Middle East

«Τύμπανα» πολέμου στη Μ. Ανατολή: Μαζική μεταφορά ιρανικών πυραύλων σε Συρία-Ιράκ - Zelzal, Fateh-110 και Zolfaqar στοχεύουν το Τελ Αβίβ

Άσχημες και κυρίως εφιαλτικές προδικάζονται οι εξελίξεις στην Μ.Ανατολή μετά τις αποκαλύψεις αμερικανικών δορυφόρων, περί μετακίνησης πυραύλων από την Τεχεράνη σε Ιράκ και Συρία.

Οι πύραυλοι έχουν μέσα στο δραστικό βεληνεκές τους το Τελ Αβίβ και ολόκληρη την ισραηλινή επικράτεια, γεγονός που θα επιφέρει σφοδρή αντίδραση Αμερικανών και Ισραηλινών, οι οποίοι με την σειρά τους στοχεύουν την Τεχεράνη και τα εργαστήρια παραγωγής πυρηνικών υλικών.    

Το εν λόγω σύνολο πυραύλων αποτελούνται από τους «Zelzal», «Fateh-110» και «Zolfaqar», και εκτιμάται ότι έχουν εμβέλεια από 200 έως 700 χιλιόμετρα (km).

Πρόκειται για εμβέλειες που συμπεριλαμβάνουν την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ, καθώς και την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ.

Οι δορυφορικές εικόνες παρουσιάζουν στοιχεία για την κατασκευή εγκαταστάσεων βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους έξω από το Wadi Jahannam, στη βορειοδυτική Συρία.

Η όλη κατασκευή φέρει εντυπωσιακή ομοιότητα με το συγκρότημα Parchin, το οποίο φιλοξενεί εγκαταστάσεις που φιλοξενούν βαλλιστικούς πυραύλους και τα πυρηνικά εργαστήρια του Ιράν.

Όπως ήταν φυσικό σήμανε συναγερμός στο Ισραήλ σχετικά με την έκταση της στρατιωτικής συνεργασίας Συρίας-Ιράν δίπλα από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, ανέφερε το Channel 10 News.

Η ιστοσελίδα ImageSat International σημείωσε ότι η ανάλυση των εικόνων αποκάλυψε ότι οι εργασίες στην πυραυλική εγκατάσταση του Wadi Jahannam θα ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες.

Επίσης οι Ιρανοί σε μια άλλη εντυπωσιακή κίνηση φέρονται να έχουν μεταφέρει βαλλιστικούς πυραύλους σε περιοχές που διαβιούν σιίτες στο Ιράκ, οι οποίοι ..και αυτοί έχουν την ικανότητα να πλήξουν καίρια το Τελ Αβίβ, ανέφεραν σήμερα Παρασκευή τοπικά ΜΜΕ επικαλούμενα ιρανικές, ιρακινές και δυτικές πηγές.

«Τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι, δύο πηγές πληροφοριών του Ιράκ και δύο δυτικές υπηρεσίες  πληροφοριών, ανέφεραν ότι η Τεχεράνη μετέφερε στους συμμάχους της στο Ιράκ αριθμό βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας,  με σκοπό «να έχει ένα εφεδρικό σχέδιο αν το Ιράν δεχθεί επίθεση των ΗΠΑ-Ισραήλ», επιβεβαίωσε με δηλώσεις του εκτός όλων των άλλων και ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters.

«Ο αριθμός των πυραύλων δεν είναι μεγάλος, αφορά μερικές δεκάδες πυραύλους, αλλά μπορεί να αυξηθεί αν χρειαστεί» κατέληξε.

Το Ισραήλ, έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Ιράν για τη μεταφορά πυραύλων στους συμμάχους του όπως την Χεζμπολάχ στη Συρία και τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη.

Στο πρόσφατο παρελθόν, το Ισραήλ έχει υλοποιήσει  επίσης αρκετές αεροπορικές επιδρομές ενάντια σε ιρανικούς στόχους, και αυτό αναμένεται να γίνει και τώρα, ειδικά μετά την προχθεσινή δήλωση Νετανιάχου περί επιλεκτικών αεροπορικών επιθέσεων όταν απειλείται το εβραϊκό κράτος.

Σύμφωνα με το κανάλι 10, το Ισραήλ μέχρι στιγμής αποφεύγει τον βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων του Wadi Jahannam λόγω της εγγύτητας τους με μια συστοιχία ρωσικών  πυραύλων  S-400.

Αυτό το ρωσικό σύστημα πυραυλικής άμυνας θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα του είδους του στον κόσμο.

Χθες Πέμπτη, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν επισκέφθηκε τις κοινότητες στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τη Συρία και το Λίβανο προσπαθώντας να τις καθησυχάσει από τις ιρανικές απειλές.

Στην περιοδεία του, σημείωσε ότι το Ισραήλ δεν είναι υποχρεωμένο να σεβαστεί συμφωνίες που υπογράφουν χώρες και αφορούν το μέλλον της περιοχής, λέγοντας: «Με όλο τον σεβασμό σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες...εμείς δεν δεσμευόμαστε από αυτές. Το μόνο που υποχρεούμαστε να διατηρήσουμε είναι τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ».

«Επίσης δεν πρόκειται να  καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες συμφωνίες», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη συμφωνία του 1974 για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Συρίας.

Ειδικοί εκτιμούν ότι είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο το Ισραήλ θα υλοποιήσει αεροπορική επιδρομή κατά των Ιρανικών πυραύλων τόσο σε Ιράκ όσο και στην Συρία οπωσδήποτε, εξουδετερώνοντας τους .

Το σκηνικό όμως στην περιοχή περιπλέκεται επικίνδυνα, ειδικά μετά την έναρξη αύριο, των ρωσικών πολεμικών ασκήσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν την συμμετοχή 25 πολεμικών πλοίων και 30 αεροσκαφών, μεταξύ των οποίων και στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 .

Η στάση ισραηλινών –Ρώσων και Αμερικανών είναι αμφιλεγόμενη λόγω των τεράστιων αντικρουόμενων συμφερόντων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ένα μεγάλο και και αιματηρό πόλεμο στην πολύπαθη περιοχή της Μ.Ανατολής.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR