Οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ και το Αιγαίο, με τον κίνδυνο «ατυχήματος» να έχει αυξηθεί πλέον σε σημεία που οι ΗΠΑ να έχουν προσπαθήσει να περάσουν μηνύματα ανάσχεσης στην Άγκυρα, ανεπιτυχώς ωστόσο, λόγω της ρωσικής «πατρωνίας» στο καθεστώς Ερντογάν, καθώς και η αυξανόμενη ρητορική μίσους και αντισημιτισμού κατά του Ισραήλ, η οποία πλέον στράφηκε και προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού Νετανιάχου, τον οποίο χαρακτήρισε «τρομοκράτη», δημιουργούν νέες γεωπολιτικές δυναμικές σε μια περιοχή που μπορεί να αναφλεγεί.
Στο όλο ισοζύγιο δυνάμεων δεν πρέπει ουδείς να ξεχνά την ύπαρξη της μεγαλύτερης πληθυσμιακά και ισχυρότερης στρατιωτικά αραβικής χώρας, που δεν είναι άλλη από την Αίγυπτο του Στρατηγού Αλ Σίσι, του οποίου η εχθρότητα με τον Ερντογάν έχει καταστεί μόνιμη και εντεινόμενη,ειδικά μετά από την υπογραφή συμφωνίας Τελ Αβίβ – Καΐρου για εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου στην πεινασμένη για ενέργεια Αίγυπτο.
Σε αυτό το πλαίσιο κανείς μπορεί να διαγνώσει ότι πίσω από τις δύο Τριμερείς συνεργασίας και ένεκα της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας κατά χωρών της ανατολικής Μεσογείου, «ψήνεται» μια έστω και ένας άτυπος Τετραμερής Άξονας, μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, με κύριο αντικειμενικό σκοπό την ανάσχεση της τουρκικής πειρατικής φύσεως επιθετικότητας στην λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Επαφές Αναστασιάδη με Νετανιάχου και Σίσι – Η Ελλάδα στοχευμένα ανεβάζει τους τόνους
Η αρχή της αλλαγής στάσης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου άρχισε να διαφαίνεται πλέον από προχθές, όταν σχεδόν ταυτόχρονα οι Πρωθυπουργοί Ελλάδος και Ισραήλ επέλεξαν για πρώτη φορά να μην αγνοήσουν την επιθετική και ταπεινωτική ρητορική Ερντογάν, απαντώντας του σε εξαιρετικά έντονο ύφος, σε σημείο χθες πλέον μέσω twitter ο Βενιαμίν Νετανιάχου να υπενθυμίσει σε λίαν ειρωνικό ύφος στον Τούρκο «φιλεύσπλαχνο» Πρόεδρο, ο οποίος κόπτεται για την καταπίεση των Παλαιστινίων, την κατοχή διαρκείας του βόρειου τμήματος της Κύπρου καθώς και την απάνθρωπη εξολόθρευση αμάχων στο Αφρίν της Συρίας στην πρόσφατη εισβολή του τουρκικού στρατού συνδράμοντας δυνάμεις των Σύρων ανταρτών του FSA.
Οι παραπάνω εξελίξεις και κυρίως οι κλιμακούμενες τουρκικές προκλητικές ενέργειες υπήρξαν αντικείμενο συζήτησης στην τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρ. Προδρόμου διαμέσω Twitter, ανέφερε πως «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου αντάλλαξαν απόψεις ενόψει τις επικείμενης Τριμερούς, για περιφερειακές εξελίξεις και συνεργασία για τη σταθερότητα στην περιοχή μας».
Στις 8 Μαΐου αναμένεται να διεξαχθεί και η τριμερής συνάντηση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, στην Λευκωσία, για περαιτέρω σύσφιξη της συνεργασίας τους σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων που άπτονται συντονισμένης δράσης.
Εξάλλου και πάλι χθες, το βράδυ, ο ΠτΔ είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη και με τον επανεκλεγένται Πρόεδρο της Αιγύπτου, Στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, πέραν του ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη τον Αιγύπτιο ηγέτη για τη νίκη του στις τελευταίες εκλογές συζήτησαν για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αναμένεται να έχουν εκ νέου συνάντηση στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου θα παραστούν στα εγκαίνια του προγράμματος «Νόστος»,από κοινού με την Ελλάδα, απότοκο της άλλης Τριμερούς.
Κάπου εδώ πλέον κανείς μπορεί να διαγνώσει δύο ισχυρούς και αντίρροπους άξονες που διαμορφώνονται στην περιοχή πλέον, υπό την υψηλή κηδεμονία των δύο «κλασικών» υπερδυνάμεων. Από την μία Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος, υπό την Αμερικανική επιρροή, πυκνώνουν τις Τριμερείς τους, ενώ η σύμπραξη Ισραήλ Αιγύπτου βάσιμα γεννά προσδοκίες για έναν έστω και άτυπο Τετραμερή Άξονα, ενώ από την άλλην, ο Ερντογάν με στήριγμα την Ρωσία του Πούτιν και το σιιτικό θεοκρατικό Ιράν πορεύεται τον δρόμο της επιθετικής ρητορικής και αντιπαράθεσης.
