Cyprus

«Μπλόκο» στα τουρκικά σχέδια: Κατασκοπευτικά από ΗΠΑ-Ισραήλ στην Α. Μεσόγειο - Συνωστισμός δυνάμεων στην περιοχή

Μπλόκο κατά των σχεδίων της Τουρκίας περί ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο αποτελούσαν οι σημερινές πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών το πρωί, καθώς αμερικανικά, ισραηλινά, βρετανικά και ένα ελληνικό αεροσκάφος βρίσκονταν συνεχώς πέριξ της Κύπρου.

https://twitter.com/avischarf/status/1135833622450249733

https://twitter.com/ItaMilRadar/status/1135861449836900352

Στην περιοχή πετούσαν βρετανικά αεροσκάφη F-35 της RAF, ένα ισραηλινό κατασκοπευτικό της IAF  και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της ΠΑ.

Στην συνέχεια ακολούθησαν: ένα αεροσκάφος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού Boeing P-8A (169329) που απογειώθηκε από την αεροπορική της Σικελίας (Sigonella) για την υλοποίηση αποστολής iSR ανοικτά της Κύπρου και στις ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία.

Δύο αεροσκάφη  Boeing E-3G "Sentry" (76-1605 & 76-1604) που κινούνταν  και κατέγραφαν τα πάντα στην περιοχή με τελικό προορισμό τον Περσικό Κόλπο και ενός  αεροσκάφους εναέριου εφοδιασμού  RC-135V (64-14846) που απογειώθηκε από την Σούδα.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες φέρουν εντός του μηνός  Ιουλίου, τον κατάπλου του νέου τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργός ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Με τα  πλοία «πορθητής» και «Γιαβούζ» η Τουρκία θα κινηθεί για να υφαρπάξει θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ.

 «Ολοκληρώσαμε το 80% των δραστηριοτήτων αναβάθμισης του “Γιαβούζ” χρησιμοποιώντας εγχώρια τεχνολογία. Το πλωτό γεωτρύπανο θα είναι έτοιμο να αρχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο τον Ιούλιο. Τα δύο σκάφη μας, “Φατίχ” και “Γιαβούζ”, θα μεταφέρουν τη σημαία μας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο  Ντονμέζ.

Ο  ίδιος υπουργός του Ερντογάν ανέφερε ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να προστατεύει σθεναρά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων» στην περιοχή".

Η Τουρκία προσπαθεί εναγωνίως να χαράξει «γκρίζες ζώνες»  ανάμεσα σε Αιγαίο, Κρήτη, Κύπρο και Αίγυπτο, ικανοποιώντας παράλληλα και άλλους.

Όλα αυτά όμως ερμηνεύονται είτε ως άγνοια κινδύνου από τους Τούρκους, είτε ως απόγνωση του χειρίστου βαθμού λόγω επικείμενου οικονομικού κραχ. 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR