Cyprus issue

Χριστοδουλίδης: «Η Τουρκία δεν επιθυμεί επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό»

Την πεποίθησή του ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό εξέφρασε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστουδουλίδης, κατά την ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η γειτονική χώρα «αναζητά δικαιολογίες» και η χθεσινή ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας αποτελεί «επανάληψη της τουρκικής ρητορικής».

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση αναφορικά με μια ενδεχόμενη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι η κυπριακή κυβέρνηση εργάζεται προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για επανέναρξη των συνομιλιών. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα υδρογονανθράκων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπενθυμίζοντας πως υπάρχει συγκεκριμένη σύγκλιση από τον προηγούμενο γύρο, ότι το θέμα αυτό θα είναι αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Τέλος, επανέλαβε τη θέση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση για το Κυπριακό.

Τι λέει ο Ακιντζί για το Κυπριακό
Εν τω μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ισχυρίστηκε ότι είναι ανοικτός σε διάλογο, τονίζοντας ωστόσο ότι η διαδικασία διαπραγματεύσεων «δεν μπορεί να είναι ανοικτού τέλους».

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως δεν έχει απορρίψει το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Νίκο Αναστασιάδη και την τοποθέτησε «σε μια όχι και τόσο μακρινή ημερομηνία». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι πριν από την πραγματοποίηση της θα πρέπει να ανιχνευθούν οι αμοιβαίες προθέσεις.

«Μη διαπραγματεύσιμα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα κοιτάσματα»
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο «υπουργός» εξωτερικών της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου («ΤΔΒΚ»), Κουτρέτ Οζερσάι , προειδοποίησε ότι θα υπάρξει κρίση στην Κυπριακή ΑΟΖ σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι επιχειρήσουν να εμποδίσουν τις γεωτρήσεις των Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με τον Οζερσάϊ , εάν οι Ελληνοκύπριοι διενεργήσουν γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το ίδιο θα κάνουν και οι Τουρκοκύπριοι. «Αν παρεμποδιστούν, θα προκληθεί κρίση», είπε και ισχυρίστηκε πως «τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα κοιτάσματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, η ελληνοκυπριακή πλευρά εξουσιοδότησε εταιρίες για έρευνες σε κάποια τεμάχια και το ίδιο έκαναν και οι Τουρκοκύπριοι.

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι «κάποια από αυτά τα τεμάχια συμπίπτουν» και πρόσθεσε: «Θα μπορούσαμε να καθίσουμε στο τραπέζι και να συμφωνήσουμε για τα κοιτάσματα αυτά από κοινού».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR