βάρβαρες επιδιώξεις του, οι οποίες δεν πρόκειται να κρύψουν την μόνη αλήθεια περί ελληνικής ιστορίας σε αυτό το Αρχιπέλαγος εδώ και 5000 χρόνια τουλάχιστον.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR