Greek-Turkish Relations

Στήνουν θερμό επεισόδιο οι Τούρκοι - Σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής προσπάθησε να εμβολίσει πλωτό του Λιμεναρχείου της Χίου

Μία ακόμη επιθετική ενέργεια της Τουρκίας σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Μ. Τετάρτης, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη διάσωση μεταναστών και προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή της νησίδας Πάσπαργος.

Σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής που βρισκόταν στο σημείο, χωρίς να αποτρέψει νωρίτερα την είσοδο της λέμβου στην οποία επέβαιναν 40 περίπου άτομα στην ελληνική πλευρά, πέρασε τα σύνορα και ξεκίνησε απειλητικές ενέργειες εναντίον του περιπολικού σκάφους του Λιμεναρχείου 611 που επίσης βρίσκονταν στην περιοχή, όπως αναφέρει ο politischios.

Για αρκετή ώρα το σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής βρισκόταν στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα και με την αιτιολογία ότι το ελληνικό σκάφος βρισκόταν σε τουρκικά ύδατα προσπάθησε να το εμβολίσει.

Παρά την επιθετική ενέργεια της τουρκικής Ακτοφυλακής, οι λιμενικοί της Χίου αφενός κατάφεραν να αποτρέψουν ένα θερμό επεισόδιο, αφετέρου κατάφεραν να περισυλλέξουν ασφαλώς όσα άτομα επέβαιναν στη λέμβο και να τα μεταφέρουν λίγη ώρα αργότερα στο λιμάνι της Χίου. 

 Τι αναφέρει το λιμενικό

Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια επιχείρησης εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης μεταναστών που έλαβε χώρα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Χίου κοντά στη νησίδα Πάσπαργος, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτερα στελέχη του ΛΣ, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.

Διευκρίνισαν, ότι το σκάφος 611 του ΛΣ, κατά τη διάρκεια περιπολίας του στη θαλάσσια περιοχή, εντόπισε κοντά στην οριογραμμή και μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα φουσκωτή λέμβο με περίπου 40 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ κοντά της έπλεε και σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής.

Η λέμβος με τους μετανάστες και πρόσφυγες ανέπτυξε ταχύτητα και πέρασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και κάποιοι από τους επιβαίνοντες έπεσαν στη θάλασσα. Άμεσα το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης και περισυλλογής ενώ στα ελληνικά χωρικά ύδατα εισήλθε για λίγη ώρα και το τουρκικό σκάφος. Μόλις οι Έλληνες λιμενικοί περισυνέλεξαν τους μετανάστες το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έφυγε προς τα τουρκικά παράλια χωρίς να υπάρξει κάποια συνέχεια στο εν λόγω περιστατικό.

Κάποιοι παίζουν με τις λέξεις οπως φαίνεται, καθώς η ουσία είναι μία, ότι η Τουρκία συνεχίζει και προκαλει. 

Δεοντολογικά όμως οφείλουμε να αναφέρουμε την εν λόγω ανακοίνωση.

H Tουρκία για άλλη μια φορά θέλει να προκαλέσει τετελεσμένα γεγονότα και να γκριζάρει περιοχές.

Σύμφωνα με τη θεωρία τους, όσες νησίδες του Αιγαίου δεν αναφέρονται ρητά στις συνθήκες Λωζάννης (1923) και Παρισίων (1947) είναι απροσδιόριστης κυριαρχίας. 

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι όλες αυτές οι νησίδες, που παλαιότερα ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, θα έπρεπε να προσαρτηθούν στην Τουρκία, που είναι το διάδοχο κράτος.  

Ολα δείχνουν λοιπόν πως θα συνεχιστεί η τουρκική προκλητικότητα. Ηδη όπως σας έχουμε αναφέρει οι ΕΔ είναι ήδη σε επιφυλακή για όλο τον μήνα Απρίλιο.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR