USA

ΗΠΑ: Κυρώσεις κατά «δικτύων» που φέρεται να εμπλέκονται με το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών θα υπάρξει επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά δύο «δικτύων» που φέρεται πως συνδέονται με το Ιράν.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά δύο «δικτύων» που φέρεται ότι συνδέονται με το Ιράν και βοηθούν τη χώρα να αποφύγει το καθεστώς των αμερικανικών κυρώσεων και ταυτόχρονα ενισχύσουν το πυραυλικό πρόγραμμά της.

Συγκεκριμένα, οι κυρώσεις στρέφονται κατά πέντε ατόμων που εμπλέκονται στα δύο μυστικά δίκτυα τα οποία φέρεται ότι προμηθεύουν το πρόγραμμα πυραύλων του Ιράν.

«Καθώς το ιρανικό καθεστώς επιχειρεί να χρησιμοποιήσει σύνθετους μηχανισμούς για να κρύψει τις προσπάθειές του για την ενίσχυση του προγράμματος (όπλων μαζικής καταστροφής), η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να τους εμποδίζει», δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών.

Ένα από τα δίκτυα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις φέρεται να λειτουργεί υπό την ηγεσία του Χαμέντ Ντεκχάν και να χρησιμοποιήθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν για την προμήθεια αμερικανικών τεχνολογιών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για το πυραυλικό πρόγραμμα της χώρας.

Το δεύτερο δίκτυο, υπό την καθοδήγηση του Σείντ Χουσείν Σαριάτ, φέρεται να παρήγγειλε διάφορα προϊόντα για λογαριασμό οργανισμών που ανήκουν ή ελέγχονται από το υπουργείο Άμυνας του Ιράν και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε πολλούς γύρους κυρώσεων κατά του Ιράν από τότε που η Ουάσιγκτον αποχώρησε από τη συμφωνία για τα πυρηνικά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά τους, Ιρανοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Τζαφάντ Ζαρίφ, έχουν δηλώσει ότι το Ιράν θα επιστρέψει στην τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά, εάν οι Ευρωπαίοι που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης - JCPOA), εφαρμόσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR