Cyprus

Κάτι ξέρει το Politico: Τα νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου θα φέρουν κλιμάκωση

Η νέα ανάλυση του Politico, για την ερύτερη περιοχή μας τιτλοφορείται «Οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου στη Μεσόγειο φέρνουν συγκρούσεις», όπου ενδεικτικά αναφέρεται πως αν και αρχικώς είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες ότι οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο θα λειτουργούσαν ως σταθεροποιητικοί παράγοντες και φορείς ειρήνης, εντούτοις, εν τοις πράγμασι, οι νέες μεγάλες ανακαλύψεις κοιτασμάτων επιφέρουν και κλιμακούμενες διαφωνίες, με κύριο εκφραστή τους την Τουρκία.

Το Politico στην ανάλυσή του, όπως την αντλήσαμε από το SigmaLive, αφενός επιχειρεί μια περιληπτική ανάλυση των υφιστάμενων διαφορών μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας περί διαχωρισμού θαλασσίων ζωνών, αναδημοσιεύοντας ταυτόχρονα και τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου. Επιπλέον, το Politico παραθέτει και δηλώσεις του επικεφαλής της Επιτροπής Ενέργειας της τουρκικής αντιπολίτευσης CHP Νετστέτ Παμίρ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από την ισχύουσα θέση της…Παρά μόνο όταν τα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα και οι νέες γεωτρήσεις αποφασιστούν να γίνουν από κοινού από τις δυο κοινότητες του νησιού». Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος Ειδικός σε θέματα Ενέργειας ήταν αυτός που κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να προειδοποιήσει το υπό την προστασία της Άγκυρας Κατάρ αναφορικά με τις δραστηριότητές του στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ως προς τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις της αμερικανικών συμφερόντων, με ιδιοκτήτη τον ίδιο τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, Exxon Μobil, o Sohbet Karbuz, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων στο Μεσογειακό Παρατηρητήριο Ενέργειας με έδρα το Παρίσι, φαίνεται πεπεισμένος πως οι τουρκικές αντιδράσεις έναντι των σκαφών της ExxonMobil τα οποία θα καταφτάσουν στην κυπριακή ΑΟΖ εντός ολίγων μηνών για τις γεωτρήσεις, μετά την ολοκλήρωση των τωρινών ερευνών, θα προκαθορίσουν και τον μέλλον του ενεργειακού προγράμματος της Λευκωσίας, αλλά και το μέλλον του νησιού ενεργειακού κόμβου.

Μάλιστα, ο αναλυτής διερωτάται, το εάν η Άγκυρα θα αντιμετωπίσει την ExxonMobil - και αν αυτή τελικά υποχωρήσει στη συνέχεια, στέλνοντας το μήνυμα στον υπόλοιπο κλάδο ότι οι έρευνες και γεωτρήσεις στην Κύπρο είναι πολύ επικίνδυνη επιχείρηση, κάτι όμως που εκ των πραγμάτων, με την έλευση του 6ου στόλου στη περιοχή φαντάζει μάλλον ως ευσεβής πόθος του εν λόγω αναλυτή...

Και ο Karbuz συνεχίζει τον συλλογισμό του: «Αυτό είναι το μεγάλο ερωτηματικό, τι θα κάνει η Exxon», δηλαδή «Αν η Exxon πει ‘‘δεν θέλουμε κλιμάκωση και δεν θα κάνουμε καμία εξερεύνηση εδώ’’, τότε όλες οι ελπίδες ότι η Κύπρος θα μετατραπεί σε κέντρο φυσικού αερίου αυτομάτως θα καταρρεύσουν.

Στο ίδιο δημοσίευμα, ο Tareq Baconi, σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) με ειδικότητα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, εκφράζει την πεποίθηση ότι η περιφερειακή κλιμάκωση της έντασης ήταν «αναπόφευκτη» λόγω της παρουσίας φυσικών πόρων. Αντί να ενεργούν ως σταθεροποιητική δύναμη, επισημαίνει o Baconi, οι ανακαλύψεις αερίου «επιδεινώνουν τις πολιτικές διαμάχες που παραμένουν άλυτες».

«Πολλοί θα έλεγαν ότι τα πολιτικά ζητήματα είναι πραγματικά άσχετα, επειδή αυτές οι συμφωνίες φυσικού αερίου δεν είναι εμπορικά βιώσιμες», δήλωσε ο Baconi, σημειώνοντας ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου της περιοχής θα ήταν υπερβολικά δαπανηρές για να ανταγωνιστούν παγκοσμίως.

«Ούτε το Ισραήλ ούτε η Κύπρος έχουν την απαραίτητη υποδομή για την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Τα αποθέματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν μέχρι σήμερα - με το μέγεθος των πρόσφατων ευρημάτων της Eni ακόμη αβέβαια - είναι πολύ μικρά για να αντλήσουν επαρκείς επενδύσεις», πρόσθεσε.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR