Greek-Turkish Relations

Δραματικές εξελίξεις: Οι Τούρκοι είχαν στήσει ενέδρα στον Έβρο - Θέλουν να περάσουν τους Ελληνες στρατιωτικούς από δίκη

Οπως φαίνεται το περιστατικό που έλαβε χώρα στον Εβρο δεν είναι τυχαίο. Η εντύπωση που υπάρχει είναι πως οι Τούρκοι σκόπιμα προχώρησαν στη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Δηλαδή είχαν στείλει στη περιοχή περίπολο με στόχο τη σύλληψη Ελλήνων.

Περιστατικά κατά τα οποία Έλληνες ή Τούρκοι στρατιωτικοί παραβιάζουν κατά λάθος τη συνοριακή γραμμή στο συγκεκριμένο σημείο είναι συχνά. Πόσο μάλλον αυτές τις ημέρες που η κακοκαιρία και η χιονόπτωση είναι συνεχή.

Συνήθως αυτές οι περιπτώσεις επιλύονται σε λίγες ώρες σε χαμηλό επίπεδο. Τώρα κοντεύουμε να συμπληρώσουμε ένα 24ωρο και η διαχείριση γίνεται από “τα ψηλά”.

Πληροφορίες που φθάνουν στο ΥΠΕΞ, αναφέρουν ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονται να δικάσουν τους δύο Έλληνες με τη κατηγορία της παράνομης εισόδου!

Η περιοχή που έγινε η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι ένα πυκνό δάσος. Βλάστηση η οποία το κάνει δύσκολα προσβάσιμο. Στρατιωτικοί που έχουν υπηρετήσει στη περιοχή αναφέρουν ότι με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτές τις ημέρες το να χάσεις τον προσανατολισμό σου γίνεται ακόμη πιο εύκολο.

Δείτε χάρτες για το που έγινε η σύλληψη:  

Οπως αναφέρουν ειδικοί, οι Τούρκοι ψάχνονταν εδώ και καιρό να πιάσουν κόσμο.

Η σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, ενός αξιωματικού κι ενός υπαξιωματικού, έγινε την ώρα που στο υπουργείο εθνικής άμυνας γινόταν η τελετή παράδοσης - παραλαβής των καθηκόντων του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Ο υπουργός Πάνος Καμμένος ειδοποιήθηκε άμεσα και έδωσε οδηγίες αντιμετώπισης, ενώ άμεση ήταν και η ενημέρωση του υπουργείου των Εξωτερικών.

Οι δυο στρατιωτικοί, σύμφωνα με πληροφορίες πρόφθασαν και μίλησαν με την μονάδα τους και είπαν ότι έχουν οδηγηθεί στην Ανδριανούπολη, όπου και παραμένουν μέχρι να βρεθεί κάποια λύση.

Άμεσα ειδοποιήθηκαν και οι οικογένειες, ενώ ξεκίνησαν και οι διαπραγματεύσεις αρχικά σε χαμηλό επίπεδο για να γίνει η επιστροφή των στρατιωτικών.

Το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση γίνεται σε πολιτικό επίπεδο, δείχνει ότι η Τουρκία επιθυμεί να αποκομίσει ωφέλη από αυτή το συμβάν.

Στο πλαίσιο αυτό μετά τα μεσάνυχτα ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, ενώ σε στρατιωτικό επίπεδο υπάρχουν συχνές επικοινωνίες μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Αποστολάκη και του Αρχηγού του Τουρκικού Επιτελείου Στρατηγού Ακάρ.

Ο φόβος που υπάρχει ωστόσο είναι μήπως ο Ερντογάν ζητήσει ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών την έκδοση των «8» Τούρκων στρατιωτικών που θεωρεί πραξικοπηματίες. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις και ασύγκριτες, αλλά με την Τουρκία ποτέ κανείς δεν ξέρει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΣ πριν από λίγη ώρα:

«Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. 

Οπως έχουμε επισημένει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, οι κινήσεις της Τουρκίας δεν είναι τυχαίες. Χθες, σας αναφέραμε πως έχουμε αναπτύξει καταδρομείς της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων στα νησιά, για ασκήσεις, αλλά και για να υπάρχει ετοιμότητα να επέμβουν άμεσα όπου κι αν χρειαστεί.

Η 13η ΔΕΕ περιλαμβάνει αριθμό Μοιρών Αμφιβίων Καταδρομών (ΜΑΚ) συμπεριλαμβανομένης και της περιβόητης Ζ΄ ΜΑΚ που συγκροτήθηκε τον Αύγουστο του 1996, μερικούς μήνες μετά την κρίση των Ιμίων, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) καθώς και μονάδες διοίκησης (λόχο στρατηγείου), υποστήριξης μάχης (13ο Λόχο Διαβιβάσεων) και υποστήριξης (13ο Λόχο Τεχνικού).

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταγραφεί και ύποπτες στρατιωτικές κινήσεις στα απέναντι παράλια…

Ο Στόλος είναι πανέτοιμος και ήδη έχουν λάβει θέσεις μάχης σε κομβικά σημεία του Αιγαίου τα υποβρύχια και οι φρεγάτες μας.

Παράλληλα οι κανονιοφόροι του Πολεμικού Ναυτικού είναι σε διαρκή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό στην θάλασσα.

Άλλη ένδειξη είναι η ένταση που επικρατεί στον Έβρο, όπου όπως πληροφορούμαστε για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα του 2015 οι Τούρκοι έχουν «βγάλει» σε άσκηση μεγάλο αριθμό οχημάτων αλλά και προσωπικό.

Οι ασκήσεις γίνονται κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς όπως φαίνεται επικρατεί η αμερικανική λογική των ρεαλιστικών ασκήσεων για καλύτερη προετοιμασία του προσωπικού.

«Ασκήσου όπως θα πολεμήσεις«, λένε χαρακτηριστικά οι Αμερικανοί που υποστηρίζουν αυτό το δόγμα.

Αναμένουμε λοιπόν...

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR