File

«Προς το παρόν μέλος του ΝΑΤΟ η Τουρκία» - Βόμβα από το Νο1 «γεράκι» των ΗΠΑ στην Ευρώπη - «Αν πάρετε τους S-400 τότε...»

Θέμα χρόνου είναι πλέον η πλήρης κατάρρευση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση, με αφορμή τις συνομιλίες για αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Κατά καιρούς πολλοί αξιωματούχοι της Δύσης έκρουσαν καμπανάκι κινδύνου στην Τουρκία, με την ένταση να κορυφώνεται σταδιακά και το με το «γεράκι» των ΗΠΑ στην Ευρώπη να προειδοποιεί: «Προς το παρόν είναι μέλος του ΝΑΤΟ η Τουρκία». Ολοταχώς προς ολική ρήξη Τουρκίας-ΝΑΤΟ.

Ο Πτέραρχος Τόντ Γουόλτερς, Διοκητής και των Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ δήλωσε στο Reuters ότι το θέμα ήταν ανησυχητικό, αλλά εργάστηκε για να διατηρήσει ισχυρούς στρατιωτικούς δεσμούς με το -προς το παρόν -μέλος του ΝΑΤΟ. "Οτιδήποτε μπορεί να κάνει ένα S-400 που να του δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσει καλύτερα μια ικανότητα όπως το F-35 δεν είναι ασφαλώς προς όφελος της συμμαχίας", δήλωσε ο Wolters, ο οποίος ήταν στη Βρετανία για μια διάσκεψη αρχηγών αεροπορίας στο Λονδίνο και τις εκδηλώσεις για την εκατονταετηρίδα της RAF, RIAT 2018.

"Οτιδήποτε μπορεί να κάνει ένα S-400, του δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσει καλύτερα τις ικανότητες του F-35, γεγονός που ασφαλώς δεν είναι προς όφελος του συνασπισμού", δήλωσε ο Walters.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, η Νορβηγία, η Ιταλία και η Βρετανία αναμένεται να έχουν συνολικά 40 F-35 στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους, ενώ πρόκειται να προμηθευτούν επιπλέον 24 έως το 2019. Η Ολλανδία πρόκειται επίσης να λάβει δύο αεροσκάφη, αναφέρει το Al-Masdar News.

"Γνωρίζουμε ότι αυτή η στιγμή είναι μια πρόκληση. Διότι τώρα όλες οι συνομιλίες γύρω από αυτή την πρόκληση δεν εμπόδισαν καθόλου την ισχυρή σχέση που έχουμε με την τουρκική Πολεμική Αεροπορία και τη μεγάλη συμμαχία που έχουν τα δύο έθνη. Θέλουμε να βεβαιωθούμε πως συνεχίζουμε σε αυτό το μονοπάτι», είπε.

Το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας.

Tις τελευταίες μέρες του Ιουνίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Wess Mitchell προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα εάν προχωρήσει στην αγορά των S-400 ενώ πραγματοποιούνται συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την προμήθεια F-35. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να παρακρατήσει τις προμήθειες των εν λόγω αεροσκαφών, επισημαίνοντας τις ανησυχίες του για την εθνική ασφάλεια.

Απαντώντας στις απειλές των ΗΠΑ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποσχέθηκε να λάβει μέτρα στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον αποφασίσει να προχωρήσει σε κυρώσεις.

''Λέτε ότι αν προχωρήσουμε σε αγορά των S-400, θα επιβάλλετε κυρώσεις. "Αν επιβάλλετε κυρώσεις, θα δείτε την απάντησή μας. Εάν θέλετε τέτοιες σχέσεις, είναι επιλογή σας", είπε.

Στις 2 Δεκεμβρίου 2017 η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία δανείου για την πώληση των S-400 στην Άγκυρα. Ανταποκρινόμενοι στη συμφωνία, οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις κατά της Τουρκίας, καθώς πιστεύουν ότι το όπλο της Ρωσίας είναι ασύμβατο με τις άμυνες του ΝΑΤΟ.

F-35 vs S-400: Σύγκρουση υπερόπλων

Το αμερικανικό μαχητικό F-35 και το ρωσικό αντιαεροπορικό-αντιβαλλιστικό σύστημα S-400 συγκρούονται σε μία εντυπωσιακή αναμέτρηση. Το καθένα από αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση του άλλου. Το F-35 προορίζεται να εισέλθει απαρατήρητο στη ζώνη ευθύνης του ρωσικού συστήματος για να επιφέρει συντριπτικό πλήγμα, ενώ το τελευταίο στοχεύει στην κατάρριψη του μαχητικού και την προστασία του στόχου ενδιαφέροντος. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τα χαρακτηριστικά των δύο συστημάτων και εν τέλει να γνωρίσει ποιο θεωρείται ικανότερο βάσει εκτιμήσεων.

Το F-35 Lightning II, είναι ένα μονοθέσιο, παντός καιρού μαχητικό αεροσκάφος. Το πεντάγωνο ξεκίνησε το πρόγραμμα F35 το 2001 με στόχο να αναπτύξει μια οικονομικά αποδοτική αντικατάσταση των F-15, f-16 και f-18. Το μεγάλο ατού του F-35 εναντίον οποιουδήποτε συστήματος αεράμυνας είναι ότι είναι ένα αεροσκάφος τεχνολογίας stealth.

Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος πελάτης και οικονομικός υποστηρικτής, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, ο Καναδάς, η Τουρκία, η Αυστραλία, η Νορβηγία και η Δανία είναι επίσης μέρος του προγράμματος. Πολλά άλλα έθνη, όπως η Ιαπωνία και το Ισραήλ, διαθέτουν επίσης μαχητικά. Τα εννέα μεγάλα έθνη-εταίροι του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σχεδιάζουν να αποκτήσουν πάνω από 3.000 F-35 μέχρι το 2035. Το μαχητικό αεροσκάφος θα είναι σε υπηρεσία μέχρι το 2050.

Το S-400 Triumph είναι ένα αντιπυραυλικό σύστημα που αναπτύχθηκε από το σχεδιαστικό γραφείο Almaz Central Design της Ρωσίας τη δεκαετία του 1990 ως αναβάθμιση της οικογένειας S-300. Υπηρετεί με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις από το 2007. Είναι σχεδιασμένο για να παρέχει αντιαεροπορική άμυνα έναντι εχθρικών αεροσκαφών, stealth αεροσκαφών 5ης γενιάς, βομβαρδιστικών, awacs, πυραύλων cruise και των βαλλιστικών πυραύλων. Θεωρείται ένα από τα πιο ικανά και προηγμένα αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα στον κόσμο.

Όλα τα τμήματα του συστήματος μεταφέρονται με αυτοκινούμενο τροχοφόρο παντός εδάφους. Ακόμα και αν ανιχνευθεί, το S 400 θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καταστραφεί. Μόνο ένα σύστημα S 400 μπορεί να διαχειριστεί μέχρι και 72 εκτοξευτήρες, με μέγιστο αριθμό 384 πυραύλων. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα έχει αρκετά πυρομαχικά ώστε να αμυνθεί σε περιπτώσεις επίθεσης με σκοπό τον κορεσμό του.

Δείτε σε βίντεο ενδιαφέρουσες πληροφορίες και εντυπωσιακές εικόνες από την δράση τους καθώς και το εκτιμώμενο αποτέλεσμα της μεταξύ τους σύγκρουσης:

https://www.youtube.com/watch?v=9J9kntzkSQY

https://www.youtube.com/watch?v=dM_p27iKz2E

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR