Παιχνίδια με τη Βάση του Ιντσιρλίκ κάνουν οι Τούρκοι, καθώς η συζήτηση περί κλεισίματος επανήλθε στην Τουρκία. Oι Τούρκοι εκλιπαρούν τις ΗΠΑ, καθώς γνωρίζουν πλέον πως δύσκολα θα παραλάβουν τα μαχητικά. Οι Αμερικανοί είναι ξεκάθαροι, όσο και να μην θέλουν να χάσουν την Τουρκία, δεν τα παίρνετε όσο συνεχίζετε αυτή την πολιτική.
Με κλείσιμο της αμερικανικής αεροπορικής βάσης του Ιντζιρλίκ προειδοποίησε η Άγκυρα, εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν την πώληση και παράδοση με μαχητικά F-35 στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Όπως διεμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «σχετικά με τα F-35, δεν ανησυχώ, καθώς αυτή η σύμβαση δεν μπορεί να τερματιστεί. Αλλά, αν αυτά τα μαχητικά δεν δοθούν στην Τουρκία, θα καλύψουμε της ανάγκες μας από κάπου αλλού», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το NTV.
«Δεν υπάρχουν λόγοι για τους οποίους οι ΗΠΑ δεν θα μας παρέχουν F-35. Δεν θέλουμε να διαταράξουμε τις σχέσεις μας με τους Αμερικανούς συμμάχους μας. Τα αεροσκάφη θα πρέπει να φτάσουν στην Τουρκία, όπως έχει σχεδιαστεί. Αλλά σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα μείνουμε χωρίς εναλλακτικές.
Μπορεί να αγοράσουμε αερσκάφη είτε από τη Ρωσία, είτε από κάποι άλλη χώρα του ΝΑΤΟ. Υπάρχει μία συμφωνία για τα F-35 και αν αποσυρθεί μία από τις δύο πλευρές, τότε θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου..
Στις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπήρχε και ένα «καρφί» που θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι είχε ως παραλήπτη την Ελλάδα, καθώς ζήτησε από χώρες – συμμάχους να μην προκαλούν αυθαίρετα μπλοκαρίσματα σε τέτοιες υποθέσεις!
Πριν από λίγες ημέρες δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, είχε αναφέρει ότι η Τουρκία μπορεί να στραφεί στην αγορά ρωσικών μαχητικών Su-57 εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να αναστείλουν την πώληση των F-35.
Ωστόσο, πηγή προσκείμενη στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι οι αναφορές βασίζονται σε αποψεις ειδικών. «Τα δημοσιεύματα αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την επίσημη θέση της κυβέρνησης», είχε προσθέσει η ίδια πηγή.
Η Τουρκία γνωρίζει όμως πόσο σημαντική είναι η βάση για τις ΗΠΑ και συνεχώς εκβιάζει με σκοπό να κερδίσει ότι περισσότερο μπορεί.
Έτσι για τις ΗΠΑ , αν οι Τούρκοι προχωρήσουν σε αυτό το βήμα, θα βρουν στήριγμα στην Ελλάδα και ειδικά η Σούδα με τις άλλες βάσεις που ήδη χρησιμοποιούν θα αποτελέσουν την κύρια βάση ανεφοδιασμού των αμερικανικών δυνάμεων για τις επιχειρήσεις του σε Α. Μεσόγειο και Μ. Ανατολή.
Μάλιστα το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, δήλωσε πως θα ήθελε να δει και την Ρωσία να χρησιμοποιεί την βάση, όμως γρήγορα ανακάλεσε υπό τον φόβο της Ουάσινγκτον.
Από τη στιγμή που η Τουρκία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ το 1952, οι ΗΠΑ και η Τουρκία συνεισέφεραν η μία στην ασφάλεια και στα συμφέροντα της άλλης και οι σχέσεις τους είχαν γερά θεμέλια αφού βασίζονταν στις κοινές αξίες, καθώς η Τουρκία γινόταν πιο… δημοκρατική.
Οι αμερικανικές δυνάμεις και τα τακτικά πυρηνικά όπλα στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ αντανακλούσαν την αμερικανική δέσμευση για την ασφάλεια της Τουρκίας.
Σήμερα, ωστόσο, οι δύο χώρες μοιάζουν να μην έχουν κοινά συμφέροντα: βρίσκονται στα «μαχαίρια» για τη Συρία, η Αγκυρα θα παραλάβει τους S-400, ενώ μην ξεχνάμε πως ακόμα παραμένει στις φυλακές ο αμερικανός πάστορας.