Armed Conflicts

Κυκεώνας δραματικών εξελίξεων - Συρία: «Θα κάνουμε επίθεση στα υψώματα του Γκολάν» - Κινητικότητα στις Ισραηλινές ΕΔ


Οι άνεμοι του πολέμου «φυσούν» για άλλη μια φορά στην Μέση Ανατολή και ειδικά στα πλούσια σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων υψώματα του Γκολάν (για όσους δεν γνωρίζουν), ανάμεσα σε Ισραήλ από την μία πλευρά και Συρίας-Ιράν-Χεζμπολάχ από την άλλη, πυροδοτώντας ενδεχόμενα μια πολύ μεγάλη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Πληροφορίες του τύπου φέρουν τον στρατό του Άσαντ, να προετοιμάζεται να πυροδοτήσει έναν ακόμη πόλεμο στη Μέση Ανατολή, με στόχο μια αμφισβητούμενη περιοχή που είχε καταλάβει το Ισραήλ το 1967.

Την ίδια στιγμή σήμερα, ο ισραηλινός τύπος αναφέρει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αποκάλυψαν ένα ολόκληρο τρομοκρατικό δίκτυο από την Χεζμπολάχ στη συριακή πλευρά των υψωμάτων του Γκολάν, προκειμένου να ξεκινήσουν επιθέσεις  εναντίον του Ισραήλ.

Το δίκτυο φέρεται να δημιουργήθηκε χωρίς τη γνώση του Σύρου  Προέδρου Μπασάρ Ασάντ, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός, αλλά σίγουρα όμως με γνώση της Τεχεράνης.

Το τρομοκρατικό δίκτυο, που ονομάζεται «ο φάκελος του Γκολάν», βρίσκεται επί του παρόντος σε στάδιο προετοιμασίας, με μυστικές αποθήκες γεμάτες όπλα, ενώ έχουμε ευρεία στρατολόγηση  μελών που κατασκευάζουν μυστικές στρατιωτικές υποδομές, σύμφωνα πάντα με τους Ισραηλινούς.

Οι υποδομές και η τεχνολογία που διαθέτει σήμερα το δίκτυο της Χεζμπολάχ χρησιμοποιείται για τη συλλογή πληροφοριών στη διασυνοριακή περιοχή Ισραήλ-Συρίας.

Η δραστηριότητα των πολεμάρχων  της Χεζμπολάχ καταλήγει σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη στη Συρία λόγω της ικανότητάς τους να αφομοιώνονται με τον τοπικό πληθυσμό.

https://twitter.com/eha_news/status/1105590358543601664

Οι πληροφοριοδότες της Χεζμπολάχ περιπολούν συνεχώς στα σύνορα με το Ισραήλ, προκειμένου να εντοπίσουν τις περιοχές που είναι ευάλωτες κατά μήκος των συνόρων, με σκοπό να διεισδύσουν για να συλλέξουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες και τις συνήθειες των ισραηλινών στρατευμάτων που σταθμεύουν εκεί.

Οι αντάρτες της Χεζμπολάχ  χρησιμοποιούν επίσης θέσεις του συριακού στρατού για τη συλλογή πληροφοριών,  με τη βοήθεια συναδέλφων τους που εμπλέκονται στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

«Αυτοί οι πληροφοριοδότες/αντάρτες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πρόσθετο  μέτωπο ενάντια στο Ισραήλ και να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή το τελευταίο διάστημα»,  δήλωσε ο Ισραηλινός Ταξίαρχος Amit Fisher, διοικητής της επίλεκτης Ταξιαρχίας «Givati» .

Προειδοποίησε δε ότι το Ισραήλ «δεν θα επιτρέψει  καμία απόπειρα της Χεζμπολάχ να υλοποιηθεί  κοντά στα σύνορα και ότι οι δυνάμεις του θα ενεργήσουν με όλη τους τη δύναμη».

Επίσης ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Faisal Mekdad, υπέβαλε επίσημη προειδοποίηση στον επικεφαλής του οργανισμού UNTSO Kristin Lund, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η επίσημη αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας από τις ΗΠΑ στο Γκολάν.

Φυσικά το Ισραήλ δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει τα υψώματα του Γκολάν. Όλοι γνωρίζουν πως αισθάνεται ο νυν πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αλλά και ο Μ.Γκαντς, πρώην Α/ΓΕΕΔ και τώρα υποψήφιος  στις επερχόμενες εκλογές.

«Θα αυξήσουμε τον αριθμό των κατοίκων στο Γκολάν, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους, ποτέ δεν θα παραιτηθούμε από τα υψώματα»  ανέφερε ο Γκάντς.

Οι Ισραηλινοί πολιτικοί Gabi Ashkenazi, Yair Lapid, Benny Gantz και Moshe Ya'alon επισκέφθηκαν τα υψώματα του Γκολάν και ορκίστηκαν να μην τα εγκαταλείψουν ποτέ.

Οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι πίσω από όλα bρίσκονται ουσιαστικά οι Ιρανοί που ετοιμάζονται να επιτεθούν μέσω Συρίας στο ισραηλινό έδαφος πρώτοι.

Το Ιράν φέρεται να  κινείται ανεξάρτητα στην περιοχή για να υλοποιήσει τα δικά του σχέδια για «έξοδο» στην Μεσόγειο, ενώ η πρόσφατη στάση του Λιβάνου που κατήγγειλε τον αγωγό  East Med, ως έργο που καταπατά λιβανέζικο θαλάσσιο χώρο, είναι έργο και των Ιρανών που θέλουν να προωθήσουν το δικό τους φυσικό αέριο μέσω Συρίας στην ΕΕ.

Για το Ιράν, η κυριαρχία του στη Συρία είναι το κλειδί για την επίτευξη του μακρόπνοου ονείρου του για μια «σιιτική ημισέληνο», που θα εκτείνεται μέσω του Ιράκ, της Συρίας και του Λιβάνου, στη Μεσόγειο για την καθιέρωση μόνιμης ιρανικής στρατιωτικής παρουσίας κοντά στα σύνορα του Ισραήλ.

Ισραηλινός αμυντικός αναλυτής αναφέρει ότι : «παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει καταστεί ισχυρό και ουσιαστικά ασφαλές κράτος, ικανό να επιδείξει ετοιμότητα ενόψει των πολλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει, ένα τέτοιο σενάριο, θα αποτελούσε μια τρομερή και απαράδεκτη αλλαγή στην εξισορρόπηση της εξουσίας του στο Γκολάν, την οποία το Ισραήλ δεν μπορεί να ανεχθεί και πρέπει να εμποδίσει ακόμα και με πόλεμο».

Οι Ιρανοί από την άλλη πλευρά  έχουν διαμηνύσει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται πλέον να ανέχονται τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και η στρατιωτική τους ηγεσία είναι πλήρως έτοιμη να πολεμήσει.

Εάν ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, φαίνεται πολύ απίθανο το Ιράν nα μείνει έξω από αυτόν.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου επίσης ήταν πολύ σαφής, ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για πόλεμο με το Ιράν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε μια αυστηρή έκκληση για ισραηλινο-αραβική δράση εναντίον της κυβέρνησης στην Τεχεράνη, η οποία μεταφράστηκε ως  προτροπή για "πόλεμο με το Ιράν".

Ένας τέτοιος πόλεμος όμως θα ήταν απίστευτα αιματηρός και τη στιγμή που οι πύραυλοι θα  άρχιζαν να πέφτουν στο Τελ Αβίβ οι Ισραηλινοί δεν θα δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και πυρηνικά όπλα κατά της Δαμασκού  και της Τεχεράνης.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR