World

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τουρκικό ελικόπτερο AB-412 με κομάντος πέταξε δύο φορές πάνω από τα Ίμια - Η πρώτη υπέρπτηση ήταν στα 30 μέτρα - Σε συναγερμό οι Ένοπλες Δυνάμεις

Πριν από λίγη ώρα τουρκικό ελικόπτερο AB-412 εισήλθε στον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε 30 μόλις μέτρα πάνω από τα Ίμια. Αμέσως σήμανε συναγερμός στην αντιαεροπορική άμυνα, αλλά και στην Πολεμική Αεροπορία που έστειλε μαχητικά στην περιοχή φοβούμενη μεγαλύτερη πρόκληση. Το περιστατικό συνέβη στις 7:59 το πρωί.

Οι Τούρκοι όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Στις 9:41 ακολούθησε και νέα υπέρπτηση πάνω από τα Ίμια αυτή τη φορά στα 800 πόδια (περίπου 270 μέτρα).

Η σοβαρή αυτή πρόκληση, καθώς σπάνιες φορές τουρκικά ελικόπτερα πετούν τόσο χαμηλά πάνω από ελληνικό έδαφος (αν και κάθε υπέρπτηση είναι σοβαρή) γίνεται την στιγμή που ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τσαβούσογλου είναι στην Ελλάδα και ετοιμάζεται για περιοδεία στη Θράκη

Η Τουρκία τις τελευταίες ώρες δείχνει μία περίεργη νευρικότητα η οποία προκαλεί ανησυχία στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου. Μία από τις αιτίες, όπως εκτιμάται είναι η άσκηση των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων με την Αίγυπτο.

Χθες αργά τη νύχτα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με αφορμή την διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου «Μέδουσα 5» που διεξάγεται μέχρι τις 4 Νοεμβρίου στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, εξέδωσε προκλητική ανακοίνωση θέτοντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης της Ρόδου.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο υποστηρίζει ότι η θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Ρόδο είναι αποστρατιοκοποιημένη περιοχή επικαλούμενο την συμφωνία των Παρισίων το 1947 που, όπως λένε, απαγορεύει στρατιωτική δραστηριότητα στη Ρόδο.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε επίσης ότι έκανε διάβημα στην Ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα «για να υπενθυμίσουμε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο».

«Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε τους γείτονες Έλληνες να αποφεύγουν ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και καλούμε τρίτες χώρες να μην συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες της Ελλάδας» καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση (στα τουρκικά) του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR