Σκοπιανό

Παπαχριστόπουλος: «Θα παραδώσω την έδρα μου αφού ψηφίσω τη συμφωνία των Πρεσπών» - Τα ανταλλάγματα που βλέπει η ΝΔ για τους «πρόθυμους» του Τσίπρα

Ανοίγουν στόματα πλέον και εκφράζεται ξεκάθαρα η στήριξη Παπαχριστόπουλου και Κουντουρά προς την κυβέρνηση. Και οι δύο έκαναν ξεκάθαρο πως θα στηρίξουν την κυβέρνηση και το "έργο" της, ενώ συγκεκριμένα ο κ. Παπαχριστόπουλος ανέφερε πως θα παραδώσει έδρα μόλις ψηφίσει την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, η ΝΔ έκανε γνωστό πως βλέπει ανταλλάγματα για «πρόθυμους» του Τσίπρα. Σύμφωνα με την οδό Πειραιώς, αυτό αποδεικνύεται από μια σειρά γεγονότων που αναλύονται παρακάτω.

Ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ξεκαθάρισε με σημερινές του δηλώσεις ότι θα ψηφήσει τη συμφωνία των Πρεσπών και στη συνέχεια θα παραδώσει την έδρα του.

«Δεν άλλαξα κόμμα, εδώ είμαι και θα είμαι μέχρι τέλους. Θα παραδώσω την έδρα μου αφού ψηφίσω τη συμφωνία των Πρεσπών», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1 και συνέχισε:

«Δεν μου την έχει ζητήσει κανείς, είναι θέμα ηθικής τάξης, δικό μου».

«Δεν βάζω ποτέ καμία κομματική γραμμή πάνω από το καλό της χώρας», εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Παπαχριστόπουλος, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές απάντησε αινιγματικά:

«Όταν παραδόσεις την έδρα σου, είσαι απλώς πολίτης. Έχεις δώσει την έδρα πίσω στο κόμμα που βγήκες και καλά κάνεις. Ένας απλός πολίτης έχει δικαίωμα να κάνει ότι θέλει να κάνει».

Ελ. Κουντουρά: Στηρίζω ξεκάθαρα την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της

«Στηρίζω ξεκάθαρα την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Παραμένω συνειδητά μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια, και όπως κάνω σε ολόκληρη την πολιτική μου διαδρομή, έτσι και τώρα θα συνεχίσω να πορεύομαι με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον» τονίζει η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, σε αποκλειστική δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η οποία προσθέτει ότι δεν διαπραγματεύεται το δικαίωμά της να ψηφίζει κατά συνείδηση.

Ολόκληρη η δήλωση της κ. Κουντουρά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

«Βρίσκομαι σε προγραμματισμένη κυβερνητική αποστολή στην Κίνα που πραγματοποιείται συντονισμένα από τρία συναρμόδια Υπουργεία με στόχο την επίτευξη επωφελών συμφωνιών για την Ελλάδα στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, των μεταφορών και του τουρισμού.

Θέλω να κάνω σαφές ότι δεν διαπραγματεύομαι το δικαίωμα μου να ψηφίζω κατά συνείδηση.

Αυτή η κυβέρνηση εργάστηκε πολύ σκληρά για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια και το καθεστώς της λιτότητας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ανακοπεί η πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και την ευημερία, και να ακυρωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού. Ούτε να δώσουμε το δικαίωμα σε εκείνους που ευθύνονται για την καταστροφή της Ελλάδας να μεθοδεύουν σχέδια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και της χώρας.

Στηρίζω ξεκάθαρα την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Παραμένω συνειδητά μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια, και όπως κάνω σε ολόκληρη την πολιτική μου διαδρομή, έτσι και τώρα θα συνεχίσω να πορεύομαι με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον»

Τα ανταλλάγματα που βλέπει η ΝΔ για τους «πρόθυμους» του Τσίπρα

Στους εκτός κυβέρνησης βουλευτές της αντιπολίτευσης, που έχουν αποφασίσει ή σκέφτονται να στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα, παρέχοντάς του ψήφο εμπιστοσύνης, στρέφεται η ΝΔ, ενόψει της σχετικής διαδικασίας που ξεκινά αύριο στη Βουλή.

Εκτός απροόπτου, οι εκλεγμένοι με τους ΑΝΕΛ, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρις, η ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, εκτιμάται ότι θα δώσουν το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Στην επικείμενη ψήφο εμπιστοσύνης όποιος βουλευτής στηρίξει τον κ. Τσίπρα, αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην Ιστορία» είναι το μήνυμα που έστειλε από χθες η οδός Πειραιώς, με την ανακοίνωση που εξέδωσε λίγη ώρα μετά τη δήλωση Καμμένου ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το γαλάζιο επιτελείο, πολύ σύντομα θα αποδειχθεί και ποια είναι και τα ανταλλάγματα που έχει προσφέρει ήδη σε βουλευτές της αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας για να τον στηρίξουν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, το παρασκήνιο που υπάρχει πίσω από τη συμφωνία με κάθε έναν από τους συγκεκριμένους βουλευτές είναι έντονο: η τράπουλα που έχει ανοίξει αυτή τη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου στο πολιτικό τραπέζι περιλαμβάνει και ανασχηματισμό και θέσεις στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται η Κατερίνα Παπακώστα, αν στηρίξει με την ψήφο της την κυβέρνηση, να βρεθεί στη θέση της υπουργού Δημόσιας Τάξης και ενδεχομένως στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Από τους ΑΝΕΛ, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ίσως πάρει τη θέση του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου, που θα διεκδικήσει το Δήμο Αθηναίων. Κενό μένει και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης μετά την αποχώρηση της Κατερίνας Νοτοπούλου για το Δήμο Θεσσαλονίκης, για το οποίο συζητείται έντονα να το αναλάβει ο Κώστας Ζουράρις. Στη θέση της, θεωρείται ότι θα παραμείνει η προερχόμενη επίσης από τους ΑΝΕΛ, υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία όμως δεν αποκλείεται να βρεθεί και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το ίδιο ψηφοδέλτιο ακούγεται και το όνομα του μέχρι σήμερα αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, που αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας στη θέση του Πάνου Καμμένου. Για μια θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές μπορεί να ελπίζει και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, που όπως όλα δείχνουν και αυτός θα στηρίξει την κυβέρνηση. Ο κ. Δανέλλης άλλωστε, έδωσε χθες το «παρών» στην εκδήλωση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Τσίπρα.

Στην ίδια εκδήλωση παραβρέθηκαν ο κ. Παπαχριστόπουλος, ο εκ των ΑΝΕΛ υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, oι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Μπίστης και Γιάννης Ραγκούσης και η Μαρία Ρεπούση. Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ μιλά για σκηνοθετημένο διαζύγιο μεταξύ των κ. Τσίπρα και Καμμένου, οι οποίοι όπως εκτιμάται στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, βρίσκονται σε απόλυτη συνεννόηση για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών και να παραμείνουν για λίγο ακόμη στην εξουσία.

Σύμφωνα με την οδό Πειραιώς, αυτό αποδεικνύεται από τα εξής γεγονότα:

- Ο κ. Καμμένος ενώ συνδέει ευθέως την επικείμενη ψήφο εμπιστοσύνης με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα διαγράψει τους Παπαχριστόπουλο και Ζουράρι, που θα στηρίξουν την κυβέρνηση, για να μην διαλυθεί η Κ.Ο των ΑΝΕΛ και να μην χάσει έτσι για λίγο ακόμη τα προνόμιά του ως προέδρου κόμματος.

- Λίγα λεπτά από όταν ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε την αποχώρησή του, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε αμέσως και ποιος θα τον αντικαταστήσει (ναύαρχος Αποστολάκης), σαν έτοιμος από καιρό, όπως τονίζουν από τη ΝΔ.

- Όταν ο κ. Καμμένος αποχώρησε από την Κυβέρνηση και δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τον κ. Τσίπρα την Πέμπτη, ταυτόχρονα ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και επιτέθηκε αποκλειστικά εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Κάνουν τα πάντα μήπως και διασωθούν πολιτικά αδιαφορώντας ακόμη για τα εθνικά συμφέροντα» επισημαίνουν από την οδό Πειραιώς.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR