World

Μάχη δεκάδων ενόπλων στα σύνορα Βενεζουέλας-Κολομβίας! - Σχέδιο των ΗΠΑ για σύλληψη του Μαδούρο


Στα ύψη η ένταση στη Βενεζουέλα, καθώς πριν από λίγο, είχαμε ανταλλαγή πυροβολισμών στα σύνορα με την Κολομβία. Αναφορές κάνουν λόγο για συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του Γκουαιδό και του Μαδούρο.

Μάλιστα σε βίντεο που κυκλοφορούν, υποστηριχτές του Μαδούρο οργανώνονται, καθώς μαζεύουν όπλα με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις που στηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Όλα αυτά, ενώ όπως αναφέραμε πριν στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, Ρώσοι κομάντος έκαναν απόβαση στη Βενεζουέλα.

 

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΜΑΔΟΥΡΟ

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε συμφωνήσει με στρατιωτικούς της Βενεζουέλας για τη σύλληψη του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο κατά την απόπειρα πραξικοπήματος αυτής της εβδομάδας, αναφέρει σε δημοσίευμά της η ισπανική εφημερίδα ABC, επικαλούμενη πηγή στο αμερικανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Η Ουάσιγκτον φέρεται να έφτασε σε συμφωνία με τον υπουργό Άμυνας της Βενεζουέλας Βλαντιμίρ Παντρίνο Λόπεζ μέσω τηλεφωνικών συνομιλιών που διεξήχθησαν τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Παντρίνο, μαζί με άλλους υπουργούς και στρατηγούς, φέρεται ότι αποδέχθηκε το σχέδιο που συντάχθηκε από τον αυτοανακηρυγμένο «μεταβατικό πρόεδρο» Χουάν Γκουάιδο. Το σχέδιο φέρεται να περιλαμβάνει εκλογές μέσα σε ένα μήνα.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μαικέλ Μορένο, σύμμαχος του Μαδούρο, σύμφωνα με πληροφορίες σχεδίαζε να κηρύξει παράνομη τη Συντακτική Συνέλευση. Κατά το δημοσίευμα, αυτή η κίνηση θα επέτρεπε στον στρατό να ειδοποιήσει νόμιμα τον Μαδούρο ότι είτε θα εγκαταλείψει τη χώρα για την Κούβα είτε θα τεθεί υπό κράτηση με δικαστική απόφαση.

Το σχέδιο του Γκουάιδο έπρεπε να υπογραφεί στη στρατιωτική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας, από όπου ο αυτοανακηρυγμένος «μεταβατικός πρόεδρος», την Τρίτη, προέτρεψε τις ένοπλες δυνάμεις και τους πολίτες να δώσουν ώθηση για να ανατραπεί ο Μαδούρο. Ωστόσο, η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε, με τη στρατιωτική ηγεσία να εκφράζει την υποστήριξή της προς την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ABC, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν γνωρίζουν τι συνέβη την Τρίτη, ενώ κάποιες πηγές πιστεύουν προφανώς ότι το πραξικόπημα εκτροχιάστηκε από τον Παντρίνο, ο οποίος υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα Έλιοτ Άμπραμς δήλωσε την Τετάρτη ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Βενεζουέλας που είχαν προηγουμένως διαπραγματευτεί την αναχώρηση του Μαδούρο έκαναν αναδίπλωση.

Ο Μαδούρο συναντήθηκε την Πέμπτη με κορυφαίους στρατιωτικούς αξιωματούχους, καλώντας τους να αποκρούσουν κάθε συνωμοσία πραξικοπήματος. «Κανείς δεν μπορεί να φοβάται — είναι η ώρα να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας για ειρήνη», είπε σε τελετή στην οποία συμμετείχαν περίπου 4.500 στρατιωτικοί.

Ο στρατηγός Παντρίνο, ο οποίος και παρευρέθηκε στη συνάντηση, δήλωσε: «Έχουμε έρθει να επικυρώσουμε την πίστη μας… στον ανώτατο διοικητή των ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος είναι ο μοναδικός μας πρόεδρος, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR