Armed Conflicts

Η Κριμαία ξανά αιτία πολέμου; - Kινητικότητα στη Μ. Θάλασσα - Ρωσική γέφυρα στο στόχαστρο των ΗΠΑ - Πολωνική μεραρχία στα σύνορα με Ρωσία

Πλήθος  πληροφοριών που  έρχονται από την Ουκρανία και οι οποίες εξαπλώνονται ευρέως, αναφέρουν σενάριο σύμφωνα με το οποίο.... πολεμικά πλοία των ΗΠΑ που γυροφέρνουν στην Μ.Θάλασσα θα επιχειρήσουν να «ξεμπλοκάρουν το στενό του Κερτς» κτυπώντας την υπό κατασκευή ρωσική γέφυρα .

Υπενθυμίζουμε ότι η γέφυρα των Στενών Κέρτς συνδέει την Κριμαία με το ρωσικό έδαφος και σε περίπτωση πιθανόν πολεμικών επιχειρήσεων θα αποτελέσει σίγουρα στόχο … «εχθρικών δυνάμεων».

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου για την ένωση της Κριμαίας με την ηπειρωτική Ρωσία, μέσω μιας γέφυρας συνολικού βάρους 5.500 τόνων.

Το εξαιρετικά πολύπλοκο έργο ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο και πλέον βρίσκεται στη φάση της συναρμολόγησης της γέφυρας που θα συνδέει τη χερσόνησο Κερτς της Κριμαίας με τη χερσόνησο Ταμάν της Ρωσίας.

Πολλά ουκρανικά μέσα ενημέρωσης λοιπόν αναφέρουν ότι το σχέδιο έχει πατρότητα το ίδιο το ΝΑΤΟ (Atlantic Council) και παρουσιάστηκε ως σενάριο πολέμου  στο YouTube.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι η κύρια  αποστολή των αμερικανικών  πολεμικών  πλοίων στην θάλασσα του Αζόφ  έχει ήδη βρεθεί . Στόχος είναι η  κατασκευή της  γέφυρας κατά μήκος των Στενών του Κέρτς , η οποία  θα μειώσει την αξία δύο σημαντικών ουκρανικών λιμένων ,   της Μαριούπολης και του Berdyansk, μέσω των οποίων υλοποιείται η εξαγωγή του ουκρανικού χάλυβα. 

Οι αναλυτές του «Ατλαντικού Συμβουλίου» πιστεύουν  ότι η κατασκευή της γέφυρας των Στενών του Κερτς  «βλάπτει όμως και τη φήμη των Ηνωμένων Πολιτειών» και «δείχνει περιφρόνηση προς  τον Λευκό Οίκο .»

Σύμφωνα με τον αναλυτή Stephen Blank, ένα αιφνιδιαστικό χτύπημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην γέφυρα θα προκαλούσε σοκ και δέος στην Μόσχα.

«Ο Πούτιν προσπαθεί εδώ και χρόνια να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της μεγάλης εξουσίας, που είναι ισοδύναμης  με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Blank.

Λοιπόν, αυτό είναι ήδη αρκετά παρόμοιο με τη φρενήρη αντι-ρωσική ρητορική, η οποία ακούγεται τώρα από την Ουάσινγκτον κάθε μέρα αναφέρει  ρωσική πηγή!

Αναλυτές του Πενταγώνου αναφέρουν ότι αν …και εφόσον υπάρχει τέτοιο σενάριο και οι ΗΠΑ θελήσουν να κτυπήσουν τα Στενά, τότε αναπόφευκτα αυτή η επίθεση θα οδηγήσει όχι μόνο σε μια διπλωματική κρίση, αλλά με ένα τεράστιο βαθμό πιθανότητας…σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία, η οποία, φυσικά, θα θεωρήσει μια τέτοια κίνηση ως παραβίαση των συνόρων της  εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το σενάριο αναφέρεται από αρκετά μέσα ενημέρωσης με  πηγές κάπου στο Λευκό Οίκο ή το Πεντάγωνο (αν και ανώνυμα), και σε μη-κυβερνητική οργάνωση. Η ουσία όμως είναι ότι η γέφυρα Κέρτς στην Κριμαία καταδικάζει την Ουκρανία σε  απομόνωση δια θαλάσσης.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν μια αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή της Κριμαίας και της Μ.Θάλασσας με επιδεικτικό τρόπο .

Διεξάγουν συνεχώς  πτήσεις με μη επανδρωμένα οχήματα κάνοντας  αναγνωρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους της Ρωσίας. Αξίζει να θυμηθούμε, επίσης, μια σειρά από επεισόδια τα οποία  έλαβαν χώρα στη Μαύρη Θάλασσα με τη συμμετοχή των Ρώσων πιλότων εναντίον πολεμικών πλοίων του Ναυτικού των ΗΠΑ και αμερικανικών αεροσκαφών .

Η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή με την δημιουργία  ναυτικής βάσης σε πρώην βάση του  ουκρανικού  Ναυτικού έχει αλλάξει τα δεδομένα.

Την ίδια στιγμή νέο τμήμα του πολωνικού στρατού ( μεραρχία)  μετακινείται  στα ανατολικά σύνορα της χώρας ( με Ρωσία) , δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας  Mariusz Blaschak  σε μια εκπομπή του πολωνικού ραδιοφώνου, σήμερα  Πέμπτη.

«Έχω θέσει ως στόχο να δημιουργήσω μια νέα τακτική διοίκηση  του πολωνικού στρατού στα ανατολικά του  Βιστούλα»,  εξήγησε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο πολωνικός στρατός είναι 123 χιλιάδες στρατιώτες  και συνεχίζει να αυξάνεται. Τα σχέδια της ηγεσίας της χώρας είναι να αυξήσουν τις ένοπλες δυνάμεις σε 200 χιλιάδες. Επιπλέον, στην  χώρα  σταθμεύει μια θωρακισμένη ταξιαρχία των ΗΠΑ και μια πολυεθνική Ταξιαρχία του ΝΑΤΟ.

Όλα αυτά μαζί με χιλιάδες «μηνύματα» από την Α.Ουκρανία, ειδικά το τελευταίο διάστημα προμηνύουν την ενεργοποίηση  εκ νέου του μετώπου αυτού από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, ενώ το Βερολίνο προσπαθεί να βρει την χρυσή τομή με την Μόσχα ενόψει των μελλοντικών εξελίξεων.

https://youtu.be/I8wqLInGASs

https://youtu.be/BTLSqeDoQw4?t=1

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR