Greek-Turkish Relations

Τούρκος πρέσβης: Η οικονομική συνεργασία Τουρκίας-Ελλάδας θα λύσει και τα πολιτικά ζητήματα

Προτεραιότητα στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας δίνει ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκίν, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Αναντολού’.

Ο Τούρκος διπλωμάτης εκτιμά ότι αν υπάρξει οικονομική συνεργασία σε διάφορους τομείς, τότε θα είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστούν και τα οστεοποιημένα –όπως τα χαρακτήρισε- πολιτικά και νομικά ‘προβλήματα’ ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Πιστεύουμε ότι αυτά τα προβλήματα δεν αποτελούν εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με βάση το διάλογο και την αμοιβαία κατανόηση, θα διευκολύνει την αντιμετώπιση και αυτών των προβλημάτων. Πιστεύουμε επίσης ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με βάση την καλή πίστη και το διεθνές δίκαιο στο πλαίσιο της καλής γειτονίας».

Ο Οζουγκεργκίν υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της μια φάση από την οικονομική κρίση, επομένως «τώρα υπάρχει μια τεράστια και δυναμική οικονομία, η οποία είναι έτοιμη για συνεργασίες. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Η Ελλάδα είναι έτοιμη; Θα το δούμε στο άμεσο μέλλον», είπε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο διπλωμάτη, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί σύντομα πάλι το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Όπως λέει χαρακτηριστικά «ας πιάσουμε δουλειά».

«Υπάρχουν ζητήματα που περιμένουν λύση στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά από τη στιγμή που τοποθετούνται στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, μένουν κολλημένα. Για παράδειγμα, θέλουμε να πραγματοποιήσουμε το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας. Αν περιμένουμε τη λύση ορισμένων πολιτικών και νομικών προβλημάτων, θα χάσουμε ακόμα περισσότερο χρόνο. Δεν υπάρχει λόγος να μην αναπτυχθούν οι οικονομικές σχέσεις. Ας πιάσουμε δουλειά», σύστησε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, ο οποίος σχολιάζοντας τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη είπε ότι «κάθε καινούρια κυβέρνηση είναι μία νέα ευκαιρία. Το ότι έδωσαν πρώτοι συγχαρητήρια ο πρόεδρός μας και ο υπουργός των Εξωτερικών μας δείχνει τουλάχιστον την πρόθεσή μας να ανοιχτεί μία νέα σελίδα στις σχέσεις μας στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Αναφορικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, είπε ότι η Τουρκία στο θέμα αυτό είναι ειλικρινής από τη δεκαετία του ’80. «Ελπίζουμε ότι η διαδικασία δεν θα επηρεαστεί αρνητικά από την αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR