Middle East

Ξεκίνησε η πορεία των Κούρδων προς την ανεξαρτησία και η αρχή του τέλους της Τουρκίας - Σύσκεψη των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων Ιράν-Ιράκ-Τουρκίας για την εισβολή


Του Βασίλη Καπούλα

Ξεκίνησε η πορεία των Κούρδων προς την ανεξαρτησία με τις πολεμικές προπαρασκευές Ιράν-Ιράκ-Τουρκίας να κορυφώνονται. Οι Κούρδοι της διασποράς ξεκίνησαν να ψηφίζουν και να δημοσιεύουν το "ΝΑΙ" της κάλπης με πρώτους τους Κούρδους σε Αμερική, Κίνα, Καναδά. Χιλιάδες Κούρδοι ακόμη και σήμερα πανηγυρίζουν με ισραηλινές σημαίες ενώ δηλώνουν πως αναμένουν και ισραηλινή στρατιωτική βοήθεια. Μένει να δούμε αν κάτι τέτοιο ισχύει και ποια μορφή θα έχει.

Βίντεο με οδηγίες για την διενέργεια της ψηφοφορίας κυκλοφορούν ανάμεσα στους Κούρδους κάτι που έχει προκαλέσει οργή στην Άγκυρα.

Η Τουρκία εξαπέλυσε και νέες απειλές πριν λίγο κάνοντας λόγο για "πολύ σοβαρό λάθος" το οποίο "θα πυροδοτήσει κρίση".

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τα τουρκικά άρματα μάχης να "ζεσταίνονται" στα σύνορα με το Ιράκ ενώ οι σιιτικές πολιτοφυλακές της Βαγδάτης δημιούργησαν μέτωπο εναντίον των Πεσμεργκά στο χωριό Zerga στη Χαουίτζα, η οποία βρίσκεται στα δυτικά της πόλης του Κιρκούκ.
https://twitter.com/eha_news/status/911549619515076609

https://twitter.com/AfarinMamosta/status/911547310924009472

Πριν λίγο αφίχθη στην Τουρκία για εσπευσμένη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του, ο Α/ΓΕΕΘΑ του Ιράκ, Στρατηγός Othman al-Ghanimi ενώ ξεκίνησε ήδη η κρίσιμη συνάντηση στο αρχηγείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι στρατιωτικοί ηγέτες των τριών χωρών συντονίζουν τις ενέργειες τους.

Ο Hulusi Akar θα συναντήσει τον Ιρανό συνάδελφο του, Στρατηγό Mohamed Baqeri, ενώ θα ακολουθήσει και επίσκεψη του Ρ.Τ.Ερντογάν στη Τεχεράνη τις 4 Οκτωβρίου.

Στο "μενού" βρίσκεται το κουρδικό και η κατάσταση στη Συρία.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν πως μια εισβολή της Τουρκίας στο ιρακινό Κουρδιστάν θα είναι όπως η «ειρηνευτική» επέμβαση στην Κύπρο και θεωρούν αυτονόητη μια τέτοια επιχείρηση καθώς με άλυτο το κουρδικό ζήτημα στο εσωτερικό της Τουρκίας, ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στο ιρακινό Κουρδιστάν θα προκαλέσει ταραχή στις τουρκοκρατούμενες κουρδικές επαρχίες.

Η Τουρκία αναμένεται αν προτείνει στο Ιράκ να καταλάβει το ιρακινό έδαφος με το πρόσχημα ότι θα πολεμήσουν τους Κούρδους, που θέλουν να διαμελίσουν το Ιράκ, για να διχοτομήσουν οι ίδιοι οι Τούρκοι το Ιράκ.

Στην ουσία θέλουν να "απορροφήσουν" οι ίδιοι τις κουρδικές περιοχές.

Ομως αυτό θα είναι και το μοιραίο λάθος τους.

Ηδη όπως αναφέραμε και χτες,  σύμφωνα με τις αποφάσεις του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας, η Τουρκική Αεροπορία θα παράσχει αεροπορική υποστήριξη (με τι πιλότους;) στους Τουρκμένους του Ιράκ ενώ θα τους δοθούν όπλα και στρατιωτική υποστήριξη. Αν απαιτηθεί άμεση χερσαία επέμβαση, αυτή θα υλοποιηθεί.

Το Κουρδιστάν, με πληθυσμό 40 εκ. ανθρώπους, είναι διαμελισμένο σε τέσσερις χώρες.

Η Τουρκία κατέχει το βόρειο Κουρδιστάν, όπου διεξάγει αντάρτικο το PKK.

Το Ιράν κατέχει το ανατολικό Κουρδιστάν, όπου διεξάγει αντάρτικο το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα Ιράν (KDPI).

Το νότιο Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, που είναι αυτόνομο και έχει εξαγγείλει δημοψήφισμα για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του για τις 25 Σεπτεμβρίου.

Το δυτικό Κουρδιστάν ή Ροζάβα βρίσκεται στη βόρεια Συρία υπό τον έλεγχο των Κουρδικών Δυνάμεων (SDF). Μάλιστα σήμερα είχαν και αυτοί εκλογές.

Ο Μασούντ Μπαρζανί, ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, επιβεβαίωσε στην τελευταία προεκλογική εκδήλωση στην Ερμπίλ, ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής θα διεξαχθεί την Δευτέρα και έπειτα θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Βαγδάτη.

Οι Ιρακινοί Κούρδοι είναι έτοιμοι «να πληρώσουν κάθε τίμημα για την ελευθερία τους», είπε ο Μπαρζανί ενώπιον μεγάλου πλήθους, που είχε συγκεντρωθεί σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο της πρωτεύουσας της αυτόνομης περιοχής, αντικρούοντας τη διεθνή πίεση για ακύρωση του δημοψηφίσματος.

Τόνισε ακόμη ότι το Κουρδιστάν δεν αποτελεί απειλή για κανέναν από τους γείτονές του, όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία 25 χρόνια και διαβεβαίωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον διεθνή συνασπισμό ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος ότι ο αγώνας κατά του ISIS θα είναι πιο ισχυρός. Χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε την «ανησυχία του για τις δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες του σχεδίου της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να διεξαχθεί με μονομερή τρόπο ένα δημοψήφισμα την επόμενη εβδομάδα».

«Πλέον το δημοψήφισμα δεν βρίσκεται στα χέρια μου, ούτε στα (πολιτικά) κόμματα, βρίσκεται στα χέρια σας», τόνισε ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν.

«Είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε ένα σοβαρό διάλογο (…) με τη Βαγδάτη, αλλά μετά τις 25 Σεπτεμβρίου, επειδή τώρα είναι πολύ αργά», πρόσθεσε.

Οι Κούρδοι ψηφίζουν!

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR