Greek-Turkish Relations

ΕΚΤΑΚΤΟ! Eντονη κινητικότητα στα Ιμια - Δεν έπιασαν οι... απειλές Κοτζιά - Αποδεσμεύστε τώρα τους Κανόνες Εμπλοκής!


Eντονη κινητικότητα παρατηρείται τα τελευταία λεπτά στην περιοχή των Ιμίων. Μετά από δύο ημέρες αποχής και διακριτικής επιτήρησης εκ του μακρόθεν, τις τελευταίες ώρες τουρκικά σκάφη έχουν αρχίσει ξανά και έχουν πιο έντονη παρουσία στην περιοχή των Ιμίων.

Οπως βλέπουμε στον χάρτη του Marine Traffic, δύο τουρκικά πλοία βρίσκονται κοντά στα Ιμια και μάλιστα κάνουν βόλτες γύρω από τις βραχονησίδες τις τελευταίες ώρες.

Κινητικότητα παρατηρείται και στο νησάκι Τσαβούς, απέναντι από τα Ιμια, όπου έχουν πιάσει δουλειά οι Τούρκοι για την κατασκευή στρατιωτικού φυλακίου. Με πλωτή πλατφόρμα οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις μετέφεραν μηχανήματα από την Γκιουμουσλούκ και έτσι ξεκίνησε η κατασκευή του φυλακίου που θα παρακολουθεί 24 ώρες το 24ωρο τα Ιμια. 

Μάλιστα θα διαθέτουν και θερμικές κάμερες για να «χτενίζουν» μέρα-νύχτα τις ελληνικές βραχονησίδες. Σύμφωνα με τις εφημερίδες Cumhuriyet και Milliyet, οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί σε τρεις εβδομάδες.

Δείτε βίντεο:

Τα πράγματα είναι απλά κύριοι, αν δεν θέλουμε να επιτρέψουμε την αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας, αποδεσμεύστε τώρα τους Κανόνες Εμπλοκής σε Ξηρά ,Αέρα και Θάλασσα …

Οι Τούρκοι ταυτόχρονα προκαλούν σε όλα τα επίπεδα.

Μόλις χθες, τούρκικα άρματα μάχης, καθώς και δυνάμεις του στρατού πέρασαν τις όχθες του ποταμού στα σύνορα με την Ελλάδα, στο πλαίσιο άσκησης για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Αυτό ήταν το σενάριο της άσκησης που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Σαράντα εκκλησιές στην Ανατολή Θράκη κοντά στον Έβρο και περιελάμβανε την διέλευση του ποταμού σε γείτονα χώρα.

Η  55η τουρκική διοίκηση Μηχανικού της ομώνυμης Ταξιαρχίας έκανε άσκηση προσομοίωσης διάβασης του ποταμού Έβρου, σε λίμνη με την ευρεία  συμμετοχή 197 Τούρκων στρατιωτικών και 61 στρατιωτικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων  ΤΟΜΑ και αρμάτων μάχης.

Ο διοικητής του 5ου Σώματος,  στρατηγός Gürsel Yüz,  και ο επικεφαλής 55ος της διοίκησης  Μηχανικού των Τούρκων Πεζοναυτών συνταγματάρχης Cihan Uzun, ήταν παρόν στην άσκηση .

Το 5ο Σώμα Στρατού (τουρκικά: 5. Kolordu) είναι σχηματισμός του τουρκικού στρατού. Η διοίκηση του 5ου Σώματος Στρατού (5’nci Kolordu Komutanlığı) εδρεύει στην Τυρολόη και υπάγεται στην 1η Στρατιά. 

Δείτε εικόνες:

 

Και όλα αυτά συμβαίνουν, μόλις λίγα 24ωρα μετά την συνέντευξη Κοτζιά. Εκεί ο Ελληνας ΥΠΕΞ προειδοποίησε την Άγκυρα πώς προσπέρασε την «κόκκινη» γραμμή εμβολίζοντας το πλοίο του Λιμενικού και την επόμενη φορά η Ελλάδα δεν θα απαντήσει ξανά ειρηνικά. «Δεν είμαστε Συρία ή Ιράκ, αλλά αναπτυγμένη χώρα με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις«, είπε ο υπουργός Εξωτερικών και προανήγγειλε πώς θα ζητηθούν αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την τουρκική Ακτοφυλακή στο «Γαύδος». Όσον αφορά στο Σκοπιανό, ανέφερε πώς ο όρος «Μακεδονία» θα εμπεριέχεται στο όνομα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αυτοψία» του Αντώνη Σρόιτερ στον Alpha ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε χαρακτηριστικά για το περιστατικό στα Ίμια ότι «σε αυτή την περίπτωση έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε… και τους είπαμε ότι δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική ας το πούμε συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά».

Αφού ξεκαθάρισε «τα Ίμια είναι ασφαλώς ελληνικά» προειδοποίησε την Τουρκία «μην ανοίξετε τις γκρίζες ζώνες, διότι αν ανοίξουμε την υπόθεση των γκρίζων ζωνών, με βάση το διεθνές δίκαιο, όχι μόνο έχετε άδικο Θα έχετε και απώλεια…».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR