«Φωτιά» έχει βάλει το σχέδιο πιθανής μετακίνησης βρετανικού συστήματος Βαλλιστικής Πυραυλικής Άμυνας (BMD) σε βρετανική βάση στην Κύπρο λόγω των απειλών της Άγκυρας , σύμφωνα με ανάλυση του βρετανικού ινστιτούτου Royal United Services Institute, αναφέρει το κυπριακό sigmalive.
Το άρθρο τονίζει για ειδικό σχέδιο αμυντικού βαλλιστικού προγράμματος του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Μια σημαντική απόφαση επένδυσης σε αυτό το στάδιο, θα είχε αρκετές ευρύτερες ευκαιρίες για το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρώτον, το αμερικανικό παγκόσμιο σύστημα BMD εξαρτάται από τις δυνατότητες που υπάρχουν στην Τουρκία.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρχίζει να αισθάνεται ευάλωτη σε αυτό. Δεδομένης της πολιτικής κατάστασης, δεν είναι εγγυημένη η αξιοπιστία της Τουρκίας να εξακολουθήσει να επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτά τα συστήματα και μέσω αυτών.
Συνεπώς, απαιτείται ένας εναλλακτικός εταίρος και η πρόσβασή του (συστήματος BDM) στις βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο μπορεί να το φιλοξενήσει.
Δεύτερον, ένα σύστημα τοποθετημένο στη βόρεια Ευρώπη, θα μπορούσε να συμπληρώσει την τρέχουσα ομπρέλα του ΝΑΤΟ και να παράσχει ευπρόσδεκτη κάλυψη της βόρειας πτέρυγας των κρατών που είναι ευθυγραμμισμένα με το ΝΑΤΟ, τα οποία είναι επίσης μέλη της Κοινής Ομάδας Αποστολής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Joint Expeditionary Group)», αναφέρει το άρθρο.
Πιθανότατα οι Βρετανοί προβλέπουν πιθανόν πολύ άσχημες «εξελίξεις» στην Κύπρο και για αυτό εκτιμούν ότι πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους ειδικά την στιγμή που η Τουρκία ετοιμάζεται να παραλάβει ρωσικούς πυραύλους S-400. Πλέον θα βρίσκονται εντός «βολής» οι δύο «χρυσές» βάσεις τους στην Κύπρο.
Από την άλλη οι πονηροί Βρετανοί επιθυμούν να αναβαθμίσουν την παρουσία τους στην μεγαλόνησο για δικούς τους σκοπούς, διότι αν τεθεί θέμα "διαμοιρασμού" της ΑΟΖ ανάμεσα σε ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους θα επιχειρήσουν να προβάλουν και αυτοί το δικό τους επιχείρημα περί "ΑΟΖ των κατεχομένων βάσεων", σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα .
Οι Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλιας (είναι δύο περιοχές στο νησί της Κύπρου υπό Βρετανική διαχείριση ως Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος, διοικούμενες ως Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι βάσεις κρατήθηκαν από τους Βρετανούς μετά από την ανεξαρτησία και την μετάβαση της Κύπρου από Αποικία του Στέμματος σε ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος.
Το Ηνωμένο Βασίλειο απαίτησε και πέτυχε την κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου υπό μορφή στρατιωτικών βάσεων, λόγω της στρατηγικής θέσης της Κύπρου στη Μεσόγειο Θάλασσα, προς όφελος των Βρετανικών συμφερόντων.
Αυτές οι βάσεις αποτελούν κομμάτι ενός δικτύου στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου σε μικρά ή απομακρυσμένα νησιά στη Μεσόγειο, στον Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό, καθώς και σε ξένες χώρες με γεωγραφική θέση στρατηγικής σημασίας. Άλλες τέτοιες βάσεις βρίσκονται για παράδειγμα στο Γιβραλτάρ και στα νησιά Φώκλαντ.[2]
Οι βάσεις χωρίζονται σε δύο τμήματα, στη Δυτική Περιοχή Κυρίαρχων Βάσεων στο Ακρωτήρι, η οποία περιλαμβάνει τη Φρουρά Επισκοπής, και στην Ανατολική Περιοχή Κυρίαρχων Βάσεων στη Δεκέλεια, η οποία περιλαμβάνει τον Σταθμό Αγίου Νικολάου.
https://youtu.be/yTPcsX6N5cU?t=6