Σήμερα εξάλλου αναμένεται στην νότια Τουρκία, έναντι των κυπριακών ακτών, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν όπου θα παραστεί μαζί με τον Ερντογάν στην τελετή θεμέλιου λίθου του πυρηνικού σταθμού στο Άκκιουγιου. Εκεί σύμφωνα με ρεπορτάζ και του «Φιλελεύθερου» αναμένεται ο Τούρκος Πρόεδρος να θέσει στον Ρώσο ομόλογό του ζήτημα περί επίσπευσης της παράδοσης των αντιβαλλιστικών συστημάτων S-400, ενώ αύριο αναμένεται και η πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης Τουρκίας, Ρωσίας, Ιράν.
Ανάλυση Γαβριήλ Χαρίτου
Ο διεθνολόγος ειδικός επί θεμάτων Ισραήλ και Μέσης Ανατολής, μιλώντας στο ΡΙΚ και την εκπομπή «Από Μέρα σε Μέρα», με τον Πάρι Ποταμίτη, αναφέρθηκε στην εκ νέου ανάφλεξη της τουρκο-ισραηλινής διπλωματικής κόντρας, ενώ προειδοποίησε για επερχόμενες εξελίξεις τους αμέσως επόμενους μήνες. Όπως αναφέρει δε ο κ. Χαρίτος αυτή την φορά το Ισραήλ, δια του Πρωθυπουργού μάλιστα επέλεξε να μην αφήσει την τουρκική πρόκληση να πέσει κάτω, αλλά απάντησε το ίδιο επιθετικά στην ρητορική του Τούρκου Προέδρου, ενώ δημόσιες τοποθετήσεις επί του θέματος στελεχών της κυβέρνησης Νετανιάχου αφορούν και την Κύπρο.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γκιλάντ Ερντάν, έκρινε πως η συμφωνία επαναπροσέγγισης με την Τουρκία υπήρξε ένα μέγα διπλωματικό λάθος, τόσο η δημόσια «Συγγνώμη» Νετανιάχου κατόπιν πιέσεων Ομπάμα, για το επεισόδιο στο «Μαβί Μαρμαρά», τόσο και οι δοθείσες αποζημιώσεις στις οικογένειες των Τούρκων θυμάτων, ενώ προέβη και σε εκτενή αναφορά στα μέτωπα που συνεχώς ανοίγει η Τουρκία, στο κουρδικό, στην Συρία, αλλά και στην συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα την απορία το γιατί η διεθνής κοινότητα ανέχεται το φαινόμενο της συνεχιζόμενης κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού μας. Παράλληλα, πλέον η Κνεσέτ (ισραηλινή βουλή) φαίνεται να προσανατολίζεται εκ νέου στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915, ζήτημα που εκκρεμεί εδώ και μια 15ετία, χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις.
Ο κ. Χαρίτος αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό που δεν γνωστοποιήθηκε στην Κύπρο για την περίοδο που η Τουρκία προ ενός μηνός περίπου ακινητοποίησε το Saipem 12000 του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού στο τεμάχιο «3» μη επιτρέποντάς τους να μεταβεί στον στόχο «Σουπιά», και στο Ισραήλ και στον Λίβανο, αλλά και την Αίγυπτο οι κυβερνήσεις παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα με εμφανή αμηχανία, που είχε απογοητεύσει την κυπριακή πλευρά. Όμως ακριβώς εκείνες τις ημέρες το θέμα της αναγνώρισης των Αρμενίων επανήλθε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας στην Κνεσέτ, η οποία τότε και πάλι ανέβαλε την όποια απόφαση προκειμένου να μην ρίξει περισσότερο «λάδι στην φωτιά»…
Πλέον όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε σε ένα νέο και κλιμακούμενο κύκλο έντασης Ισραήλ – Τουρκίας με δύο ημερομηνίες να είναι σημαδιακές, η 19/4, επέτειος των 70 ετών σύστασης του κράτους του Ισραήλ, κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει περαιτέρω πόλωση, καθώς και η 14η Μαΐου ημέρα κατά την οποία θα ανοίξει η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Μια επίσης όμως σημαδιακή εξέλιξη είναι ότι μεταξύ των δύο ημερομηνιών, θα διεξαχθεί η Τριμερής Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδος, στις 8/5 στην Λευκωσία. Μέχρι τότε η Λευκωσία δύναται να αξιοποιήσει αυτή την ένταση προς εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων, με δύο πιθανές κινήσεις, να υποβοηθηθεί η καταδίκη και η αναγνώριση της γενοκτονίας από την Κνεσέτ και ένα δεύτερο, που όπως αναφέρει ο κ. Χαρίτος αποτελεί και δική του απορία, το γιατί δεν προωθείται από την κυπριακή διπλωματία, εντός αυτής ευνοϊκής συγκυρίας, η καταδίκη από το ισραηλινό κοινοβούλιο η συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η Κύπρος θα πρέπει να τηρεί τις σωστές ισορροπίες στο Παλαιστινιακό, τηρώντας πλήρη επαφή με Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία, ενώ αναμένουμε μέχρι και τα μέσα Μαΐου να δούμε πολλά να αλλάζουν και να συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή και καλό θα ήταν η Κύπρος να τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας που πρέπει.
Δείτε την ανάλυση του διεθνολόγου ειδικού επί θεμάτων Ισραήλ και Μέσης Ανατολής Γαβριήλ Χαρίτου: