Τι σήμαινε η φράση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών « Η Ρωσία πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας" και η κίνηση του Ν.Μεντβέντεφ, πρωθυπουργού της Ρωσίας, να μιλήσει για "Τουρκική Δημοκρατία Βορείας Κύπρου" αλλάζοντας την πάγια ρωσική θέση στο Κυπριακό; Ο πόλεμος για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο και Κυπριακή ΑΟΖ έχει ξεκινήσει.
Η αναμέτρηση πλέον άρχισε και οι διπλωματικοί ελιγμοί πήγαν στην άκρη. Ρωσία-Τουρκία από τη μια, Ελλάδα-ΗΠΑ από την άλλη σε μια διένεξη που όλα δείχνουν πως θα οδηγήσει σε πολύ θερμές καταστάσεις.
"Proxy war" ή ο κλασικός πόλεμος δια αντιπροσώπων των Μεγάλων Δυνάμεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρώην Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ και νην Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, απάντησε στις ΗΠΑ με φράση που ταιριάζει περισσότερο σε προετοιμασία πολέμου.
Ο Χουλουσί Ακάρ επιχειρώντας να ανυψώσει το ηθικό των Τούρκων που βλέπουν την οικονομία και το εθνικό νόμισμα να καταρρέουν και τη χώρα τους να απομονώνεται όλο και περισσότερο έγραψε:
“Εάν δεν πάρουμε τους S-400, εάν δεν ηγηθούμε τον ασιατικών αγορών, εάν δεν εξορύξουμε φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο, δεν θα είναι το δολάριο στις 5,40; (λίρες);”
Δεν είναι για το δολάριο, είναι για την Πατρίδα!
Θα πεθάνουμε αλλά δεν θα παραδοθούμε!”
Η ρητορική αυτή είναι ακριβώς η ίδια με του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος είπε:
«Το ονομάσαμε «Φατίχ” (Πορθητής). Από αυτό το πλοίο για να είμαστε ειλικρινείς, περιμένουμε την κατάκτηση των αποθεμάτων μας σε υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο»,
Oυσιαστικά μπήκαμε σε μια περίοδο που βγάινουμε από την απλή ρητορική και περνάμε σε πολεμικές ενέργειες.
Η επίθεση της Ελλάδας και του Ν.Κοτζιά στην Μόσχα συνιστά ανακοίνωση που την βλέπει κανείς μόνο σε περίοδο πολέμου καθώς αυτά που ισχυρίζεται συμβαίνουν κυρίως για Τουρκία, ΗΠΑ κτλ (ανάμιξη στα εσωτερικά κτλ) αλλά ο Ελληνας ΥΠΕΞ δεν βγάζει "κουβέντα" γι αυτά.
Τα συμφέροντα είναι μεγάλα. Γεωπολιτικά, με την σχεδόν ευθεία σύγκρουση μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας. Δεν περιορίζονται μόνο στην Ελλάδα. Αφορούν όλη τη Βαλκανική. Και δεν έχουν να κάνουν μόνο με στρατιωτικές βάσεις, εμπορικές αρτηρίες και αγωγούς μεταφοράς ενέργειας.
Το πολυσύνθετο σκηνικό περιλαμβάνει και την Τουρκία με τις γνωστές νεοοθωμανικές επεκτατικές βλέψεις του Ερντογάν.
Γι αυτό και η Αθήνα εισήγαγε ευθέως στην εξίσωση και τη διάσταση της συνεργασίας της Μόσχας με την Άγκυρα, καταγγέλλοντας τη Ρωσία ότι «πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας».
Ο Τούρκος δημοσιογράφος του haber 7 Çağrı Erhan αναλύοντας πριν καιρό τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και διαφορές και αποκάλυψε πολλά.
Ο ίδιος μίλησε για την δημιουργία μιας ένωσης στα αρχικά πρότυπα της δημιουργίας της ΕΕ , αναφέροντας την ( άκουσον-άκουσον) «οικονομική ένωση Ελλάδος-Τουρκίας με την επωνυμία «Ένωση εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Αιγαίο», για να συνεκμεταλλευτούμε από κοινού όπως ανέφερε, τους ενεργειακούς πόρους στο Αιγαίο”
Τονίζει ο Erhan ότι η πρόταση αφορά όλες τις φάσεις από την εξόρυξη , την επεξεργασία και τη μεταφορά υδρογονανθράκων, ενώ υπογραμμίζει « ότι είναι πιθανό ότι μια τέτοια επιχειρηματική ένωση θα θέλει να συμπεριλάβει πολλές χώρες, ιδίως τη Ρωσία».
Μιλάμε για «βόμβα» περιωπής από τα χείλη ενός μεγαλο-δημοσιογράφου ο οποίος χαίρει της προστασίας του ΑΚΡ και του ίδιου του Ερντογάν, και ο οποίος ενεργώντας ως « λαγός» , προτείνει την συνεκμετάλλευση των τεραστίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Αιγαίο από Ελλάδα-Τουρκία και Ρωσία .
«Κατά τα τελευταία χρόνια , αξιωματούχοι της Ελλάδος και της Τουρκίας επισκέπτονται ο ένας τον άλλον, θέτοντας το ζήτημα των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η είσοδος της Τουρκίας στην ΕΕ δεν παρεμποδίστηκε ουσιαστικά ποτέ από την Ελλάδα, έτσι ώστε «το κλειδί για την πόρτα της ΕΕ να μην βρίσκεται στην Αθήνα».
Στην πραγματικότητα, κανείς στην ΕΕ δεν έχει ποτέ ακούσει για ελληνικά εμπόδια . Το κύριο εμπόδιο για την Τουρκία ήταν πάντα η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία.
Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να επωφεληθεί απλά κατά την διαδικασία αυτή σε ζητήματα όπως είναι η Κύπρος και τα θέματα του Αιγαίου, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν πληροί αυτές τις απαιτήσεις», τονίζει ο ίδιος.
«Η Ελλάδα ευρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της….δεν επηρεάζει τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων στην ΕΕ, και δεν μπορεί να ξεφύγει πλήρως από την βαθιά οικονομική κρίση από το 2008.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ έχουν από καιρό σοβαρό πρόβλημα. Ως εκ τούτου, η σχέση μεταξύ των δύο χωρών έχει ήδη έρθει σε μια εποχή που η ΕΕ δεν αποτελεί πλέον φλέγον ζήτημα.
Από την άλλη πλευρά, δεδομένου ότι η ΕΕ εδώ και χρόνια κρύβει κάτω από το χαλί όλα τα προβλήματα δεν κάνει απολύτως τίποτα για την Τουρκία .
Είναι απίθανη η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα 20-25 χρόνια.
Όμως είναι καιρός να δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος για διπλωματικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση μαζικών προβλημάτων στο Αιγαίο.
Η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος, ο αφοπλισμός των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου , η κυριότητα των νησίδων και υφάλων στο κάτω μέρος της μύτης των παραλίων της Τουρκίας…πόσο περισσότερο χρόνο μπορούμε να τα κρατήσουμε κάτω από το χαλί;
Επαναλαμβάνω ότι τα προβλήματα του Αιγαίου μπορούν να επιλυθούν μόνο με τη συνεργασία των δύο χωρών στους ενεργειακούς πόρους του Αιγαίου.
Αν η Τουρκία και η Ελλάδα, δημιουργήσουν μια παρόμοια δομή όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ένωση Άνθρακα και Χάλυβα και την συμφωνία μιας «Ένωσης Υδρογονανθράκων Αιγαίου », που θα αφορά σε όλα τα στάδια εκμετάλλευσης τους , τότε θα επιλυθούν πολλά προβλήματα από μόνα τους .
Είναι πιθανό ότι μια τέτοια επιχειρηματική ένωση να συμπεριλάβει πολλές χώρες, ιδίως τη Ρωσία.
Ρωσία: "Προθεσμία έως την Κυριακή να εγκαταλείψουν οι Ελληνες διπλωμάτες τη Μόσχα"
Οι έλληνες διπλωμάτες που απελάθηκαν από την Ρωσία θα πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα έως το Κυριακή, σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου Interfax.
Ο έλληνας πρεσβευτής στην Μόσχα κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και ενημερώθηκε για τις απελάσεις την περασμένη Δευτέρα, που σημαίνει πως οι ρωσικές Αρχές έδωσαν χρονικό περιθώριο περίπου μιας εβδομάδας για την απομάκρυνση των personae non gratae.
Την έντονη ενόχληση της Αθήνας με την στάση της Μόσχας εξέφρασε το απόγευμα, για πρώτη φορά επίσημα, το υπουργείο Εξωτερικών.
Αμέσως μετά με απόφαση Κοτζιά αποσύρεται ο πρέσβης στη Μόσχα.
«Η απόφαση ελήφθη και την πήρε προσωπικά ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς», ανέφερε πηγή του Sputnik.
Τις επόμενες ημέρες, ο Ελληνας πρεσβευτής στη Μόσχα Ανδρέας Φρυγανάς θα επιστρέψει στην Αθήνα και θα σταλεί στη Ρωσία ο αντικαταστάτης του, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα συμβεί αυτό, ανέφερε η ίδια πηγή.
Αν δεν συμβεί άμεσα, αυτό σημαίνει κάθετη υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας.
Υπόψιν, σε καιρό πολέμου, το Αιγαίο κλείνει για τα ρωσικά πλοία.... Και η κάκιστη σχέση Ελλάδας-Ρωσίας αυτή τη στιγμή αφήνει πολλά ενδεχόμενα ανοικτά...
Να σημειώσουμε εδώ πως μέχρι και η ΝΔ τόνισε πως η αναφορά του Ρώσου Πρωθυπουργού σε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» είναι απαράδεκτη βγάζοντας την Μόσχα "στη σέντρα "
«Η διατήρηση φιλικών και παραγωγικών σχέσεων με τη Ρωσία είναι διαχρονική επιλογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτονόητη είναι επίσης η αρχή κάθε χώρα να σέβεται την κυριαρχία της άλλης και να αποφεύγει οποιαδήποτε εμπλοκή στις εσωτερικές υποθέσεις της», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και σημείωσε: «Υπό το πρίσμα αυτό, παρατηρούμε με έντονη ανησυχία τις αρνητικές εξελίξεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος που έφτασαν μέχρι και την απαράδεκτη αναφορά του Ρώσου Πρωθυπουργού σε "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου"».