Greek-Turkish Relations

Η Τουρκία απειλεί & ο Τσίπρας «πακετάρει» τη Θράκη - Άγκυρα: «Δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα» - Μπαράζ παραβιάσεων από CN-235

Παρά τις δηλώσεις περί φιλίας και καλής γειτονίας και λίγο πριν τη διήμερη επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, η Άγκυρα προχώρησε σε νέες απειλές για την τουρκική ισχύ και επιρροή στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Οι απειλές, δια στόματος του εκπρόσωπου του Τούρκου Προέδρου, συνοδεύτηκαν από μπαράζ παραβιάσεων τουρκικών κατασκοπευτικών κατά μήκος του Αιγαίου. Σε αυτό το κλίμα ο κ.Τσίπρας είναι διατεθειμμένος να συζητήσει για μουσουλμανική "μειονότητα" στη Θράκη;

Δυστυχώς, παρά τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές, όλα δείχνουν πως η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει νέες "Πρέσπες"...

Νέο προειδοποιητικό μήνυμα, για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, έστειλε η Αγκυρα, την παραμονή της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Εκπρόσωπος της Προεδρίας της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλιν προέβη σε δηλώσεις μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην διήμερη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Ιμπραήμ Καλιν:

«Αύριο θα έχουμε μια πυκνή ατζέντα , όπως οι διμερείς εμπορικές σχέσεις, οι εξελίξεις στο Αιγαίο, τα ενεργειακά, τον TAP, τον Turkısh Stream, την τουρκική μειονότητα στη δυτική Θράκη, την μειονότητα των Ρωμιών που ζουν στην Τουρκία και τα θέματα αυτών. Το Αιγαίο, η Μεσόγειος, υφαλοκρηπίδα, τα νησιά. Οι δηλώσεις που έκανε ο κύριος Τσίπρας στο πρακτορείο Ανατολή πριν έρθει μας χαροποιούν. Αυτό δείχνει πως έχουν καλή και θετική πρόθεση.

Η Τουρκία στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Μαύρη θάλασσα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα με την ίδια αποφασιστικότητα. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο στην ανατολική Μεσόγειο από όπου και να γίνει. Για να γίνει η Μεσόγειος μια θάλασσα ειρήνης, πρέπει οι φυσικοί πόροι ισότιμα να βρεθούν, να γίνει η εκμετάλλευση τους», ανέφερε.

ΜΠΑΡΑΖ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ

Σε πτήσεις δύο κατασκοπευτικών αεροσκαφών της CN-235 πάνω από το Αιγαίο επέμεινε η Τουρκία τη Δευτέρα, παραμονή της διήμερης επίσκεψης Τσίπρα σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

Πέταξαν σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου προχώρησαν σε 31 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και πέντε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Οι Τούρκοι κάνουν ότι μπορούν για να επιβεβαιώσουν το μάταιο των συναντήσεων, συζητήσεων, επαφών.

Τα στοιχεία των προκλήσεων από το ΓΕΕΘΑ:

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 4η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : –

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 2 CN-235

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 2

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : –

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 2

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 31

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : –

ΠΕΡΙΟΧΗ : ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα ανωτέρω α/φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR