China

Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά: Ο οίκος S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα Κίνας και Χονγκ Κονγκ - Επιταχύνεται η "απο-δολαριοποίηση" του πλανήτη

Ασχημες παγκόσμιες εξελίξεις έλαβαν χώρα μέσα σε λίγες ώρες με τις ΗΠΑ να απαντούν στην κοινή απόφαση Ρωσίας και Κίνας για "απο-δολαριοποίηση" του πλανήτη. Ο πόλεμος μετά τις εξαγγελίες Ρωσίας-Κίνας ξεκίνησε και είναι πρώτα οικονομικός.

Οι τρεις Υπερδυνάμεις ξεκίνησαν έναν αγώνα εξουσίας χρησιμοποιώντας τις δύο βάσεις ισχύος που είναι στενά συνδεδεμένες, τον στρατό και την οικονομία.

Το πρώτο πλήγμα ήρθε με υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας από την S&P και ενώ προηγήθηκε μία αντίστοιχη υποβάθμιση του αξιόχρεου της Κίνας από τον οίκο Moody's!

Η κίνηση αυτή έγινε ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη  πολιτικές διεργασίες στο Πεκίνο, οι οποίες θα κρίνουν την πολιτική πορεία της Κίνας στο επόμενο χρονικό διάστημα.

«Η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμησή μας ότι μία μακρά περίοδος ισχυρής αύξησης των πιστώσεων έχει ενισχύσει τους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κινδύνους της Κίνας», αναφέρε σε ανακοίνωσή του ο S&P, προσθέτοντας ότι η προοπτική του αξιόχρεου είναι σταθερή.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας χαρακτήρισε ως «μία λάθος απόφαση» την κίνηση του διεθνούς οίκου χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης S&P Global Ratings, να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή, αγνοεί τα δεδομένα, αλλά και την αναπτυξιακή δυναμική της κινεζικής οικονομίας.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας δήλωσε ότι οι οικονομικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη από την πλευρά του Πεκίνου θα εξασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα, περιορίζοντας τους κινδύνους.

Λίγες ώρες αργότερα ήρθε και τρίτο πλήγμα.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε και την πιστοληπτική ικανότητα του Χονγκ Κονγκ, μία ημέρα μετά την ανακοίνωσή του ότι υποβάθμισε την Κίνα για πρώτη φορά από το 1999.

Ο οίκος S&P αιτιολόγησε την κίνησή του αναφέροντας ότι η υποβάθμιση του Χονγκ Κονγκ αντικατοπτρίζει τους «ισχυρούς θεσμικούς και πολιτικούς δεσμούς» που το συνδέουν με την Κίνα.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση του οικονομικού κέντρου μειώθηκε σε «AA+» από «AAA».

Η απόφαση του οίκου S&P προκάλεσε την αντίδραση της τοπικής διοίκησης του Χονγκ Κονγκ, η οποία υποστηρίζει ότι η δομή της αγοράς του Χονγκ Κονγκ είναι υγιής, ενώ διαθέτει κανονισμούς που μπορούν να αποτρέψουν τυχόν κινδύνους μετάδοσης προβλημάτων από την Κίνα.

Σαφώς πρόκειται για οικονομικό πόλεμο ανάμεσα Κίνα και ΗΠΑ όταν για παράδειγμα οι ΗΠΑ έχουν χρέος 20 τρισ. δολάρια.

Η πραγματικότητα είναι ότι σχεδόν όλα αυτά εντάσσονται σε μια ευρύτερη σχέση μεταξύ της «Αμερικανικής Αυτοκρατορίας της Δύσης», αφενός, και των χωρών BRICS, μια οργάνωση των κρατών που επιδιώκουν να θεσπίσουν ένα αντισταθμιστικό θεσμό «εναλλακτική διεθνούς τάξης», από την άλλη.

 

Οι χώρες  του οργανισμού  BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) αναλαμβάνουν σιγά –σιγά τα ηνία της παγκόσμιας οικονομίας και αυτό ακριβώς  είναι ο φόβος της Ουάσινγκτον μετά την ανακοίνωση από το Κρεμλίνο ότι απαγορεύει τις συναλλαγές με δολάρια σε όλα τα ρωσικά λιμάνια

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, τον οποίο η Μόσχα κάθε άλλο παρά επιχείρησε να αποκρύψει, αφορά την προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης να αποδυναμώσει την αμερικανική οικονομία, καθώς με τη χρήση του δολαρίου -και- στα λιμάνια της, οι ΗΠΑ αποκομίζουν οφέλη, τα οποία στρέφουν με διάφορους τρόπους εναντίον της Ρωσίας.

Όπως ανακοινώθηκε, η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν θα εφαρμοστεί μετά από ένα διάστημα, το οποίο θα δοθεί στις εταιρείες προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, καθώς οι συναλλαγές θα διενεργούνται με ρούβλια.

Πριν ημέρες, προκλήθηκε μεγάλο σοκ στις ΗΠΑ από την  είδηση ότι η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στο κόσμο, θα εκδώσει συμβόλαια μελλοντικής αγοράς πετρελαίου τιμολογημένα σε γουάν και θα τα ανταλλάσσει με χρυσό.

Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία φέρνει τα πάνω κάτω στην παγκόσμια οικονομία, αφού έτσι παρακάμπτεται το αμερικανικό δολάριο και ενισχύονται οι δύο μεγάλοι εξαγωγείς πετρελαίου, που είναι η Ρωσία και το Ιράν.

Η είδηση πώς οι τρεις αυτές χώρες, Κίνα, Ρωσία και Ιράν, όπως και οι άλλες τρεις χώρες των BRICS (το Ιράν δεν είναι μέλος και οι άλλες τρεις χώρες είναι η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική) στις μεταξύ τους συναλλαγές θα κάνουν τα πάντα για να παρακάμψουν το αμερικανικό δολάριο δεν είναι καινούργια.

Ωστόσο, τώρα έρχεται να εφαρμοστεί και αυτό προκαλεί σύγκρυο στην Ουάσιγκτον, που βλέπει να χάνει ολοένα και περισσότερο την επιρροή της εκτός συνόρων. Είναι βέβαιο δε πώς μελλοντικά στη συνεργασία των χωρών των BRICS θα ενταχθούν και άλλες χώρες, ίσως και Ευρωπαϊκές.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Πούτιν, εκφράζοντας «τις χώρες BRICS", τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να "ξεπεραστεί η υπερβολική κυριαρχία ενός" περιορισμένου αριθμού  αποθεματικών νομισμάτων» .

Αυτό ήταν σαφώς αναφορά στο δολάριο ΗΠΑ, το οποίο αποτελεί τα δύο τρίτα των παγκόσμιων αποθεμάτων νομισμάτων και το νόμισμα το οποίο καθορίζει από την τιμή της βενζίνης, του χρυσού και άλλων στρατηγικών πρώτων υλών.

Αυτό επιτρέπει στις ΗΠΑ να διατηρούν δεσπόζουσα θέση  εκτυπώνοντας δολάρια, η αξία των οποίων δεν βασίζεται στην πραγματική αξία της αμερικανικής οικονομίας ή στα  αποθέματα  χρυσού .

Ωστόσο, τρία σημαντικά γεγονότα ενδέχεται να εξαλείψουν την κυριαρχία των ΗΠΑ:

  1.  Πριν από ένα χρόνο, το κινεζικό γιουάν εισήλθε στο καλάθι των νομισμάτων ανταλλαγής του ΔΝΤ.

2. Το Πεκίνο βρίσκεται στα πρόθυρα της σύναψης συμβάσεων σε γιουάν για την αγορά πετρελαίου, μετατρέψιμου σε χρυσό.

     3. Οι χώρες BRICS ζητούν να αναθεωρηθούν οι ποσοστώσεις, και κατά συνέπεια οι ψήφοι που αποδίδονται σε κάθε χώρα στο πλαίσιο του ΔΝΤ.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μόνο οι ΗΠΑ έχουν περισσότερο από το διπλάσιο του συνολικού αριθμού των ψήφων των 24 χωρών της Λατινικής Αμερικής (συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού) .

Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί τη Ρωσο-κινεζική συνεργασία με αυξανόμενη ανησυχία για τους ακόλουθους λόγους:

   Α . Η  ανταλλαγή μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται ραγδαία και θα πρέπει να φτάσει τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017,

    Β. Σημειώθηκε ραγδαία αύξηση του αριθμού των συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας στους ακόλουθους τομείς: ενέργεια, γεωργία, αεροναυπηγική, διάστημα και υποδομή.

   Γ. Ανακοινώθηκε ότι  κινεζική εταιρεία θα αγοράσει το 14% της Rosneft ( ρωσική κρατική εταιρεία πετρελαίου) και η Ρωσία θα προμηθεύσει φυσικό αέριο (38 δις m3 ετησίως) προς την Κίνα μέσω του νέου αγωγού φυσικού αερίου, Sila Sibira, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία το 2019 .

Αυτό θα ανοίξει στη ρωσική εξαγωγή ενέργειας προς την Ανατολή, χωρίς να σημαίνει τίποτα πλέον η τροφοδοσία της ΕΕ εφόσον το μέλλον θα είναι στην Ασία .

Οι ΗΠΑ. χάνουν συνεχώς  έδαφος από οικονομική άποψη, και ρίχνουν  την ισορροπία του βάρους τους στις ένοπλες δυνάμεις με στόχο την  Θάλασσα της Νότιας Κίνας και την κορεατική χερσόνησο.

Οι  πόλεμοι των ΗΠΑ / ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, και η  «ώθηση» στην Ουκρανία μαζί με  την επακόλουθη σύγκρουση με τη Ρωσία ,  αποτελούν μέρος  μίας στρατηγικής που έχει στόχο την  παγκόσμια αντιπαράθεση με την Ρωσία. Μια σύγκρουση όχι μόνο οικονομική αλλά και γεωπολιτική .

Αποτελεί επίσης μέρος του σχεδίου για την αποδυνάμωση του οργανισμού  BRICS, κινώντας το εκκρεμές της πολιτικής εξουσίας δυναμικά  ​​προς τα Δεξιά στη Βραζιλία και σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

Ο Kurt Tidd, είναι ο διοικητής των Η.Π.Α. στην Νότια Διοίκηση.

Ο ίδιος ετοιμάζει τη στρατιωτική επιλογή του Τραμπ κατά της Βενεζουέλας όπως δήλωσε σε μια ακρόαση της Γερουσίας:

«Η Ρωσία και η Κίνα  ασκούν «κακή επιρροή» στη Λατινική Αμερική, προσπαθώντας  να μεταφέρουν σε αυτή την περιοχή «το όραμά τους για μια εναλλακτική διεθνής παγκόσμια  τάξη» .

Αυτό είναι το διακύβευμα στον πλανήτη...

Μένει μόνο η αφορμή που θα δώσει τη έναυσμα για έναρξη. Και δεν είναι δύσκολο να βρεθεί.

Υπάρχει ένα τεράστιο τόξο εντάσεων και συγκρούσεων που εκτείνεται από την Ανατολική Ασία έως την Κεντρική Ασία, από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη, και από την Αφρική μέχρι τη Λατινική Αμερική.

Τα «καυτά σημεία» κατά μήκος αυτού του τόξου περιλαμβάνουν την κορεατική χερσόνησο, την Θάλασσα της Νότιας Κίνας, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, την Ουκρανία, τη Λιβύη, τη Βενεζουέλα και αποτελούν στόχο της  στρατηγικής που αναπτύσσεται από την «αμερικανική δυτική αυτοκρατορία», που τώρα βρίσκεται σε παρακμή.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR